Szijjártó Péter szerint Ukrajna európai integrációja Magyarországon keresztül vezet, a kormány pedig mindaddig blokkolja a folyamatokat, amíg nincs jó megoldás az ukrán nyelvtörvényre.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint az ukrán kormány ne akarja megmondani, hogy mi a jó a kárpátaljai magyaroknak.

A miniszter az M1 aktuális csatorna csütörtök esti műsorában az ukrán oktatási törvény módosításával kapcsolatban úgy vélte: az ukrán kormány ugyan azzal indokolja a módosítást, hogy minden állampolgár jobban megtanuljon ukránul, s ezáltal jobban tudjon érvényesülni, de lehet olyan kárpátaljai magyar, aki magyar közegben szeretné leélni az életét és csak bizonyos szinten akar megtanulni ukránul.

Ne akarja megmondani az ukrán kormány, hogy mi a jó a kárpátaljai magyaroknak

- jelentette ki.

Szijjártó: "Ne akarja megmondani az ukrán kormány, hogy mi a jó a kárpátaljai magyaroknak"

Szijjártó Péter Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszterrel

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Azzal kapcsolatban, hogy az új szabály szerint tízéves kortól az iskolákban az ukrán lesz az oktatás fő nyelve, Szijjártó Péter azt mondta, a magyar gyermekek, akik magyar nyelvi közegben nőnek föl, ha negyedikes koruktól ukránul kell tanulniuk a szaktárgyakat, dupla versenyhátrányba kerülnek: nem tanulhatnak anyanyelvükön, és kevésbé fogják érteni a szaktárgyakat, mint ukrán társaik.

Hozzátette: a magyar kormány nyitott arra, hogy segítenek kidolgozni egy olyan metódust, hogyan lehet megtanítani a kárpátaljai magyar gyermekeket az ukránra, mint idegen nyelvre. Szerinte a mostani tanítási módszer rossz, és ezt hiába mondták már többször a kárpátaljai pedagógusok.

Szijjártó Péter szerint az ukrán oktatási törvényről megkezdett konzultáció csak akkor lehet sikeres, ha már a konzultáció idejére felfüggesztik a törvény azon passzusát, amely "durván sérti" a magyar kisebbségek jogait. Nem arról van szó, hogy az Ukrajnában élő magyarok kaptak egy jogot, ami kevés, hanem egy meglévő jogot vettek el – hangsúlyozta.

Szijjártó Péter elmondta: hétfői ungvári látogatása során találkozott a magyar szervezetek vezetőivel, akik azt kérték: harcoljanak és egy tapodtat se lépjenek hátra. A magyar kormány ezt fogja tenni – közölte a külügyminiszter.

Kiemelte, hogy az ukránok európai integrációja Magyarországon keresztül vezet. Ezt a folyamatot pedig mindaddig blokkolni fogják, amíg Ukrajna nem vonja vissza az oktatási törvény sértő passzusát.

Szijjártó Péter azt mondta: folyamatosan növelni kell az Ukrajnára háruló nemzetközi nyomást. Ennek nyomán hétfőn kezdeményezni fogja az uniós társulási tanács összehívását, s Ukrajna társulási megállapodásának felülvizsgálatát.

(MTI)

(Címlapi kép: MTI/Szigetváry Zsolt)

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Milyen igazad van Peti. Hiszen Magyarországon se a kormányotok dönti el, hogy (szerintetek) mi jó nekünk.
Miért ne dönthetne egy független állam független vezetése, hogy a SAJÁT országán belül hogyan vezet. Mintha ti nem ezt tennétek? Akkor???
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
peterkelemen
Már bocsi, de Ukrajnában az ukrán kormány dönt akárcsak bárhol máshol a világon. Szijjártónak elment a marad esze is. Az, hogy illene ukránul is megtanulniuk egyeseknek valóban nem ártana. Ha meg olyan kibaszott szar ott élniük, akkor 1989 óta bármikor átjöhettek volna Magyarországra, de láthatóan nem olyan szar, mint ahogy egyesek előadják.
peterkelemen
Németországban sem magyarul zajlik az oktatás mégsem kakaskodnak és még sorolhatnám az országokat. Az ukránok nem tiltják a magyar nyelven való tanulást. Ha akar bárki elmehet és tanulhat magyarul, de Ukrajnában elsősorban ukránul kell az oktatást folytatni.
namihami
Milyen igazad van Peti. Hiszen Magyarországon se a kormányotok dönti el, hogy (szerintetek) mi jó nekünk.
Miért ne dönthetne egy független állam független vezetése, hogy a SAJÁT országán belül hogyan vezet. Mintha ti nem ezt tennétek? Akkor???
Nessy
Tudtommal elég sok román él Méhkerék és környékén Békés megyében. De arról nem hallottam, hogy a román kormány tartana előadást a magyar kormánynak, hogy milyen nyelven tanuljanak.
Magyarországon a nyelv: magyar! Minden hivatalban, minden munkahelyen magyarul beszélnek. Az hogy második nyelvként mit tanulnak, abba nem szólnak bele. Gondolom Ukrajnában is második nyelvként tanulhat magyart. A gimnáziumok is "kétnyelvűek"!
solidedge
Az a gyanúm, hogy ha Trianon fordítva sül el, akkor most az ukránok futhatnának ananyelvükért hazánkban. Egy szállal nem lennénk jobbak.
simmering73
Hát ki mondja meg nekik prüntyi? Tán ti?
papa.49
Szopottszar fordítva vagy bekötve, és nem a 220 ba, na ez a legnagyobb baj !!!
kisrigó
@Nessy: Kiváncsi lennék, hogy mit tenne a magyar kormány, ha pl. a román külügyminiszter ide jönne észt osztani, megmondani hogy mi legyen az oktatással Magyarországon. Túl toleránsak ezekkel az oda szaladgáló okostojásokkal! Előbb itthon kellene az elbaltázott oktatást jobbá tenni! Mi külön fizetünk a két tannyelvű iskolában, hogy pl. angolul tanuljanak bizonyos tárgyakat, gondolva a külföldi továbbtanulásra. (sajnos!)
justhpeter
Szíjjártóban az értelmet megtalálni reménytelen vállalkozás, ezért én is felhagyok vele.
Jozefina
És nektek mi közötök van ahhoz, hogy egy független ország milyen döntéseket hoz??? És szerintem még mos sem fogta fel, hogy ez nem jelenti a magyarv nyelv megszűnését. Persz putyin pórázon rángathat benneteket, az nem számít!!??
DR Eric CARTMEN
Petikének se ártana új kezelőorvos után néznie !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.