Pölöskey Péter szerint a szülő úgyis tudja, mit kell tennie a beteg gyerekkel, felesleges köröket futnia az orvosnál.

Gyakran jelenleg is vizsgálat nélkül, egy telefon után, látatlanban írja meg az igazolást az orvos a gyerekeknek – erről Pölöskey Péter, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) vezetőségi tagja, házi gyermekorvos beszélt a Magyar Nemzetnek.

A HGYE friss, októberben készült felmérése alapján a házi gyermekorvosok 95 százaléka úgy gondolja, enyhe betegség esetén a szülő is alkalmas az otthoni kezelésre és a tünetek megszűnésének megállapítására. Pölöskey Péter beszélt arról is: a jelenlegi jogszabályok alapján a beteg gyermek az orvos által meghatározott ideig nem látogathatja az óvodát, iskolát, és a szigorú értelmezés szerint orvosnak mindig látnia kell, ekkor állíthat ki igazolást. Ezzel azonban érzékelhetően vitába száll most a szakma. Ugyanis míg évtizedekkel korábban voltak olyan fertőző betegségek, például a szamárköhögés, a diftéria és a tbc, amelyek szükségessé tették, hogy az orvos mindig találkozzon a gyermekkel, ez mára már nem indokolt.

Manapság az is kimeríti a betegség fogalmát, ha egy kicsit fáj a gyerek hasa, vagy ha náthás, pedig lehet, hogy ez csak „gyengélkedés”. Egy óvodás gyerek egy szezonban akár hat-hét alkalommal is lehet náthás, ami miatt gyakran akár egy hétig sem engedik óvodába. A nátha gyakran már a tünetek megjelenése előtt fertőz, tehát pusztán emiatt nem is érdemes otthon tartani a gyermeket. Persze ha lázas, vagy annyira bőséges a váladék, akkor ez indokolt lehet, de egy normál nátha nem jelenti azt, hogy feküdnie kellene a gyereknek

– mondta a szakember.

Pölöskey Péter szerint ha a szülő már pontosan tudja, hogy mi fog történni a gyermekkel, amikor náthás, akkor ne várjuk el, hogy ezért is orvoshoz vigye. Nagyobb szabadságot kellene adni, azaz lehetővé kellene tenni a szülőknek, hogy ne csupán három napot igazolhassanak egy évben vagy egy félévben. Könnyebbséget jelentene, ha egy háromnapos betegséget nem csupán egy alkalommal igazolhatnának.

(Magyar Nemzet)

Nyitókép: pixabay.com cco

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.