Az MSZP európai parlamenti képviselője egy megkínzott ÁVH-s férfi fotójával köszönt be Facebookon.

Szanyi Tibor az "ünnep" szót idézőjelbe téve, egy megkínzott, leköpködött és meggyilkolt ÁVH-s ember fotójával kíván mindenkinek kellemes pihenést október 23-ára.

Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője az MTI-nek azt mondta: a rendszerváltozás egyik nagy erkölcsi adóssága, hogy ahelyett, hogy a magyar szociáldemokrata hagyományok éledtek volna újjá, "az 1956-os forradalmárok vérében és hazaárulásban fogant MSZMP jogutódja, az MSZP lett a demokráciában is a baloldal vezető ereje".

Szerinte Szanyi Tibor posztja bizonyíték arra, hogy az ő esetében a közvetlen eszmei közösségvállalás a diktatúra állampártjával és a forradalom eltiprásával ma is fennáll..

78 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Levendula
Mi még ellenforradalomnak tanultuk az iskolában 1956-ot. Ennek "szellemében" nőttünk fel. Aztán a módszerváltás után koszorúztunk október 23-án, szemünkben könnyel... Most már nincs könny, csak félelem a jövőtől..
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
farkas
Le kell csukni, mint egy háborús bűnt tagadót.
Jozefina
Mit kell állandóan a multon rugózni??? A holnap a lényeg, azt kell jobbá, élhetőbbé tenni. Több ezer család nem tud kenyeter tenni a gyermeke elé!!! Miről beszélünk??!!!
human
Vajon Szanyi a fidesztől mennyi pénzt kap ezért a trollkodásért így a választások előtt?
kripton
Igen! A nemzetnek valóban ünnep és felszabadulás voltak azok az októberi napok. Kis ideig alatt azt tehették kínzóikkal, amit addig azok tettek velük.
De Szanyi csak egy alkoholista féreg. A nemzethez nincs köze. Csak állampolgár.
bencemacska
Nem szép egy nemzeti ünnepet így köszönteni, de '56-hoz ez is hozzátartozik.
Hogy valakinek ez a momentum jut eszébe, az a mai magyar történelem szemlélet/hamisítás bűne!
El kellene már találni annak a q...a dakota lónak a hátát és oda felülni, nem hol a bal-, hol a jobboldalán a földre csúszva seggre ülni!!!
Hajrá magyarok !
Levendula
Mi még ellenforradalomnak tanultuk az iskolában 1956-ot. Ennek "szellemében" nőttünk fel. Aztán a módszerváltás után koszorúztunk október 23-án, szemünkben könnyel... Most már nincs könny, csak félelem a jövőtől..
justhpeter
@bencemacska: @Levendula: Sajnos mindkettőtöknek igaza van. A mindenkori kötelező ünnep, a pártocskánként meghamisított ünnep és a saját megélt történelem soha nem egyezett, ennél fogva méltósággal nem tanult meg ünnepelni a magyar. (Gondoljunk arra, hogy hány helyen fognak holnap az ünnepi beszédben "sorosozni").
buci
Azért nagy bátorság kell ahhoz, hogy valaki leköpjön egy lábánál fogva felakasztott, nagyjából halálra kínzott embert. Lehet, hogy a volt férje, aki megcsalta?
Equus1
a hős forradalmárok... miben különböznek a dzsihadistáktól ezek a magukból kivetkezett állatok? A köpködős kurva az nem lehet a Wittner Maris?
Equus1
Gulyás NERtársnak nem szólt senki, h az agyonkínzott ember nem egy hős forradalmár volt és a köpködő ribanc nem az MDP funkcionáriusa?
eszegfu
@Equus1: Egyetértek... valóban itt a "hős" forradalmárok köpködtek... szörnyü maga a kép is, de a "mögötte lévő" gondolatok is gyalázatosak!:( Én arra is emlékszem, amikor apám hazaért, hátizsákjában az ennivalóval és menet közben tizenéves gyerekek-"forradalmárok" fogták rá a fegyvert...
CsipkeRózsa
Ezeket a képeket nem szokták mutogatni, de ez a valóság volt, nem hamisítás. A sok ártatlanul megölt, leköpött embert senki nem kárpótolta, az őket köpködőket igen.
dr. prédikátor
Ellenforradalom, forradalom???Nem írom le hogy mit gondolok róla mert egy órán belül értem jönne a fekete autó!!!Csak annyit hogy én és a család a bőrünkön éreztük a "hős forradalmárok"szeretetét!nem sokon múlott hogy úgy végezzük mint a képen látható meggyilkolt katona!!!Akkor most mit is kéne ünnepelnem???
Lepényleső
Ennek a marhákat terelőnek nem szólt senki,hogy a saját köreiben több volt MSZMP tag van mint bárhol? Egyébiránt sajnos ilyen is volt 56,és ezt nem szabad feledni,mint azt sem,ami azt okozta?
