Az Iránytű Intézet szerint a teljes népességen belül és a biztos pártválasztók között is veszített támogatottságából a Fidesz, bár előnyük a többi párthoz képest továbbra is tetemes.

Az Iránytű Intézet a Magyar Nemzet megbízásából készítette el a kutatást. A felmérés még akkor készült, amikor Botka László volt a miniszterelnök-jelölt.

A biztos szavazók között igen jelentős csökkenést könyvelhettek el a kormánypártok az elmúlt időszakban, az augusztusi 51 százalék után ugyanis szeptemberben már 43 százalékon álltak. A kutatás szerint továbbra is stabilan a második a Jobbik, amely – minimálisan csökkenve – 22 százalékos tábort tudhatott magáénak az előző hónapban. Az MSZP – némileg javítva eredményén – 11 százalékkal a harmadik helyen állt szeptemberben.

A kisebb pártok közül a Demokratikus Koalíció és az LMP jutna még be az Országgyűlésbe, ráadásul mindkét párt erősödni tudott augusztusról szeptemberre: a DK 5-ről 8-ra, az LMP pedig 4-ről 7 százalékra növelte bázisát. A biztos választók között a Momentum és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is 3 százalékon állt, az Együtt 2 százalékos bázissal bírt, a Párbeszédet mindössze 1 százalékra mérték.

A teljes népességet tekintve az erősorrend ugyanez. A Fidesz ebben a körben is gyengült, igaz, ez már nem volt annyira látványos, az augusztusi 31 után szeptemberben 28 százalékot mért a kormánypártnak az Iránytű Intézet. A Jobbik némi emelkedéssel 15, az MSZP pedig 7 százalékot tudhatott magáénak, a DK és az LMP egyaránt 5 százalékos bázissal rendelkezett a mérés idején.

Bizonytalannak – augusztushoz hasonlóan – a legutóbbi hónapban is 13 százalék vallotta magát, míg a megkérdezettek további 9 százaléka nem kívánt válaszolni arra, hogy kire akar szavazni. Emellett a válaszadók tizede úgy nyilatkozott, hogy biztosan nem venne részt a voksoláson.

Az Iránytű Intézet elmúlt féléves méréseit tekintve azt lehet mondani, hogy a Fidesz mélypontján van. A biztos szavazók körében ugyanis általában 50 százalék körül mozgott február óta, szemben a most mért 43 százalékkal.

Iránytű Intézet: Féléves mélyponton a Fidesz

(Fotó: Illyés Tibor/MTI)

