A pénzügyőr valóban indíthat eljárást a határra érkező, adótartozással bíró magyar utassal szemben, de nem korlátozhatja a ki- vagy a beutazását.

Nem korlátozhatják a határon az adótartozók ki- és beutazását

(Illusztráció: Wikipedia)

Jegyzőkönyvezték is az eseteket, miszerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal néhány utast csak úgy engedett át a határon, ha fennálló adótartozását rendezte. Fekete Zoltán Titusz, az RSM adószakértője az InfoRádióban azt mondta: a pénzügyőr valóban indíthat eljárást, de

a személyi szabadságot a határon történő ki-, illetve belépéskor sem korlátozhatja.

"Mióta az adó- és a vámigazgatás integrációja megtörtént, a vámhatóságoknak joguk és feladatuk, ha végrehajtás alá tartozó üggyel találják szembe magukat, akkor azonnal intézkedjenek. A NAV-törvény szerint határátkeléskor az eljáró pénzügyőr intézkedhet fennálló tartozások végrehajtása érdekében" – hívta fel a figyelmet az adószakértő, és hozzátette, felhatalmazással rendelkezik minden pénzügyőr, hogy eljárása során, amikor a vámon beléptet egy magánszemélyt, megvizsgálja, hogy van-e a NAV-val szemben fennálló, ki nem fizetett, végrehajtható tartozása.

"Semmilyen végrehajtási cselekménynek sincs azonban a személyi szabadság korlátozására kiterjedő hatálya, nem tagadható meg a beutazás joga egy magyar állampolgártól" – mondta Fekete Zoltán Titusz, az viszont elképzelhető, hogy a tartozást az országba belépni szándékozó adós valamelyik vagyontárgya átadásával törlesszen. Az adószakértő szerint ha fel tud ajánlani olyan vagyontárgyat az adós, amely megfelel a lefoglalás szabályainak, akkor elképzelhető ez a megoldás.

A NAV írásos válaszában arról tájékoztatta az InfoRádiót, hogy rendszeresen végeznek tartozásvizsgálatot, és ha ennek alkalmával köztartozásra derül fény, úgy felhívják ennek mielőbbi rendezésére az adózó figyelmét.

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Maxipocak
Röviden: a jókurvaanyátokat.
Miértisnem a szarházi habonyt basztatjátok akinek jövedelme sincs, de úgy repked a világban ahogy kedve tartja???
lusta
@division: Ez így tökéletesen igaz, de a kisember csak azt látja, hogy a milliárdos adótartozás a kutyát nem érdekli és jogosan háborog: Hun itt az igazság? Sehun. (Óberfranci).
division
@lusta: A kisember mindig csak ezt látja:-)
mackoka46
"A pofátlanság határán nincsen vámvizsgálat, mert a pofátlanságnak határa nincs."
Pálinkás Pál
@division: na most ennek mi köze a cikkhez,hozzászólásomhoz,nem azt mondtam hogy nem kell elvégezni,csak azt hogy aki ennek áll,az semmirekellő tahó!!!
Desischado
vaynát, mészárost, és a többi adócsaló tolvajt mikor vegzálják? Erre szeretnék választ kapni!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.