Az utóbbi napokban többször hallani lehetett, hogy manapság alsó hangon kétszázezer forint egy B kategóriás jogosítvány ára – írja az inforadio.hu.

A Vezess.hu körbenézett, hogy tényleg ennyi-e a tarifa, és bizony a hatósági díjakkal, vizsgákkal együtt valóban legkevesebb 170 ezer forintból lehet kihozni egy jogosítványt.

Mégis miért kerül 200 ezer forintba egy B kategóriás jogosítvány?

Ez még nem kétszázezer forint, persze, de egy kis utánajárással kiderült, hogyan lesz mégiscsak nagyjából ennyi vagy még több a végösszeg – jegyzi meg a hírrádió online kiadásának cikke.

Az a gond, hogy kevés az oktató. A Csigavér autósiskola (amely híres arról, hogy igyekszik valóban alacsonyan tartani a tanfolyam költségét) honlapján külön közleményt szentelt ennek a problémának (itt olvasható); eszerint egyszerűen nincs elég oktató, a gyakorlati vezetést oktatók hónapokra előre be vannak táblázva.

A probléma a képzést szabályozó jogszabály 2013-as módosításával (24/2005. (IV. 21.) GKM rendelet) keletkezett. Az ekkor kötelezően előírt tanuló-kilométerek száma mellett hiány állt elő a gépjárművezető-oktató képzésben is, a folyamat pedig az azóta eltelt néhány év alatt oda vezetett, hogy a megbillent kereslet/kínálat egyensúly felnyomta a normális időn belüli jogsiszerzés árát – vonja le a végkövetkeztetést az inforadio.hu.

Cikk- és címlapkép: Youtube

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

KisGenyo2
Szép autós iskola reklám, de itt délpannonban b@sz6juk mi a csillivilli pesti csigasulit, mert ha ingázva kell autózni tanulni akkor lesz az a jogsi fémilla is! ;-)
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
division
Mert ennyit kell fizetni érte:-) Biciklire nem kell jogsi, habár én oda is bevezetném.
papa.49
@badboy: Ismerős a téma az unokám most gyürkőzik vele, már ők is a 200 nál járnak, és még van kis híja a dolognak !!!
CsipkeRózsa
Mert nem alapvető élelmiszer, ezért Orbánék tudják, hogy nem mindenki fog elégedetlenkedni emiatt.
Eladott Ország
@papa.49: Lehet hogy az oktatáshoz is fidesz párttagkönyv kell, vagy vazallusi hűségeskü.
wagabund
tudom, nem illik borzolni a kedélyeket, de vannak olyan országok, ahol mai napság is úgy lehet jogsit szerezni, hogy bejelentkezik a kuncsaft vizsgára, egy nagyobb focipálya szerűségen azt teszi, amit a vizsgáztató kér, oszt kész.
azért mondom ezt, mert én is így szereztem helyi jogsit...az én esetemben látta a biztos, hogy busszal mentem a vizsga helyszínére..tehát tőlem elvette a pénzt, megkérdezte, tudok-e vezetni, aztán odaadta a licencet..(elegendő volt egy jesz, szőr...)

mindez persze távol európától
papa.49
@Eladott Ország: Az szerintem nem de vagy jattolsz, vagy fizeted a pótvizsgákat, sajnos ez ma már így működik, a végeredmény ugyanaz a számodra ...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.