A magyarok veszíthetik a legtöbbet a világon, ha egy időre kiesnek a munkából. Az OECD friss, a társadalom elöregedéséről és a növekvő egyenlőtlenségekről szóló tanulmányában bukkant rá egy igen érdekes ábrára a Portfolio.hu. A kimutatás azt vizsgálja, mennyit veszít valaki a nyugdíjából amiatt, ha az aktív munkával eltölthető évekből valamennyit munkanélküliként tölt ahhoz képest, mintha valaki nyugdíjba vonulásáig végig dolgozna. Egészen pontosan azt vizsgálták, hogy mennyivel jár rosszabbul egy olyan átlagbért kereső ember, aki 25 évesen kezd el dolgozni, de a nyugdíjba vonulásig 10 évet munkanélküliként tölt, annál, mint aki már 20 évesen elkezd dolgozni, ugyanúgy átlagfizetést kap, de a nyugdíjas évekig megszakítás nélkül dolgozik. Íme, a magyarok számára megrázó végeredmény:

Forrás: 24.hu
Feltöltő: karma1
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
A magyarok mar vesztettek tobb mint 3 ezer milliardot, amit szeretett kurmanyunk ellopott tolunk.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
division
Ez legyen azoknak a gondja akiket érint. Egyébként meg minden aktívan dolgozó ember tegyen félre havonta amennyit tud, és akkor nem kell ilyesmivel törődnie, főleg ha sokat tud megtakarítani. Én is ezt teszem meg még több üzlettársam is, az összeg 100-500 ezer között mozog havi kiadásoktól függően.
human
@division: Te nem entero néven voltál itt korábban?
division
@human: Van aki ezt állítja folyton. Döntse el mindenki maga, én már belefáradtam hogy azt írjam állandóan hogy nem. Ha pedig mégis, az min változtatna?
Yoda69
@human: Volt mar tobb neve is ennek a baromnak. Korabban szandokan neven is futott :)
Mindig lejaratja magat, aztan ha mar mindeki rajta rohog, nicket valt. De a stilus a regi, igy konnyu beazonositani
Yoda69
A magyarok mar vesztettek tobb mint 3 ezer milliardot, amit szeretett kurmanyunk ellopott tolunk.
szaboria1
Ma már sok 40 feletti vallja, hogy mire nyugdíjas lenne nem lesz állami nyugdíj.
emerencia
Majd öregen, betegen ledolgozzák a rendszerváltás következtében kiesett zárt munkaerőpiaci munkanélküli időt huszonévesekre szabott veszélyes munkahelyen. Miért is nem vagyok meglepődve azon, hogy ismét egy negatív lista élén ékeskedik Magyarország?
emerencia
@szaboria1: Ez így szerintem csak akkor következhet be, ha szilárdan megmarad az önkényuralmi illiberális állam. Orbánék már bevették a tákolmányba, hogy nem kötelező a tébé ellátás és a nyugdíj sem. Nemcsak a jobb fizetésért, hanem többek között az emberibb nyugdíjkilátásokért is menekül aki tud ebből az országból... A negyveneseknek legalább van még idejük átgondolni az ellenlépéseket. Akinek már ötven fölött is rontják a nyugdíjhoz jutás feltételeit már aligha védekezhet ellene. (Így jártunk mi, késő Ratkósok.)

Itthon az egyetlen dolog amit tehetünk, hogy jövő tavasszal elzavarjuk a fejünk felett trónoló illiberális orbánbandát és újra megtesszük a lépéseket Európa és a világ liberális demokrata országainak mintájára egy emberibb élet felé...
szaboria1
@emerencia: Az el lopott 3000 milliárdot ha nem teszik vissza akkor sajnos nagyon nehéz lesz a jövő nyugdíjasoknak. A Selmeczi nagyasszony dumája a külön számláról sem jöttbe csak hazudták.
Yoda69
@szaboria1: Azt mar nem tudjak visszatenni megha akarnak se. A penz ugyanis eltunt, illetve atvandorolt fideSSes maganzsebekbe.
glorianna
Bocs, olvastátok a teljes cikket?
Ui. az valóban megmagyarázhatatlan, hogy ha valaki az aktív korának kb. negyedében munkanélküli, akkor a nyugdíja miért harmaddal lesz kevesebb. Ott van kb. 7-10% értelmezhetetlen különbség.
