Nyilatkozott a huszárok vezetője a pénteki szürreális balesetről.

Mint arról a Propeller is beszámolt, pénteken egy ló lezuhant a budai Várból és elpusztult. Azonnal felvetődött a kérdés: hogyan történhetett ez meg egyáltalán?

Nos, Kun Attila, a Kecskeméti Huszárok Hagyományőrző Egyesületének elnöke megadta a választ.

Hogyan zuhanhatott le a ló a budai Várból? Itt a válasz

Fotó és nyitókép: magyarhuszar.hu (képünk illusztráció!!)

Július elejétől folytatnak hagyományőrzők díszjárőrözést a Budai Várban, harmadszorra voltunk ott, hat lóval

- mondta el a keol.hu-nak a szerencsétlen baleset részleteit Kun Attila. –  Péntek délelőtt kezdtük a járőrszolgálatot 10 órakor, a megadott útvonalon. Mentünk lefelé a Sikló utcán a rondelláktól, kettesével. Félúton jártunk, amikor az utolsó ló, amelyik a hegy felőli oldalon haladt, teljesen érthetetlen okból elkezdett kifelé „oldalazni. A 7 éves herélt ló, Pajkos, és a lovasa is kifejezetten képzettek, ügyesek, minősítettek, így nincs is magyarázat erre az „oldalazásra". Nem ugrott meg, nem szaladt el, nem vadult meg, „csupán" a lejtő felé oldalazott. A lovasa hiába próbálta megfogni, így a ló kiért az út szélére, ahol sajnos mindössze csupán egy 50 centiméter magas kőfal, mellvéd van. A mellvédet elérve a ló elvesztette az egyensúlyát, és átbillent, átfordult a „falacskán", majd tehetetlenül gurult lefelé a nyolc méteres várfal irányába. Szerencsére a lovas még időben le tudott ugrani a lóról, így ő megmenekült, az állat viszont a várfal mellett a mélybe zuhant, és a nyakát szegte...

Kun Attila szerint az 50 centis mellvéd – mint sajnos bebizonyosodott – balesetveszélyes. Nem csak egy lónak, hanem akkor is baleset történhet, ha például egy gyerek kerül a túloldalra, ahol már ő sem tudott volna megállni, megkapaszkodni és legurul a várfal felé, a mélybe. Azt is hozzátette, hogy a szerencsétlen balesettel senkit nem veszélyeztettek. Nem volt ugyanis gyalogosforgalom abban az időben, azon az útszakaszon, és nem volt mitől megijedjen a ló sem. Így ezért is érthetetlen, miért kezdett oldalazni az állat.

A huszárszövetség közleményben azt írta: a rendőrség a helyszínelés során szakmai vétséget, illetve okozott kárt nem tárt fel, az összes körülményt figyelembe véve az esetet véletlen balesetként zárta le.

Munkánkat, a Huszár Díszjárőr szolgálatot az eddiginél is nagyobb körültekintéssel, a lehető legnagyobb óvatossággal folytatjuk

- írták a magyarhuszar.hu oldalon.

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Minek kell lovat vinni a Várba? Nem elég, ha a barom felköltözik?...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
karma1
@papa.49: orban sosem tanult a tortenelembol, most sem... Probalgatja a hatarait, hogy mit tehet majd meg, hogyha felkoltozik a Varba (Remelem, hogy ez a vegtelenul szegyenteljes esemeny soha nem fog megtortenni!)
papa.49
@karma1 Aki magasan a várban él, úgy gondolja védve van sok mindentől, de tudod mit mondott Dobó István várkapitány ,,a falak ereje a védők lelkébe van,,- nem pontos az idézet de most nem jut eszembe pontosan- !!!
karma1
@papa.49: Tudod, mar horthyt sem engedte a felesege felkoltozni a Varba, mondta, hogy "Miklos, a Varbol fognak bennunket ledobni az emberek"... Vagy valahogy hasonloan mondta...
papa.49
@karma1: Sőt a Rákosi se akart odaköltözni, na de a cigó az igen !!!
herczeg0210
Lehet, hogy már felköltözött és a ló csak menekült.
1bitang
@elnyomott: Van egy nem használt falovam. Eladó, sőt, méltó kezekhez el is ajándékoznám.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél