Állatkínzás bűntette miatt letöltendő börtönbüntetésre ítélte a korábban kiszabott közérdekű munka helyett a Debreceni Törvényszék szerdán, jogerősen azt a férfit, aki tavaly nyáron egy vasrúddal bántalmazta két kutyáját Hajdúszoboszlón.

Vasrúddal verte a kutyáit – letöltendőt kapott
Fotó: Pixabay

Az állatokat végül a hatósági állatorvosnak el kellett altatnia – közölte a bíróság sajtószóvivője az MTI-vel.

Tatár Tímea tájékoztatása szerint a másodfokú ítélet értelmében a férfinak hat hónapra kell börtönbe vonulnia. Ezen túlmenően még négy hónap, korábban garázdaság miatt kiszabott szabadságvesztést is le kell töltenie.

A bírósági tényállás rögzíti: amikor a férfi tavaly június 17-én hazaért, megtudta, hogy két kutyájuk ismét megtizedelte a baromfiudvart. A kutyák miatt szóváltásba került élettársával, majd felkapott egy csaknem 60 centiméteres vascsövet és legalább öt-öt, nagy erejű ütést mért a hét hónapos ebekre. A fekete színű nőstény és a tigriscsíkos kan kutya is a koponyáján szenvedett súlyos sérüléseket.

A férfi a bántalmazás után a két kutyát – még élve – egy zsákba rakta, bekötötte a zsák száját, majd a házuktól 30-50 méterre egy búzatábla széléhez vitte. A környéken hallani lehetett a kutyák vonyítását, és szemtanúi is voltak a történteknek, egyikük értesítette a rendőrséget.

A szalmával letakart zsákból végül járőrök vették ki a sérült kutyákat, majd riasztották a hatósági állatorvost is. Az állatok az ütések miatt órákig tartó szenvedés után pusztultak volna el, ezért az állatorvos úgy döntött, hogy elaltatja a kutyákat.

A bűncselekményt a vádlott már a helyszínen beismerte, tettét a bíróságon sem tagadta, csak az ütések számára emlékezett másként. Ez azonban ellentmondott a szemtanúk vallomásainak. A hatósági állatorvos is legalább 2-3 ütést állapított meg, de nem cáfolta azt sem, hogy az állatok 4-5 ütést is elszenvedhettek. Azzal, hogy a kutyák az ütlegelés következtében csak hosszas szenvedés után pusztulnak el, a bíróság szerint a vádlott is tisztában volt.

A Hajdúszoboszlói Járásbíróság első fokon ez év májusában 270 óra közérdekű munkára ítélte a vádlottat. Fogházba akkor kellett volna mennie, ha önhibájából nem végzi el a közérdekű – fizikai – munkát. A Debreceni Törvényszék ezen az ítéleten súlyosított most másodfokon.

Kovács Péter bírói tanácsa a bántalmazás brutalitása mellett nyomatékos súlyosító körülményként vette figyelembe, hogy a vádlott visszaeső és a bűncselekményt feltételes szabadság időtartama alatt követte el. A bűncselekmény emellett kétszeres minősítésű, hiszen különös szenvedést és több állat pusztulását okozta.

A Debreceni Törvényszék ítélete jogerős.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csipetke
De miért csak 6 hónapot kapott?A bíróság végre teremthetne igazi precedens ítéletet,hogy az agyatlan tapló,aki egy kiszolgáltatott állatot bántani képes,kétszer is meggondolja,hogy mit tesz.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
justhpeter
Nem kell ennek börtön. Minek ezt etetni ? Vasrúddal összeverni, aztán elaltatni !
csipetke
De miért csak 6 hónapot kapott?A bíróság végre teremthetne igazi precedens ítéletet,hogy az agyatlan tapló,aki egy kiszolgáltatott állatot bántani képes,kétszer is meggondolja,hogy mit tesz.
peterkelemen
Nagyon helyes! Minden állatkínzónak börtönben a helye.
reagens
Kevés! Legalább két évet ennek az emberségéből kivetkőzött mocsoknak!
mackoka46
Orosházán vagy máshol az országban jó lenne rendőrnek. Azok emberrel csinálták ezt, és ki se vizsgálta az ügyészség.
Borsó
Jaj, de jó lenne összefutni vele, úgy megértetném emberünkkel, hogy miért nem verjük agyon a nekünk kiszolgáltatott élőlényeket...
bence
Rohadt féreg ! Olcsón megúszta ! Szar egy törvény . Minimum két évet érdemelne , + 3 ütést a fejére vascsővel !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.