A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke szerint a baloldalon egy a tábor, de önállóak a zászlók: ez az a politika, melyet érvényesíteni kell, és amellyel eredményre lehet jutni.

Gyurcsány: "Az nem kérdés, hogy Orbán előbb-utóbb menni fog"
Fotó: Soós Lajos/MTI

Gyurcsány Ferenc szerdán Gyöngyösön az "Orbán vagy Európa? Válassz!" című kampány keretében tartott lakossági fórumán mintegy 150 hallgatója előtt arról is beszélt: a baloldali ellenzéki pártok álláspontja a legtöbb dologban nincs távolabb egymástól, mint a Fideszé a KDNP-s politikusokétól.

Nem egymással kell foglalkoznunk és nem szabad a belső vitákat kívül lejátszanunk – mondta, hozzátéve:

véleménykülönbségekre, értelmes érvekre és sokszínűségre szükség van, de összefogásra is, amely jövő tavasszal segít a baloldalnak megszerezni a kormányváltáshoz szükséges szavazatokat és kialakítani egy "normális országot".

Úgy fogalmazott: itt az ideje, hogy szembesítsük a kormányt azzal, mit gondolunk róla, és nem baj, ha eljön az elszámolás – "nem a leszámolás" – pillanata. Rászolgált ez a kabinet arra, hogy Magyarország azt mondja, másfajta világot szeretne – hangsúlyozta.

Gyurcsány Ferenc véleménye szerint akkor is igaz ez, "ha mi magyarok történelmünk során megtanultunk kibekkelni". Ez a baloldalra különösen jellemző: inkább beszélgetni szeret, megvitatni a dolgokat és megegyezni, míg a jobboldalon tapasztalható valamiféle harciasság, revansvágy – mondta.

Kifejtette: a Demokratikus Koalíció "Orbán vagy Európa? Válassz!" kampányszlogenje valóságos kérdés, nem az intézmények, hanem a mindennapi élet szintjén. Európa arról a mentalitásról szól, amelyet követve "nem veszik kutyába" a melóst, nem egyik napról a másikra élnek az emberek és ha olykor vitatkoznak, nem akarják megölni egymást.

"Orbán-klónokat" akarnak kinevelni

A DK elnökének meglátása szerint jelenleg nem ez a helyzet: abban a szótárban, melyet a miniszterelnök és kormánya használ, "mi akkor vagyunk jó magyarok, ha egyetértünk vele". Azt mondta: a miniszterelnök nem magyarokat, hanem "Orbán-klónokat, bólogató kutyákat akar magának" holott a polgári lét feltétele a sokféleség eltűrése, sőt bátorítása.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: Magyarországnál nagyobb országok sincsenek meg barátok és szövetségesek nélkül. Ha nem Róma, Párizs vagy Berlin a szövetségesünk, akkor Baku, vagy Moszkva lesz az? – tette fel a kérdést, megjegyezve, hogy ha választani kell, az európai együttműködés nem hibátlan, de minden alternatívája rosszabb.

Közölte: a nyugat- és észak-európai országok politikai kultúrájához hasonlóan nálunk is szükség van olyan pártokon és kormányokon túlmutató együttműködésre, melyek lehetővé tesznek politikai ciklusokon átívelő változtatásokat. Csak így van esély a hazai életszínvonal uniós nívóra emelésére, melynek az oktatás "felszabadításával" kell elkezdődnie, hasonlóan az egészségügy rendbetételéhez, melyből jelenleg mintegy 600 milliárd forint hiányzik – emelte ki.

"Az nem kérdés, hogy Orbán előbb-utóbb menni fog", az a kérdés, mi jön utána

- jegyezte meg, hozzáfűzve: a DK programja csaknem 800 konkrét, erre vonatkozó javaslatból áll. A választás pillanatában mindenkinek egy szavazata lesz, amellyel segíthet, hogy végre egy jobb Magyarországban éljünk – zárta szavait a Gyöngyök Mátra Művelődési Központ színháztermében Gyurcsány Ferenc.

