Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint beváltotta a reményeket a tavaly 6 évre aláírt bérmegállapodás, ezért jövőre, ha átmegy a Parlamenten, akkor csökkenhetnek a vállalkozások közterhei.

Két és fél százalékponttal csökkennek a vállalkozásokat érintő közterhek, amennyiben az Országgyűlés megszavazza Varga Mihály kedden benyújtott törvényjavaslatát; a nemzetgazdasági miniszter az MTI-nek elmondta: beváltotta a reményeket a tavaly aláírt novemberi hatéves bérmegállapodás, ezért indítványa értelmében jövő januártól 2 helyett 2,5 százalékponttal lesznek kisebbek a munkáltatói adók.

Varga Mihály emlékeztetett: az adócsökkentést is tartalmazó egyezséget azért kötötte meg a kormány 2016 novemberében a munkáltatók és a munkavállalók képviselőivel, hogy Magyarországon véget érjen az alacsony bérek korszaka. A megállapodás értelmében 2018. január 1-jével húsz százalékra csökkenne a szociális hozzájárulási adó mértéke. Miután a versenyszféra átlagos bruttó bérnövekedése az idei év első kilenc hónapjában számítások szerint eléri a 11 százalékot, újabb fél százalékpontos enyhítés léphet életbe 2018 elején – szögezte le a miniszter. Megjegyezte, hogy csak ez a fél százalékpont több mint negyven milliárd forintot hagy a munkaadóknál.

Csökkenhetnek a vállalkozásokat érintő közterhek jövőre

Fotówikipedia

A nemzetgazdasági miniszter kiemelte azt is, hogy a szociális hozzájárulási adó mellett az egészségügyi hozzájárulás 22 százalékos mértékű kulcsa szintén csökken 19,5 százalékra. Így például az úgynevezett egyéb jövedelmük után a magánszemélyeknek is kevesebb közterhet kell fizetniük jövőre.

Varga Mihály kiemelte, hogy hazánk már most az élen jár az EU-ban többek között a feketegazdaság elleni küzdelemben, illetve a személyi jövedelemadó mértékében, amely a második legalacsonyabb Európában. Hat év múlva pedig az adóék-versenyben is jelentős javulással az unió élmezőnyébe kerülünk, hiszen addigra több mint a felére, 15,5 százalékponttal csökkenhet a munkáltatói adó – hangsúlyozta a tárcavezető.

(MTI)

(Címlapi kép: wikipedia)

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
Haver, tul sok a "ha... Ha atmegy, Ha megszavazzak, Ha lesz ra eleg penz...De megint befogtak a szajat a magasabb berert esdeklodnek, es egy kamu-remenyt dobtak nekik... Ugy lesz ez az egesz elfelejtve jovo aprilis utan, mint a deli szel...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
nevemnick
,,...ezért jövőre, ha átmegy a Parlamenten..."