Ahol pedig nincs különbség, ott a rendszer egészen más, az ausztrál és pl. a japán állami nyugdíj fix összegű, szinte minden korábbi eseménytől független, a korhatár elérésekor jár, és meg is kapják - csakhogy az olyan kicsi (relatíve, nem forintra átszámítva:)), hogy csak a minimális létfenntartást biztosítja.
papa.49
Száz szónak is egy a vége a lényeg a KIS EMBER NE JÁRJON JÓL !!!
A 3000 milliárdot elbaszták, pénz nincs tehát nyugdíj se lesz !!!
emerencia
@glorianna: De legalább a minimális életfeltételeket biztosítja az ottani nyugdíj összege, míg nálunk sok évtizedes munka után sokaknak még azt sem. Az is elemi különbség, hogy az általad említett országokban legalább már fiatalon tudják mi vár rájuk idős korukban. Nálunk még az idősb munkavállaló sem érezheti magát legalább annyira biztonságban, hogy számára már nem fognak tovább szigorodni a nyugdíjfeltételek. Hatvanegy évesen én pl. még mindig nem lehetek biztos abban, hogy a nyugdíjig elkövetkező éveket egyáltalán megérem-e az itthoni egészségügy színvonala mellett és bírni fogom-e a fiataloknak is fárasztó munkát vagy egyszerűen kivágnak a munkahelyemről mint egy használt rongyot. (Megtehetik, legfeljebb adnak dupla felmondási pénzt, ami az én fizetésem esetén egy nyereséges nagy magyar tulajdonú nagyvállalatnak meg sem kottyan. De ha még ezt is meg akarják spórolni, akkor egyszerűen rám fognak valamit amit el sem követtem és sutty, kidobnak. Tudják, hogy úgysem lenne pénzem ügyvédre a szakszervezet pedig majd azt javasolja, hogy keressek másik állást öregen.)

Az már "csak" hab a tortán, hogy semmi nem véd meg attól még hatvan felett sem, hogy a nyugdíjig elkövetkező években ne emeljék még tovább a nyugdíjkorhatárt úgy, hogy nincs menekvés egy kivételezett rétegen kívül senkinek...
eszegfu
@glorianna: Az én logikámmal reális... u.is kb. 40 év az aktiv keresőképesség, ha ebből 10 évet munka nélkül van, akkor 25 %-kal kevesebb ideig "biztositott", vagyis ennyivel kevesebb járulékot fizet -- ahogy Te is irod. A 7-10 %-os különbség meg abból adódhat, hogy nem mindegy az aktiv keresőképességen belül hova is esik az a 10 év munkanélküliség... az elejére, amikor még nyilván kevesebb volt a kereset, vagy a nyugdijat közvetlenül megelőző időre, amikor is több lehet a kereset. Gondolok itt pl. hogy 1992-ben 8 eFt, mig 2002-ben 20 eFt, 2017-ben pedig 138 eFt a havi minimálbér. Nyilván az is lehuzza, hogy 40 év után az átlagkereset 80 %-a, mig 30 év után csak a 68 %-a jár.
karma1
@glorianna: Nem olyan kicsi az a nyugdij mifelenk. Ha elered a 65. eletevedet, besetalsz a munkaugyi kozpontba a jogsiddal meg az utleveleddel meg a szul.akvi.kivonattal, es ket het mulva megkapod a fix osszegu nyugdijadat. Es ENNYI. Nem figuraznak azon, hogy te takaritono, gyarigazgato vagy farmer voltal, esetleg egy percet sem dolgoztal, mert otthon nevelted a gyerekeidet, apoltad az idos hozzatartozoidat, hanem "csak" adjak az elore kiszamitott egysegnyi mennyisegu nyugdijat.
Az allam ad lehetoseget a magannyugdij-gyujtesre is - ekkor az allam ad evente 500 dollart ingyen, de neked is minimum ennyit kell betenned a szamladra. Sok elonye van, de van egy-ket hatranya is - nem lehet rugalmasan azonnal kivenni belole a penzedet, amit a 65. szulinapodtol barmikor felvehetsz. (Ugy hivjak, hogy KiwiSaver, ha beutod a keresobe).
Tovabba allam bacsi ugy gondolja, hogy ennyi idos korodra megvan a hazad, autod, berendezesed, ruhazatod, es csak a villany- telefonszamlara, futoanyagra, orvosra es persze kajara kell koltened, - arra pedig ez eleg, ha jol gazdalkodsz vele, es nem iszol, nem dohanyzol, mert ez eszmeletlenul draga itt, - elrettento szandekkal.