Edmond Dantes
Minden forradalom felkavarja a hordalékot,a szennyet is.Ezt elhazúdhatjuk,csak magunkat csapjuk be.Akkor is,ha csak ezt akarjuk hangsúlyozni,mint az események szimbólumát.A Petőfi kör,az egyetemisták felvonulása,a naivan lelkes utcai harcos gyerekek,a munkástanácsok,az erjedést elindító reform kommunisták mögött azonnal előbújt a Horthy rendszer szelleme,sőt még az a csürhe is,amelyik 12 évvel korábban embereket lőtt a Dunába.Ezek ismét és azonnal életre keltek 45 évvel a rendszerváltás után is,emlékezzünk a még ma is hatásos tömény zsidózásra, cigányozásra,kommunistázásra.Ez utóbbi főleg azoktól,akik besugóként vagy funkcionáriusként kiszolgálták a rendszert.Rengeteg nevet ismerünk.Összefoglalva:Szanyi fotói pont azért ízléstelenek és hazugok ötvenhat kapcsán,amiért Schmidt Mária aktuálpolitikai,elképesztően arcátlan történelem hamisítása.
bencemacska
@Equus1: ma, 13:01
Nekem is ez volt az első gondolatom, de a képen levő nő idősebb.
Ez a kép valószínűleg a Köztársaság téren készült!
papa.49
Felkavaró volt látni ezt a képet, mert én sokakkal ellentétben a valóságban is láttam a Múzeum kerítésére akasztott kiskatonákat !!!
bencemacska
@CsipkeRózsa: ma, 13:38
Ezeket a képeket nagyon sokat láttuk az '56 utáni években!
A forradalmárok közül csak azok ilyen képeit láthattuk, akik szintén nem az eszme, hanem a bosszú rabjai voltak!
A valódi forradalmárok névtelenül, csendben senyvedtek a börtönök mélyén, ha nem végezték ki közben csendben őket.
Eladott Ország
@Equus1: ma, 13:01 # Wittner Mariska a feneketlenül ostoba, mártíromságát maga előtt pajzsként toló, abból évtizedek óta jól megélő hivatásos forradalmár, a Magyar Gárda zászlós anyja. Aki több ízben nyíltan adott hangot fasiszta nézeteinek, hogy megszólalásaiban mindenkit válogatás nélkül mocskolt és rugdosott, aki nem feltétlen, gondolkodásra képtelen , az ő esetében ez a tanulatlan suttyóság egyenes következménye rajongója a fidesznek
Kornél
Mi a baj a képpel?!
Nem tetszik a valóság?!
glorianna
Nem a kép botrányos, hanem:
1. az, hogy egyáltalán megtörténhetett ilyesmi, elvileg békeidőben
2. az, hogy erről hallgani "illik" (egy fenét, sose tudja meg a mai ifjú hőzöngő, hogy mivel jár mindenféle forradalom, ha ilyesmiről nem értesül)
3. az, hogy a mai viszonyok ilyen asszociációkra készetetik - nem csak Szanyi-szintű politikából élőket (nézzétek meg bármelyik fórumot, mindenoldali "akasszuk fel" a refrén)
papa.49
@Equus1: Vajon miért hívták a spinét a Corvin közben ,,bablevesmarisnak,, ???
bencemacska
@Edmond Dantes: ma, 13:49
Én annyiban megértem Szanyit, hogy a Schmidt Mária képviselte és uralta mai történelem hamisítással szembeni dühét akarta kifejezni!
A szituáció fonáksága viszont az, hogy kora folytán egyik sem szemtanú. Nem is tudja felfogni mi történt! Még a szemtanúk is csak a környezetük történéseit tudják, ismerik.
A forradalom történetét OBJEKTÍVAN még nem dolgozta fel senki, és egyre fogynak a szemtanúk!
glorianna
@bencemacska: Esélytelen az objektivitás: egyrészt te is írod, hogy a szemtanúk is csak a maguk kisvilágában történteket ismerik (és úgy emlékeznek rá, ahogy sikerül - az óhatatlan és akaratlan torzításokkal együtt), másrészt objektív leírás még a nagy francia forradalomról sem született, ui. a történelmet mindig a győztesek írják. Ha egy emberöltő alatt változnak a győztesek, mint nálunk, akkor jön a zűrzavar, mert a korábbi győztesek így "emlékeznek", az újabb győztesek amúgy "emlékeznek", közben sokaknak megvan a maga kis családi emléke az eseményekről, ami értelemszerűen egyik "hivatalos" emlékezéssel nem egyezik, és végül: a nagy többségnek se emléke, se érdeklődése, se ismerete, annyit tud, ha egyáltalán, h régen nov. 7-én volt szabadnap és ünnepi mocorgás, most két héttel korábban van.