Itt az eb elásva...
1magyar
Nyugdíjjárulékot megszüntetik? ?Mert minek fizessenek a dolgozók ha azzal riogatnak, hogy nem lesz nyugdíj?
karma1
Haver, tul sok a "ha... Ha atmegy, Ha megszavazzak, Ha lesz ra eleg penz...De megint befogtak a szajat a magasabb berert esdeklodnek, es egy kamu-remenyt dobtak nekik... Ugy lesz ez az egesz elfelejtve jovo aprilis utan, mint a deli szel...
eszegfu
@1magyar: Bocs., de itt csak a "munkáltatói adó" csökkentéséről van szó, márpedig évek óta a munkáltató nem fizet nyugdijjárulékot alkalmazottai után. Max. a munkavállalók 10 % nyugdijjárulékát törölhetnék el.
eszegfu
@karma1: Biztos lehetsz abban, hogy megszavazzák. Én arra alapozom a véleményemet, hogy amikor csökkentették a szoc. hozzájárulás adót 24-ről 22 %-ra, akkor a minimál és garantál bért meg felemelték 12, 5 %-kal, tehát a költségvetési bevételből tömegében sokkal több folyt be... ez lesz jövőre is.
Inkább pl. meg kellene szüntetni, hogy a vállalkozók a bruttó bérük 12,5 %-val magasabb alapja után kelljen fizetni szoc. hozzájárulást! Ha az alkalmazottnak és a vállalkozónak is 100 eFt a bruttója, akkor az alkalmazott után 22 eFt a szoc. hozzájárulás, mig a vállalkozónak 112.500 Ft után kell fizetni, ami már 30.195 Ft.
karma1
@eszegfu: Asszem, a jarulekos koltsegek hatalmas volta miatt nem mukodhetnek rendesen a vallalkozasok, es egyaltalan: az egesz rendszer ugy nem jo, ahogy van.
Azzal, hogy itt-ott toldozgatnak-foldozgatnak rajta, az egesz nem teszi versenykepesse a magyar vallalkozokat
Nessy
@karma1: Miután a vállalkozásokat még legalább 5 - 6 féle egyéb adó, hozzájárulás stb. terheli. ez egy nagy vállaltnál jelent valamit, de a kis vállaltoknak, ha magasabb a béremelés, akkor minusz.
Ezt a kiesést természetesen majd máshol szedi be a költségvetés.
Mint ahogy a lakossági "rezsicsökkentést" a vállalatoktól.
eszegfu
@karma1: Az nyilvánvaló, hogy egy ország müködtetéséhez kellenek az adóbevételek. Szerintem az, hogy emelik pl. a béreket, ezzel emelkedik minden termék ára is. 2005-ben 57 eFt volt a min. bér, 2017-ben 161 eFt, vagyis elvileg majdnem 3x jobban kellene élnünk, de nem igy van... én inkább az inflációt érzem ebben és nem olyan 3-4 %-os mértéküt, mint ahogyan ezt a KSH kihozza. Erre utal, hogy a kisebb cimletü pénzeket kivonják a forgalomból és egyre nagyobb cimletüeket vezetnek be. Fogalmam sincs, hogy mi lehetne a megoldás... igaz én nem is erre vagyok "kitalálva".:)))
karma1
@eszegfu: Viszont a hivatasodat a legmagasabb szinten gyakorlod...:o))) Es ez is nagyon fontos am!...Bar mindenki igy tenne!...:o))
karma1
@Nessy: De mint tudjuk, a nagyvallalatok, a szolgaltatok nagyon hamar eszhez tertek, es gyorsan megszedik a kulonbozetet mashonnan, mas formaban, de vegulis a kisemberrel megfizettetve.
Nessy
@karma1: Viszont a TAO -nál piszkosabb dolgot nem hiszem, hogy még valahol kitaláltak. Mert tulajdonképpen a költségvetésből fizetjük Orbán agymacskáját!
A bankadót is mi fizetjük. Az egészségügyet is a paraszolvencia tartja életbe. Sok területen meg a civilek, az önkéntesek ingyen munkája segít, és old meg esetenként állami feladatot. Igaz, ezért "hálából"vegzálják őket.
karma1
@Nessy: Valoszinu, ha nem orban lenne, akkor mas biztosan nem lopna el ezt a penzt, szerintem nem abban van a problema, hogy ezt felajanlHATjak az emberek, hanem az a baj, hogy ez a tetu azt hiszi, hogy ez IS az o zsebpenze! Hat nem! Ha en peldaul a kutyamenhelyre akarom adni a penzemet, akkor hadd adjam nekik: tolem igy is, ugyis ugyanannyit fognak levonni adora, de kulon penzem nincs mar a kutyamenhelyre is, de az adombol nem sajnalnam, akkor ne a falabu agyonfizetett focistakra, kongo stadionokra vagy orban kisvasutjara koltsek az en penzemet, hanem arra, amire en szantam. Szoval nem a TAO rendszerevel van a gond, hanem a hihetetlen meretu lopassal.
Eladott Ország
kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2016/11/adonemek.png
Ez a csekély 60 darab adónem (márciusi tényállás) kétségtelenül bizonyítja, hogy van ok a
derűre. Már csak egyetlen kínzó ellentmondást kellene tisztázni: nem úgy volt, hogy a magyarok 98%-a osztja a derűt, a bizakodást, az optimizmust? Nem úgy volt, hogy a magyarok forradalmi jókedve szabadította fel egész Kelet-Európát?Úgyhogy a kör bezárult. Megint. Szabolcs-Szatmár legutolsó zsákfalujában a közmunkás pedig nyugodtan beledőlhet a kardjába. És minél pesszimistább minél több magyar, annál derűsebb és bizakodóbb a kormányrúd körül tolongó, adócsökkentő hősök jóllakni képtelen hada. A lassan három évtizede a közösből hízó személyiségzavar pedig, aki mindennapi derűjét naponta abból
nyeri, hogy a nép legalantasabb ösztöneit lovagolja meg, aki az egész államigazgatást
bordélyházként üzemelteti, aki legalizálta és védi a korrupciót, aki köztörvényes bűnözökkel
üzletel családilag és kormányszinten is, igen… ő a legderűsebb mind közül. És valójában minden oka megvan rá. Hisz a saját alantas ösztönei rabjává vált, vesztes magyarok változatlanul zsibbadtan tapsolnak az odavetett koncoknak és retorikai rablómeséknek. Ha ez tartósan így marad – márpedig minden jel arra mutat -, akkor a 21. századot is nyugodtan hozzá lehet könyvelni a veszteségekhez.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.