Kapsz egy olyan kartyat is, amire eleg sok helyen kaphatsz kedvezmenyt, (5-10-15 %-ot), olcsobb az orvosi vizit (nyugdijkorban is kell fizetni vizitdijat, nem is keveset!!!), es a gyogyszer is olcsobb.
glorianna
@emerencia: Már Annak is üröltek, hogy egyáltalán lett nyugdíj, a nyugdíjkorhatáruk valahol a 67 és a 72 év között van :) Amúgy nálunk sem lett minden dolgozónak nyugdíja, Mo-n ötven-valahány éve van, ill. volt általános nyugdíjjogosultság, az alaptörvény elfogadásával meg is szűnt. Félreértés ne essék: nem azt állítom, hogy igazságos vagy jó lenne, ami nálunk van - mindössze arra hívnám fel a figyelmet, hogy a nyugdíj máshol sem fenékig tejfel...
glorianna
@eszegfu: Hacsak úgy nem... de eléggé agyonátlagoltak az adatok, ennek el kellett volna simulnia. Abban lehet valami, hogy a mai 60+ generáció fiatal korában tájainkon hivatalosan még nem volt munkanélküliség, ezért eltolódhat némileg az arány. Másrészt a versenyszférában nincs lineáris összefüggés a szolgálati idő és a munkajövedelem között.
glorianna
@karma1: Köszi a kiegészítést, én csak futólag olvastam valamit annnak kapcsán, amit japán barátunk mondott el a saját helyzetéről, ennyit jegyeztem meg.
emerencia
@glorianna: A megemelt nyugdíjkorhatár attól is függ az előzőekben leírtakon kívül, hogy idősen milyen egészségügyi állapotban mit kell csinálni és mennyiért valamint milyen munkaidőben. Fontos az is, hogy milyen volt az életük, átéltek-e nagy társadalmi traumákat, (pl. nálunk a rendszerváltás utáni években a 1,5 milliós zárt munkaerőpiaci munkanélküliség, lakáskamatadó,, stb.) életük folyamán mennyire volt hatalmas lyukaktól mentes a szociális háló, a munkavállalói jogok megütötték-e az ország fejlettségéhez mért szintet, munka és egészségvédelem, rehabilitáció, normális megélhetést nyújtó jövedelem, stb. Hirtelen ennyi jut eszembe. Nagyon összetett a probléma. Az én cégemnél, ahol már majd két évtizede dolgozom tanúja voltam, hogy pl. az első időkben a külföldi kollégák akkor ültek le amikor akartak. Amint elmentek, minden széket el kellett tüntetni majd később silány védőcipőt is kaptunk amiben pár óra múlva már kínok-kínja kibírni a hosszú-hosszú műszakot. (Sok-sok év után az idén megengedték, hogy ha vesz magának valaki egy drága jobb cipőt akkor kap érte hat azaz 6 ezer forintot a cégtől bár még ez sem biztos.) Az egyéb testi épséget érintő veszélyekről már nem is beszélve. Szerintem az sem cél, hogy a fiatalabb korosztály biztonságban és egészségben dolgozzon az öregebbek meg pláne. Ilyen körülmények között a magyar emberek nyugdíjkorhatárát nyakló nélkül emelgetni akár felérhet egy népirtással is. Működik a szelekció, aki nem bírja annak nincs tovább élet, a nyugdíját pedig meg lehet spórolni. :-( Nem véletlen, hogy hazánkban még a háborús menekültek sem szeretnének élni és megöregedni.
Hellcat
Ha nem lesz nyugdíj akkor a semminek a 33% áról beszélünk...márpedig a fitymasz elherdálta a manyup vagyont...is...
emerencia
@Hellcat: Olyan ez mint a való világ. A győztes mindent visz a többiek pedig le vannak... Ők már csak arra jók, hogy fiatalon, középkorúan és öregen csak termeljék a győztesnek folyamatosa a javakat.
kokopelli
@karma1: ..de ott nincsen olyan "szenátorina",aki a magánnyugdíjakat foggal-
körömmel megvédje! Az egy "Hungáricumi": hogyan nyúljunk le valamit,a pi-
rulás határán kívűl,úgy hogy a kormány még árnyékol is hozzá! ;--)
1magyar
@emerencia: Az anyakönyvi hírekben én már azokat ismerem akik meghalnak. Bizony sok 54,56,59,61 éves van közöttük - sajnos.
Rohadjon meg aki megemelte a nyugdíjkorhatárt, remélem ő sem fogja élvezni!
karma1
@kokopelli: Hat ez viszont igaz...:o))))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.