Minden második osztrák azt szeretné, ha a hajrába érkezett választási kampányban a bevándorlásról, menekültekről és azok integrációjáról folyna vita. 

A vasárnapi parlamenti választások előtt közölt kutatás eredménye azt mutatja, hogy a megkérdezettek 56 százaléka a migrációról szeretne vitát, és csak 51 százalékuk a szociális ügyekről, mint például a családtámogatás, a lakhatás vagy a nyugdíj – derül ki az Imas felméréséből, amelyet a Die Presse ismertetett.

A gazdaság és a munkahelyteremtés témája a harmadik helyre szorult, csak 31 százalék szeretné, ha a választási kampány erről szólna. A bűnözést és a terrorizmust 15, az oktatást és a kormányzat stílusát 10-10, a környezetvédelmet 9 százalék említette. A sor legvégén az EU-s ügyek állnak, ez csak 4 százalék szerint fontos.

A képet árnyalja, ha életkor szerint nézzük az eredményt: a 60 éven felülieknek inkább a nyugdíjkérdés, az egészségügy és a migráció fontos, a fiatalabbaknak az oktatás, a szociális ellátás és a nyugdíj. Vidéken a bevándorlás és az életszínvonal a legfontosabb kérdés, a városokban viszont inkább az oktatást és a szociális ellátást említették.

Ausztriában vasárnap tartanak előre hozott nemzetgyűlési választásokat. A legnagyobb esélyes a Sebastian Kurz külügyminiszter által vezetett Néppárt (ÖVP).

A bevándorlás jobban foglalkoztatja az osztrákokat, mint a nyugdíjuk

A kivetítőn Sebastian Kurz (Fotó: YouTube/DW Deutsch)

A második helyre az EU- és bevándorlásellenes Szabadságpárt (FPÖ) futhat be, megelőzve a botrányoktól megtépázott szociáldemokratákat (SPÖ).

(MNO)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.