500 méteres körzetben fúj riadót a Szív City applikáció, ha segítségre van szükség

Néhány hét múlva Somogyban is elindul a Szív City, az Országos Mentőszolgálat mobiltelefonos alkalmazása. A program segítségével a felhasználók riasztást kapnak, ha a közelükben valaki rosszul lesz, így már a mentők kiérkezése előtt megkezdhetik az újraélesztést. Hazánkban fél óránként meghal valaki hirtelen szívleállás miatt – írta a sonline.hu.

Az időben megkezdett újraélesztés jelentősen növeli a beteg túlélési esélyeit. Éppen ezért Kaposváron is több helyen helyeztek el már defibrillátort.

A defibrillátorok elérhetőségét az új Szív City mobilalkalmazás is megmutatja. Az Országos Mentőszolgálat ezzel az egyedülálló applikációval a minél gyorsabb életmentést szeretné segíteni, eddig már több ezren töltötték le az alkalmazást.

Aki letölti az applikációt és regisztrál, azt értesíti az alkalmazás, ha 500 méteres körzetben segíteni kell

– ismertette az applikáció lényegét Eiter Zoltán, az OMSZ Dél-Dunántúli Régiójának kommunikációs munkatársa. – Így odairányítja azokat a beteghez, akik tudnak, és persze mernek is segíteni. Akár előképzettséggel, akár előképzettség nélkül. Az utóbbiaknak a mentésirányítás a 104-es, illetve a 112-es segélyhívón keresztül tud megfelelő segítséget adni. Így a mentők kiérkezéséig el lehet kezdeni az újjáélesztést. Percenként ugyanis 10 százalékkal csökken a túlélési esély egy rosszullét esetén. Évente 25 ezer ilyen eset adódik országszerte.

Az alkalmazás most csak próbaüzemben érhető el, ám néhány hét múlva már aktívan is működik Somogyban.

S hogy hogyan kell újraéleszteni? Azt Csuja Imrétől már tudjuk:

Nyitókép: pixabay.com cco

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.