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
"Vihetik a földemet, a trafikomat, a nyugdíj megtakarításomat, a cégemet, a szellemi termékeimet, az emberi jogaimat, az önbecsülésemet, a büszkeségemet, de a szerelmemet nem adom. Mert, az ország romokban. Egy idióta, megszállott, hatalommániás és falkája portyázik Ady Endre magyar ugarán. Üldözött keresztényeket keresnek fémdetektorokkal. A magyar értelmiségi nem tudja, hogy hová álljon. Egyáltalán álljon-e vagy lefeküdjön."
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Eladott Ország
"Vihetik a földemet, a trafikomat, a nyugdíj megtakarításomat, a cégemet, a szellemi termékeimet, az emberi jogaimat, az önbecsülésemet, a büszkeségemet, de a szerelmemet nem adom. Mert, az ország romokban. Egy idióta, megszállott, hatalommániás és falkája portyázik Ady Endre magyar ugarán. Üldözött keresztényeket keresnek fémdetektorokkal. A magyar értelmiségi nem tudja, hogy hová álljon. Egyáltalán álljon-e vagy lefeküdjön."
Klubtag
Az ország és a magyar nép tragédiája, hogy még így is képesek lehetnek 2/3-os parlamenti többségre szert tenni 2018-ban. Nem fogadom el, hogy ez KIZÁRÓLAG a választási törvény fidesz-kdnp általi megerőszakolásának következménye...ébresztő...ez a banda a választásra jogosult szavazók 30 %-át sem képes maga mögé állítani, ami persze némi reményre jogosít az ország morális állapotát illetően.
Na itt az erkölcsi és politikai alap az elzavarásukra...mi tartja vissza a többi, több, mint 70 %-ot? Az ellenzék oldalán a döntés...most vizsgáznak egyszer s mindenkorra és ez mindegyik ellenzéki formációra érvényes...nem kérünk a mutogatásokból, a kirekesztésből és az elvtelen, vagy éppen aljas "elvi" finnyáskodásból.
Pálinkás Pál
@Klubtag: Elmondom neked mi tartja vissza...pl az LMP esetében engem az,hogy azt harsogják,kiterjesztik a határon túliak szavazati jogait...Majd akkor gondolkodok a választáson való részvételen,ha minimum megvonják a külhoniak szavazati jogát...,de ez csak egy a sok közül...mutass egy ellenzéki pártot aki nem engedné be a muszlim hordalékot???Bármit is állítotok,a lakósságnak bőven elég a cigányság ittléte,nem akar még arab hordát is a nyakába!!!Amíg valamelyik ellenzéki párt nem áll ki markánsan a honi magyarok jogaiért,addig csak vergődés lesz,és a duce röhögve hátradőlhet!!!És igen,könnyen meglehet a narancshorda 2/3-a ,de ezt jórészt az impotens ellenzék hozza össze nekik!!!
Béla333
@Pálinkás Pál: 14.33
Már bocs, de mire alapozod azt amit írsz? Mármint hogy az LMP kiterjesztené...stb?
Tudsz erre bármit is felmutatni? Vagy csak a szokásos...
justhpeter
@Pálinkás Pál: Csak akkor lenne igazad, ha az derülne ki, hogy ennek az országnak a muszlim hordalék több kárt okozott mint a saját kormánya. Nem a muszlim hordalék rabolta ki ezt az országot, hanem a fideSS-kdnp "keresztényi könyörületességgel, teljesen. A muszlim hordának eszében sem volt itt megállni és velünk keveredni.
Béla333
@Pálinkás Pál: 14.33
Ráadásul pont az LMP küzd azon már évek óta, hogy a külföldön dolgozó, de magyar állampolgárokat is illesse legalább annyi jog, mint a kettős állampolgárokat:
szavazhassanak ők is levélben, hogy ne kelljen esetenként hatalmas anyagi költséget vállalni, hogy ha szavazni akar, akkor el kelljen utazni a nagykövetségre.
Ha ezt nevezed te a levélben való szavazás kiterjesztésének, akkor igen, az LMP ezért küzd.
És ebbéli küzdelmében minden demokratikus érzelmű szavazónak támogatni kellene őket!
Pálinkás Pál
@Béla333: Éppen valamelyik nap írt erről a propi is...
Béla333
@Pálinkás Pál: 15.11
Nem kevered te véletlenül a kettős állampolgárok (pl. az erdélyi magyarok) levélben történő szavazását a külföldön dolgozó magyar szavazók csak követségeken és kirendeltségeken való szavazási lehetőségével?
Az LMP ez utóbbi kiterjesztéséért küzd, hogy ők is tudjanak legalább ugyanúgy szavazni, mint pl. az erdélyi kettős állampolgárok.
Érted ugye a lényeget?
Pálinkás Pál
@Béla333: Persze hogy értem,sőt azt is hogy az LMP szerint a 16 éves taknyos kölyök is szavazhasson!!!A határon túliakról meg annyit...majd hogyha Bernike kijelenti hogy ne szavazhassanak,akkor talán lesz némi esélye!!!Így erősen kérdéses a Parlamentbe jutásotok,nem a kormányváltás!!!
kissé felnőttem
lassan de letelik,, béluska nem kék ám taknyosozni mert ŐVÉK a jővő nem a miénk tudd.
egyvandor
A jelenlegi felállásban akkor kerül mélypontra a fidesz, ha csökken a lenyúlható közpénz aminek következtében nem fenntartható a ner, polttal, vagy mészaroslölövel, történik valami, ... Csak ilyenekre tudok gondolni.
juttka
@Pálinkás Pál: Egyik párt sem adna a külhoni magyaroknak szavazati jogot, egyedül d fidesz adott."Muszlim hordát" sem engednének be, ellenőrizetlenül ezt is csak a fidesz tette. Menekültek beengedéséről volt csak szó, amit a fidesz ellenez, és az embereket megtévesztve folyamatosan migránsok betelepítéséről beszél.
Pálinkás Pál
@juttka: Ne akard hogy belinkeljem amit pár napja már megtettem,a kettős állampolgárságiszavazásról...Ha orbán nem engedte volna be a csöcseléket hanem tűzparancsot adott volna,azóta is sírnátok!!Ajánlom figyelmedbe a Genfi egyezményt,Törökországtól nem létezik menekült,legalább is Magyarországon,nem vagyunk határosak egyetlen afrikai országgal sem!!!És végezetül..ha úgy lenne ahogy írod,miért nem látom egy pártnak az igéretei között a határon túliak szavazati jogának megvonását??A könnyített állampolgárság eltörlését??
Desischado
Ez mélypont?! Ha ez igaz, akkor az ország van mélyponton, és a birkák többségben!
kiscsillag66
Nem tud olyan mélyre kerülni, hogy eltűnjön.
kiscsillag66
@Desischado: Ki kérem a birkák nevében, hogy hozzájuk hasonlítsd "ezeket".

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.