48 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
Valoban jol latja: az "utana" lesz a nagyobb kerdes, es nem leszamolasra , hanem elszamoltatasra kell torekedni, hogy mindenki szepen kikohogje az offshore cegeinek, meg a maganbankszamlainak a szamat, mielott bevonul a boribe a kovetkezo 100 evre.
Azert toketlenkedik a baloldal, - es talan tenyleg nem akar hatalomra jutni - mert az orban kormany UTANI oriasi szemetdombbal nem tudnak mit kezdeni.
Gondoltam, hogy Gyurcsanynak erre is van otlete, es a 800 programpontra lebontott intezkedesi terv biztosan jo utmutatot ad a legnehezebb kerdesek megoldasara.
Rogton kormanyra kerulese utan barmilyen kormanynak azzal kell megbirkoznia, hogy mar jovo marciustol el kell kezdeni visszafizetni a letelepedesi kotvenyesek 300 ezer euro + kamat+ hozam kotelezettseget, amit csak a koltsegvetesbol lehet visszafizetni, mas , egetoen szukseges problemak megoldasara szant penzbol, ugyhogy megint csak a megszoritas fog jonni eloszor. Ez persze nem fog tetszeni a nepnek, de ennek a vegen van remeny a jobb eletre, mig orban sima rablasabol meg remeny se.
(Azert orban is ujabb adokat fog bevezetni, mert o se varazslo, es o is csak az uj adokbol tud kotvenyt visszafizetni, hiszen a csokosok erre egy fillert se fognak szanni, mivel orban beiktatta az Alapkatyvaszba azt a torvenyt, hogyha a kormany valami miatt rossz dontest hozott volna, aminek anyagi kovetkezmenyei lesznek, akkor azt a nepnek kell megfizetnie egyszeri, vagy meghatarozot idore, vagy visszavonasig ervenyes idotartamu adofizetessel. Szoval jovo aprilis utan a megszoritasok igy is, ugyis meglesznek, csak mas lesz a szoveg melle.
orban azt fogja zengedezni, hogy erosodik az orszag, mint a franc, egy ellenzeki kormany pedig szegyenkezve bar, hogy ezt kell tennie, de megint azt fogja mondani, hogy sajnos, meg kell huzni azt a nadragszijat. A keseru pirulat mindenkeppen a nepnek kell lenyelnie, mar csak a pirula nagysagatol fugg a nyele's, meg hogy lesz-e hozza ostya...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
emerencia
@karma1: Igazad van, nagyon fontos orbánék bebuktatása és elszámoltatása de ha utána újabb jóléti csalódás jön, akkor megint kezdődik minden rossz elölről. Ahhoz pedig mi már túl öregek vagyunk, hogy megint csak áldozatot hozzunk a nagy semmire. Az ifjúság pedig menekül külföldre míg nem lát garanciát arra, hogy van remény a hazájában.

Az ellenzék akkor cselekszik előre mutatóan, ha mindkettőt EGYFORMÁN fontosnak tartja! Ha működőképesnek látszik orbán buktatása és a jóléti liberális demokrata állam megvalósítása akkor nem kell félni cseppet sem attól, hogy kevesen mennek el szavazni a demokratikus ellenzékre szavazók közül. Ez a kettő kéz a kézben jár a demokratikus győzelem felé és így együtt a egyik fő feltétele. Önmagában az orbán és sleppje legyőzésének szándéka viszont otthon fogja tartani mindazokat akiknek már elege van az egzisztenciális ellehetetlenülésből. Ez pedig biztos bukta megint az ellenzék számára még akkor is, ha összefognak végre.
karma1
@emerencia: Igazad van: ez lenne a legjobb. De felo, hogy meg nem lathato az alagut vege...:o(((
relatív
@karma1: Sajnos az alagút ' eleje ' sem látható, mert mindenki - vagy azért, mert fél tőle, vagy azért, mert ismerethiányos - a távoli jövőt latolgatja,. de az oda vezető útról elfeledkezünk !

Minden - majd azután mi lesz - csak az ' alagútba ' lépés, és gyors előrehaladás után válik ismertté, és egyáltalán lehetségessé !

Csak a jelenlegi regnáló-váltás után lesz egyáltalán lehetséges a további teendők meghatározása, mert most ( nem véletlen ) a regnáló nagy homályba tartja a gazdaság helyzetét, ez pedig egy az egy elleni küzdelemben - szavazási voks mentén - dőlhet csak el !
Ennek a - szavazattöbbség - lehetőségét kell minden flakszi nélkül minden magyar értelmes embernek megértenie, és úgy szavaznia !

Ha ez a ' többség ' nem jön létre, akkor a továbbiakban minden gyönyörűen kidolgozott program a semmibe vész, mert tovább folytatódik a haza széthullása vagy itt, vagy külföldön... IS !
Béla333
@relatív: 18.06
Én azt a részét vitatom, hogy semmit se lehessen előre eltervezni, elmondani, programot, terveket vázolni, hiszen ezzel lehet a közömbösségbe süllyedt embereket felrázni!
Az összefogás mondogatásával és erőltetésével sehová nem lehet eljutni!
Tudni kellene hogy mit akar valaki a Fidesz helyett!
Mert ha csak - hasonlóan az egymást 1994 óta kormányon váltogató alakulatokhoz -csak a leosztás változik, de az erkölcsi hozzáállás, a mutyi továbbvitele nem, akkor az emberek csak legyintenek az egészre.
Teljesen jogosan - szerintem!
relatív
@Béla333: OK !
Csakhogy a ' továbbiakról ' Dunát rekesztő ' ajánlat ' van - aki nem rest meg IS találhatja, annak ellenére, hogy reggeltől estig a programok hiányáról van szó, mint azt Te IS említed -, éppen ez ami teljesen szétzilálja a regnáló ellenzékét !

Van egy mondás, hogy a " a hídon akkor kell átmenni, ha ott leszünk ", és ez nagyon IS figyelembe veendő, mert ha a kellő szavazat nem áll össze - most lehet papolni annak eléréséről pro. és kontra - akkor elszáll minden jóakarattal összeállított program, hogy hogy lesz azután...

Az esetleges váltás után úgy IS a szavazatarány szerint alakuló Kormány határozza meg a tételes program-lépéseit, kár azzal fenyegetőzni manapság !
tudode
És a kabaré folytatódik az ŐSLELETEKKEL:!!!
.
Sas kabaré-Gy. Ferenc és O. Viktor 2053-ban
www.youtube.com/watch?v=SwxCFv2_Ykg
.
Az élet rendje FENT, ÉS LENT!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.