Szili Katalin miniszterelnöki megbízott szerint ha valaki nem gyakorolhatja anyanyelvét és elveszik tőle az anyanyelvi oktatás lehetőségét, akkor az identitást nem lehet megőrizni.

Az identitást nem lehet megőrizni úgy, hogy valaki nem gyakorolhatja az anyanyelvét, elveszik tőle az anyanyelvi oktatás lehetőségét – mondta Szili Katalin, a határon túli autonómiaügyekben közreműködő miniszterelnöki megbízott az új ukrán oktatási törvénnyel kapcsolatban kedden az M1 aktuális csatornán.

Szili Katalin: nem lehet megőrizni az identitást, ha valaki nem gyakorolhatja anyanyelvét

Fotó: wikipedia CC BY 3.0/Végh Tibor

Úgy fogalmazott: "rendkívüli cinizmus", hogy szeptember elsején lépett életbe teljeskörűen Ukrajna és az Európai Unió társulási megállapodása, és az ukránok szeptember 5-én alkották meg az oktatási törvényt, amelyben az általános iskola negyedik osztálya fölött eltörlik az anyanyelven történő oktatást. Szerinte ez a kisebbségek és az európai értékvilág "durva támadása".

Kiemelte: "sehol nem gyakorlat", hogy erőszakkal kényszerítik rá az államnyelvet azokra, akik a szülőföldjükön szeretnének boldogulni. Hozzátette: ha egy fiatal nem tanulhat az anyanyelvén, az "erőszakos asszimiláció".

(MTI)

(Címlapi kép: wikipedia CC BY 3.0/Végh Tibor)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Azért elképzelem, hogy egy Méhkereki román, aki a helyi általánosban tanulhat románul is. Pesten bemegy egy hivatalba, és ott románul fognak vele értekezni! Külön nyomtatványokat fognak készíteni minden kisebbség nyelvén?Minden országnak van "hivatalos nyelve", amellett annyi nyelvet tanulhat, amennyit akar, és azt szabadon használhatja ahol az lehetséges, vagy szükséges.
Én is beszélhetek Bécsben magyarul, de egy hivatalban már nem tudok vele mit kezdeni. Még a szállodai bejelentkezéshez is kell egy világnyelv ismerete. A magyar még nem az!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.