Megnövekedett a szálló por koncentrációja az elmúlt két napban Nyíregyházán, a mért értékek meghaladták a szmogriadó tájékoztatási küszöbértékét.

Gond van a levegővel Nyíregyházán, figyelmeztették a lakosságot

(Illusztráció: Pixabay, CC0)

Az önkormányzat MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint a szálló por (PM10) légköri koncentrációjának huszonnégy órás átlagértéke csütörtökön és pénteken meghaladta a köbméterenkénti 75 mikrogrammos tájékoztatási küszöbértéket. Mindkét napon köbméterenként 89 mikrogrammot regisztrált a Széna téren lévő mérőállomás.

Az önkormányzat arra kéri a nyíregyháziakat, hogy lehetőleg ne használjanak személyautókat, főleg dízelüzeműeket, utazzanak inkább autóbusszal és ha lehetséges, mérsékeljék a szén-, fa- és olajtüzelésű fűtőberendezések használatát.

A légúti betegségben szenvedők, az idősek és a kisgyermekek lehetőség szerint ne tartózkodjanak hosszabb ideig a szabadban, a szellőztetést pedig lehetőleg a déli, kora délutáni órákban végezzék.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az Országos Közegészségügyi Központ a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

A meteorológiai előrejelzések szerint egy átvonuló hidegfront hatására vasárnap délután várható jelentős javulás a levegőminőségben Nyíregyházán.

(MTI)

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Lepényleső
Baj van azzal országosan,a sok szeméttől bűzlik az egész.
emerencia
Ma autóztunk a városban és lent voltam a piacon is. Senki nem tudott róla, hogy baj van a levegő minőségével. A város lakosságát nem figyelmeztették külön pedig tudtommal a légi riadó rendszer alkalmas a hangosbemondásra. Elhalaszthattuk volna az autós utunkat. Holnap már késő, a munkába muszáj elmenni.
TD
A nyíregyházi Napsugár utcában van ám szálló por rendesen 0-24 órában.
Lakó-pihenő övezet, 200 autó/nap 50-es átlagsebesség szemben az egyirányú utcában.Sajnos senkit nem érdekel az itt lakók egészsége.A környék minden utcája már aszfaltos, de ez az utca mindig kimarad.
Ablakot nyitni, teraszra kiülni nem lehet, autót mosni felesleges.
Nyilván sok ilyen hely van az országban, de a cikkben Nyíregyháza volt a téma.
human
Ezért kell minden fát megvédeni a városokban. Fontosak.
Az a baj, hogy minden környezeti kárt amit okozunk technológiával próbáljuk ellensúlyozni, ami csak tüneti kezelés, egy zsákutca. Például most feltalálták a légszűrőt a babakocsikra, hogy nem a tömény szmogot szívják be a gyerekek. És sokan azt gondolják ezzel meg van oldva a probléma. Rohadtul nincs. Mert ha már nem lesznek fáink és bekrepál a technológiánk, akkor mi lesz?
emerencia
@human: Mi lesz, mi lesz? Megvalósul orbán álma. A levegőszennyezés és a rossz orvosi ellátás miatt hamarabb meghalnak az emberek és alacsonyabb lesz az átlagéletkor.
emerencia
@TD: Költöztessetek oda valami potentátot és seccperc alatt megoldódik a probléma. :-) De minden viccet félretéve egyszerűbb, ha tavasszal nem ezekre teszitek az X-et. Aki ismeri a nyírségi homokot az tudja, hogy mit jelent egy aszfalt nélküli utcában lakni errefelé.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.