Martonyi János egykori külügyminiszter az Orbán Viktor által is emlegetett etnikai homogenitással nem ért egyet, Stumpf pedig az alkotmányosság hiányát emlegette.

A Hír Tv összefoglalója szerint Martonyi, a mostanában a jobboldalon mind népszerűbb, már Orbán Viktor által is emlegetett etnikai homogenitás koncepcióját támadta:

„Ezzel az álláspontommal nem leszek túlságosan sikeres. Úgy érzem, hogy természetesen ha a nemzetek Európájáról van szó, akkor azzal egyetértek. Nem igazán értek egyet a homogén nemzetállamok kategóriájával, döntően azért, mert ebbe a homogén nemzetállami szupremácia koncepciójába nem igazán tudom elhelyezni a három-négymillió magyar honfitársamat, a magyar nemzetnek a részeit.”

A jelenleg alkotmánybíróként dolgozó Stumpf István pedig az alkotmányosság helyreállításáról beszélt:

„Szerintem ma már egyre kevésbé indokolt az, hogy a magyar alkotmányosság testén legyen egy ilyen nyílt seb, amit a gazdasági alkotmányossági kompetenciák felfüggesztése vagy korlátozása jelent. Ugye a magyar Alkotmánybíróság a központi költségvetés végrehajtása, központi adónemek, helyi adók központi feltételei, illetékek, járulékok, vámok tekintetében csak meghatározott feltételek esetén indíthat el vizsgálódást. Szerintem az alkotmányosság teljes spektrumának a helyreállítása ma már, öt évvel az új alaptörvény életbe lépése után indokolt lehet.”

Stumpf azt mondta, aggályai vannak, ha ha rövid távú politikai érdekek, cselekvőképességi vagy döntéshozatali kényszerek miatt lépnek át alapvető alkotmányos értékeket. Példaként a visszamenőleges hatályú jogalkotás tilalmát említette. Ezzel szerinte hosszú távon lehet ellehetetleníteni a mindenkori kormányzatok mozgásterét.

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
mackoka46
Nem kell komolyan venni a kritikát, ezt bele írták a színházi forgatókönyvbe. Mindkettő nagyon szervilis.
quadrocopter
@mackoka46: De legalább kimondják a nyilvánosság előtt és ráadásul találóan mondták ki.hol szorít a cipő.
egyvandor
Érdekes hogy ezek segédkeztek Gorbán suttyó rendszerének felépítésében és csak akkor szólalnak meg egyébként nagyon haloványan és félénken amikor már nem számíthathatnak további koncokra.
nezelodo
Lám, mekkora nagy demokrácia van, még a szekértolók is kritizálhatnak, de csak úgy játszásiból. Navra meg hazaáruló Soros bérenc, mint egykor a fél fidesz kormány volt Soros fiókaként! Mára meg az asztalra, mi több egykori saját tányérjuk szélre tesznek ezek az "úri fijjuk".
quadrocopter
@durbincs: Neked itt kuss van, primitív nyálkás büdösbogár, még mindig nem menni magyar nyelv - te f@szfej?
quadrocopter
@durbincs: Ótvaros pofád befogd, primitív nyálkás jószág, betegesen perverz, iskolázatlan büdösbogár, még mindig nem menni magyar nyelv - te húgyagyú idióta debil vegetáció?
Hogyan mersz te azzal az egy bites primó agykezdeményeddel embert megszólítani?
simmering73
off
Most kérdeztem meg a páromat, hogy kötelező nekünk ezt az ótvar, mocskos, szemét, tetves, hazug, fideszbérenc tv2 tényeket néznünk? Miután kiderült, hogy nem, gyorsan átkapcsoltunk a Lifenetwork-re.
quadrocopter
@durbincs: Ótvaros pofád befogd, primitív, buta, nyálkás jószág, betegesen perverz, iskolázatlan büdösbogár, még mindig nem menni magyar nyelv - te húgyagyú idióta debil vegetáció?
Hogyan mersz te azzal az egy bites primó agykezdeményeddel embert megszólítani?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.