Harminc helyen tartottak házkutatást, megdöbbentő dossziékra bukkanhattak.

Mérföldkőnek számít a szcientológia magyarországi történetében az, ami szerdán történt: mint megírtuk, a rendőrség a Magyarországi Szcientológia Egyház Vallási Egyesület budapesti központjában és másutt is házkutatásokat tartott. Bár évekkel ezelőtt már ítéltek el magyar szcientológust kuruzslás miatt, az akkori ügyhöz csak annyi köze volt az "egyháznak", hogy az idős férfi a szervezet tagja volt – írja az index. Az merőben új, hogy az egész szervezetet érintő büntetőeljárás indul, márpedig a szerdai rendőrségi akció erről szól, ráadásul a szcientológusok működésének egyik alapját, az információgyűjtő tevékenységüket érinti.

Furcsán gyóntatnak: rögzítették a szcientológusok a tagok titkait

Fotó és nyitókép: MTI/Mihádák Zoltán

Kilenc hónapig vizsgálódtak

A portál szerint a rendőrségi eljárást egy kilenc hónapig tartó vizsgálat előzte meg, utóbbit a Péterfalvy Attila vezette Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) végezte, miután tavaly több panaszt kaptak olyanoktól, akik a szcientológia tagjai voltak vagy valamilyen módon kapcsoltba kerültek a szervezettel.

A Nemzeti Nyomozó Iroda csak annyit árult el, hogy személyes adattal visszaélés és más bűncselekmények gyanúja miatt nyomoznak ismeretlen tettes ellen. Nem hivatalos forrásokból úgy tudjuk, a rendőrség a NAIH-nak küldött panaszok alapján kezdett nyomozni. A szervezetnek egyébként idehaza 1000-1500 tagja lehet, de százezerre tehető azok száma, akik valamilyen módon kapcsolatba kerültek a szcientológusokkal.

Alapítványt csinált a kiugrott szcientológus

Bonyai Péter 1995 és 2005 között maga is szcientológus volt, állítása szerint belülről ismeri a szervezetet. Két évvel ezelőtt még egy alapítványt is létrehozott, azoknak próbál segíteni, akik otthagyták a szervezetet, de szeretnék például visszakapni a befizetett pénzüket. Bonyai az Indexnek azt mondta, a szcientológusok "vallásgyakorlását" nehéz büntetőjogilag megfogni, hiszen például az, ha arra kötelezik a híveket, hogy a családjukkal szakítsák meg a kapcsolatot, nem törvénysértő. Az viszont, ahogy a tagokról és a tagokkal kapcsolatban állókról adatokat, információkat gyűjtenek, már lehet törvénysértő, legalábbis azon a módon mindenképpen az, ahogy ők Bonyai szerint csinálják. Olyannyira, hogy ezeket az adatkezelési, adatvédelmi aggályokat 2015-ben – egy Bonyainak küldött válaszlevelében – Péterfalvy Attila, a NAIH vezetője is részletesen ismertette.

A kézzel írt adatok bekerülnek a nemzetközi adatrendszerbe

Amikor például valaki belép az úgynevezett Sea Orgba (így nevezik a szcientológia elitjét), azaz fontosabb pozícióba jut a szervezeten belül, akkor kötelező kitöltenie egy kézzel írott formanyomtatványt. Bonyai szerint a válaszokat lefordítják angolra, felviszik egy számítógépes programba és a szcientológia nemzetközi internetes magánhálózatán keresztül a kitöltő személy nevéhez kapcsolva feltöltik a szcientológia "egyház" európai és nemzetközi adatrendszerébe. 

Csakhogy a kérdések, amelyekre a jelentkező válaszol, Bonyai szerint nemcsak a tagra vonatkoznak, hanem azokra is, akikkel ő kapcsolatban áll vagy állt.

Megkérdik, hány emberrel szexelt és kik voltak azok

Például így megtudhatják, hogy az egyházi munkatársnak az élete során hány szexuális kapcsolata volt, ahogy azt is, hogyan hívták a partnereit. Megtudhatják, volt-e homoszexuális kapcsolata, és ha igen, név szerint kivel. A szervezet tehát nemcsak saját munkatársairól gyűjthet így be érzékeny adatokat, hanem közvetve olyanokról is, akiknek semmi köze a szcientológiához. Dossziékat tartanak fent, a rendszerükben ráadásul kulcsszavak alapján lehet keresni – mondta az Indexnek az egykori tag.

(index)

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Törvényben kellene tiltani a működésüket és teljesen felszámoilni, elkobozni mindenüket!!! A hitgyülekezettel együtt!!!
36
Ismét csak azt tudom írni, mint tegnap. Takarodjanak el Magyarországról, az összes újkori(újvilági) szektával együtt!
Hellcat
Mint a keresztény egyház a középkorban, amikor a gyónásokkal simán visszaéltek ha az érdekük azt kívánta...na de az a középkor volt baszki.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.