A Z-generáció munkaerőpiaci igényeit kutatta a Medián a British Telecommunications megbízásából.

Ennyi fizetés alatt dolgozni sem akarnak az 1996 után született magyar fiatalok
Illusztráció: Pixabay

A közvéleménykutatót azért bízta meg a felméréssel a brit cég, hogy több információval rendelkezzen a most gimnáziumba vagy egyetemre járó, 14-25 éves korosztályról. 

A felmérés eredményeit részletezve az Index azt írja, a Z-generációsoknak elég fontos a pénz, a megkérdezett több mint 9000 fiatal negyedének a fizetés és juttatások mértéke lesz a legfontosabb szempont, ami alapján munkahelyet választ majd magának. A második legfontosabb szempont a stabilitás, hogy biztos legyen a munkahely, a harmadik pedig az, hogy jó is legyen ott a hangulat. A társadalmi felelősségvállalás vagy a leendő munkaadó jó hírneve viszont csak a fiatalok 1 százalékának fontos szempont az elhelyezkedésnél.

A megkérdezetteknek elég konkrét elképzelései vannak arról, hogy mennyit szeretnének keresni.

Az átlag szerint bruttó 269 ezer forint egy jó kezdőfizetés, 420 ezer forint pedig már kifejezetten jó fizetésnek számít.

Érdekes viszont, hogy a fiúk átlagban közel 100 ezer forinttal nagyobb fizetést tartanak ideálisnak, mint a lányok: míg a srácoknál 470 ezer forint körül van az álomfizetés, a lányok 370 ezer forint alatt is beérnék. Szintén nagy eltérés van a 14-19 és a 20-25 éves korosztály elvárásai között.

A fiatalok nagy része külföldön is szerencsét próbálna, a megkérdezettek 37 százaléka valószínűleg, 9 százaléka pedig biztosan ki fog menni külföldre. A legtöbben Amerikába, Nagy-Britanniába vagy Németországba mennének, ahol a legtöbbjük elképzelése szerint egy nagy nemzetközi cégnél dolgoznának.

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

cikicakk55
Az én fiam pont 1996- ban született. Ennek a tanévnek a végén( júniusban) diplomázik szakápolóként. Eredetileg Ő is külföldre akart menni,de most bizonytalan. Először is ahhoz,hogy elinduljon legalább 600.000 ft - ot kéne összwgyüjtenie,mert az első fizetésig lakni és élni is kell valahol,még a nyugati országokban is. A különböző munkaközvetítő irodákban nem bízik,mert nem egy ismerősét csapták már be komoly összegekkel. Még is bennünket a szüleit nem akar itt hagyni bennünket. A taníttatása alatt megtanultunk annyit enni amennyire futja. Sajnos gyakran nem cak mi,hanem Ő is éhesen feküdt le. Szerencsére az érettségije előtt a hétköznapi emberek összefogásának következtében lett öltönye,cipője,egyen nyakkendője,és a többi ballagással,érettségivel járó kiadások is megoldódtak. Egy jól kereső vállalkozó nem volt a segítők közt. Most már csak pár hónap még ameddig az élelemmel és a gyógyszereink ki nem váltásából elvegetálunk a diplomáig. Gond az,hogy wbbe a harcban annyira tönkre mentünk,hogy már nem mer bennünket magunkra hagyni. Ha hárman megéltünk a kettőnk 120.000 ft- os nyugdíjból akkor ketten biztos megélnénk,de a fiunk még sem mer itt hagyni. Talán ha tényleg emelnek az egészségügyben,akkor azt a pár évet még itt leszünk tud félre is tenni,és majd később kimenni.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Fradigege
Pont 1 éve mentem ki Bécsbe a haveromhoz vonattal. Ő kint él '99 óta, 4 gyerek van. Győrig egy sráccal és barátnőjével utaztam 1 fülkében. Mindketten diploma előtt álltak. Orvostanhallgatók. Ahogy a diploma meg van, már mennek is Németországba. Meg van a hely nekik ott vetve. Győrnél leszálltak és beült mellém 7 migráns. Azt a bűzt. Gondolom hetekig nem fürödtek. 2 csaj is volt köztük. Azok Bécsig jöttek. Vettek jegyet a kalauznál.
kokopelli
@cikicakk55: Én a német nyelvterületet ismerem,és van egy rossz megérzésem az
Angliába menő munkavállalókkal,az EU jövője miatt a BREXIT ügyében! Halvány se-
gédfogalmazói elképzelésem sincs a szabad munkahely megválasztása körül! Begu-
rul az EU,és megszivatja Angliát,akkor egyirányú a fiad útja!Amit,mint kibic ajánlanék
az az,hogy az angol után a német az már gyerekjáték lenne,és biztos ami sicher vágjon
bele!A két idegen nyelvvel ő lesz a császár akár Germániában is! Még fiatal a srác!!
Én sem voltam fiatal kölök,de megérte ,mert "kockázat nélkül ugyi nincsen rizikó" ;--)
Az én mottóm az volt,ha nem próbálom, akkor életem végéig festegetem a fiktív képeket
,hogy mi lett volna,ha most ott lennék,és...stb!...ennyi ;--)
szaboria1
Nem meglepő, hogy így gondolkoznak. A megélhetéshez jó fizetés kell. Mert ha nincs jó fizetés akkor csak besavanyodott fiatalok lennének. Ma már nagyobbak lettek az igények mint 20 évvel ezelőtt.
Jozefina
Aki teheti menjen ki külföldre, hacsak rövid időre is. De legalább megismeri, hogy milyen az élet diktatúra nélkül, szabadon!!!???
namihami
@szaboria1: És a szorgalmuk és szaktudásuk is. Mire elvégzik az iskolát, addigra már sokszorosát tudják a szakmának, mint aki 20-30 éve csinálja.
UGYE???
kokopelli
@Jozefina: csak ne naívan! Találkoztam már a jelenséggel! :--)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.