A Párbeszéd törvényjavaslatot nyújtott be, hogy munkaszüneti nappá nyilvánítsák december 24-ét – írja a Magyar Nemzet.

A teljes ellenzék támogatja, hogy munkaszüneti nap legyen december 24-e
Illusztráció Pixabay

A kezdeményezést a Jobbik, az LMP és az MSZP is támogatja. A szakszervezetek már a Medgyessy- és a Gyurcsány-kormánnyal is egyeztettek a kérdésről, majd négy éve a Jobbik is javasolta a 24-e munkaszüneti nappá nyilvánítását, de a kormány lesöpörte az asztalról.

A munkaszüneti nap érdekében civil népszavazási kezdeményezés indult, a Párbeszéd viszont úgy véli, az országgyűlés is pontot tehetne az ügy végére. 

Mivel december 24-e amúgy sem számít hatékony munkanapnak – sok helyen rövidített munkaidőben dolgoznak, vagy éppenséggel karácsonyoznak a dolgozók, az újabb munkaszüneti nap tehát a cégeknek sem lenne nagy teher. 

A Párbeszéd szerint a munkaszüneti napok számának növelése életminőség-növekedést is jelent és egészségügyi hasznokkal jár.

Négynapos munkahét jöhet?

A Párbeszéd felvetette azt is, hogy hosszabb távon négy napos munkahét bevezetése lehet majd ideális. Az ellenzéki párt szerint ez ugyanis a robotika és a technológia fejlődésével idővel egyébként is elkerülhetetlenné fog válni.

Ezt a felvetést Pálócz Éva, a Kopint-Tárki közvéleménykutató cég munkatársa cáfolja, szerinte még több évtized, mire a robotok érezhetően csökkentik a munkaerőigényt. Jelenleg inkább a munkaerő hiánya az, ami problémát jelent.

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
peterkelemen
Nem támogatom. Már így is éppen elég ünnep van. Több hétig nem lesznek nyitva a boltok, a bankok a pénzt nem teszik rá a számlákra. Magyarul a szegényebb rétegek járnak rosszul.
a helység kalapácsa
Ezeknek - a teljes ellenzéknek - tényleg EZ legnagyobb problémája?

Úgy volt, hogy 10 év után visszajövök ide.
DE NEM!!!
Soha többet nem jövök ide vissza!

Jöjj vissza vándor? (csak, hogy tudd, ebbe kapaszkodtam magyarnak születettként, utolsó szalmaszálként, de már nem - ITT A VÉGE!)
A belem kidolgoztam ennek az országnak a fejlődéséért lojálisan, és ez az őrület az eredmény?

ELEGEM VOLT EBBŐL ÖRÖKRE!

Hajrá magyarok, hajrá Magyarország?
Nem!!!
Geci magyarok, geci Magyarország!!!
Ez még a Balkánnál is rosszabb.
Ha kérdeznek, mindent letagadok - semmi közöm ehhez a beteg szutyokhoz.

www.youtube.com/watch?v=P4vRMVlDtRI
a helység kalapácsa
Ja, nem biztos, hogy kapsz egy képet rólam, mielőtt VÉGLEG elmegyek.
Bocs!
cs.n.
Ez huszadrangú kérdés, mint az, hogy legyen-e választójog 16 éves kortól. A kormány komplett hülyének nézi az embereket minden szinten, az viszont nem az. Az ellenzék sose válaszol vissza, minden megszólalásukra jön a kormánypárti kioktatva lebaszás, azt' annyi. Elég, ha az os.mti.hu című viccportált olvasgatjuk. Se cáfolat, se más, ezek szerint maximálisan elfogadják a fideszes reakciókat, hogy elmútnyócév, meg ilyenek? Mi a f.szért nem kérik ki maguknak, miért nincsenek frappáns válaszaik? Ők is abban a hitben vannak, hogy Orbán valami mindenki főnöke, nem pedig mindenki szolgája? Orbán és pártja senkinek nem főnöke, senki nem tartozik behódolással nekik. Már amennyiben még működik itt ez a demokrácia nevű valami.
human
Helyes. Legyen a családé az ünnep és ne a fogyasztói társadalom kiszolgálásáé.
szep napot
Gazsi örömmel hallja, hogy a fejlett nyugati országokban mar csak heti egy napot kell dolgozni. Kiutazik hát Németországba, s ott ez az első kérdése:
- Tessen már mondani, igaz hogy itt csak heti egy napot kell dolgozni?
- Igen, mégpedig a hét közepén, szerdán.
- És tessék mondani: minden szerdán?
peterkelemen
@human: Hülyeség. A fogyasztói társadalom soha nem alszik csak ezzel kibasznak a szegényebb rétegekkel, mert mondom tovább lesz minden zárva és nehezebben húzzák ki, mert nem tud annyit előre tartalékolni. Nem egy meg két szegény családot látok, akik 2 naponta ha tud például kenyeret vásárolni, mert egyszerre nem tud vásárolni annyit és nincs tartaléka.
peterkelemen
Sokaknak a Karácsony eleve éhezéssel jár. Ez által még inkább és még hosszabban éheznek, majd a szegényebb emberek.
KisGenyo2
@peterkelemen: Pedig karácsonykor segílykét sem utalnak. Nem tudom mitől lenne több pénze dec. 24-én, mint dec. 23-án. De biztos így van...
KisGenyo2
Legyen a december munkaszüneti hónap! ;-)
Meg a húsvét hónapja is!
Csak ugye az nem mindig ugyanaz, mert a megváltó születésére van pontos(!!!) dátumunk, de a halála és a feltámadás (pedig sorrendben nyilván ez volt később), csak ilyen teleholdakhoz között matyakolással számítható ki! XD
KisGenyo2
A ramadán is legyen pirosbetűs! Legyen róla nemzetikonzi!!! XD
human
@peterkelemen: Mindennek van pozitív és negatív oldala. Én több pozitívumot látok benne, mint negatívumot.
Pálinkás Pál
Vazze ,impotens ellenzéki seggfejek...nektek most ez a legnagyobb problémátok???De milyen érdekes hogy ebben egyetértetek rögtön...
terlasz
Persze, hogy támogatják, mert népszerűséget hoz. A mérleg másik oldala pedig le van szarva! Célozzuk meg az egész éves ünnepnapot! Az alapjövedelem felvetése már úgyis nagy népszerűségnek örvend.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.