Nessy
@Kornél: Pedig lehet fanyalogni, megbotránkozni, a valóság még ennél is rosszabb volt! De egy ünnepi megemlékezésen "csak a szépre" illik emlékezni, a regnáló kormány szemszögéből magyarázva!
bencemacska
@glorianna: ma, 14:23
Én a szakemberek objektivitását hiányolom. Nekik kellene úgy feldolgozni, hogy mindent figyelembe vegyenek.
Mindenki másképp látta, mást látott!
Miért kellett bezárni az '56-os intézetet? Bár ők sem a túlélők között kutattak, hanem a hivatalos iratokban, ami csak egyik oldal. Sőt az a tartós rész, mert az iratok tovább "élnek" , de a szemtanúk már lassan eltűnnek!
lusta
Gulyásnak ebben igaza van és így teljes a szövege. Tényleg mekkora pofátlanság, hogy "az 1956-os forradalmárok vérében és hazaárulásban fogant MSZMP jogutódja, az MSZP lett a demokráciában is a baloldal vezető ereje", míg annak az MSZMP-nek vezető emberei pedig a mi siorainkat erősítik.
Edmond Dantes
@bencemacska: Elfogadom az érvelést akkor,ha Szanyi legalább jelezte volna,hogy ez válasz Schmidt Mária egyre aljasabb hazudozásaira,(Dózsa László,Nagy Imre ügyek,a pesti srácok hirtelen romantikus heroizálása,a reformkommunisták szerepének eltagadása...).Csupán egy szót kellett volna odaírni:válasz!
Nessy
@Edmond Dantes: Esetleg annyit: Valóság!
bencemacska
@Edmond Dantes: ma, 15:05
Hát, ami igaz, igaz!
Szanyinak általában előbb jár a szája, mint a gondolkodása.
Nem akarok durvábban fogalmazni!-:)))
cikicakk55
Fogalmam sincs mi volt az igazi, a valóság.Én 1955-ben születtem,így mire úgy mond már felfogtam a körülöttem lévő világot,már elmúlt a háború okozta seb( legalább is nem nagyon beszéltek róla otthon.) Számomra a mostani időhöz képest,békés idő volt.Iskolában tanultunk róla már kisdobos korunkban is,hogy a hős Szovjet katonák felszabadítottak bennünket és 1956-ban is nekik köszönhettük,hogy letörték az ellenforradalmat. Ezt tanultam,ezt hallottam otthon is mivel a nevelő szüleim mind a ketten párt vezetők voltak.A fiam is ezt tanulta 12 éves koráig,mert akkor volt a gengszterváltás.Nekem 34 évesen hatalmas pofon volt,hogy a hős Szovjet katonák nem is hősök voltak,hanem megszállók.Nem a Hős szovjet katonák védtek bennünket és adtak csokit a gyerekeknek,hanem pont,hogy Ők voltak azok akik megerőszakolták a nőket,akik megszállták az országot, akik tulajdonképpen az ellenségein voltak mióta én megszülettem.Sokáig kinn volt a falon egy kép,ahol a fiam úttörő avatásán egy Orosz, bocsánat, Szovjet Tiszt köti meg az új szép vörös nyakkendőjét.Addig egyáltalán nem is foglalkoztam azzal,hogy van párt,van országvezetés,vannak ruszkik az országban,mert nem volt miért.Volt munkánk, a gyerekünk biztonságban volt,minden nyáron nyaralni mentünk,nem éheztünk,nem fáztunk.A párt,meg az ország vezetés számunkra elvont dolog volt.nagyon nehéz volt 28 év alatt mindet átértékelni amit addig tanultam és hittem.Kiderült,hogy minden rossz volt ami akkor nekem jónak tűnt. Kiderült,hogy Kádár micsoda adósságot csinált az országnak,pedig hát olyan szerény ember látszatát keltette. Számunkra a Majus 1 nagyszerű volt,hisz jó bulinak tartottuk,hogy össze jött az egész kórház, az orvosok,ápolónők,betegszállítók összekeveredtek,státusztól függetlenül. A mai napig nehezen,sőt egyre nehezebben tudom felfogni,hogy miért volt akkor nekünk rossz? Az ország tartozása már 20x annyi mint Kádár idejében volt.Kádárnak nem voltak Habonyai,Mészárosai, Rogánjai.Tudom,erre sokan azt mondják,hogy csak azt tehettük amit...
cikicakk55
Megengedtek.nekünk az pont elég volt. Mehettünk külföldre is, a Horvát tengerpartra. 2 x voltunk ott szakszervezeti beutalóval.Nem is vágytunk nyugatra. Az igaz,hogy banánt csak pult alatt lehetett kapni.Most van mindenhol,de nincs rá pénzünk,mint ahogy a határok is nyitva vannak,de a másik városba átmenni sincs pénzünk.Szóval számomra ez a kép borzasztó.Tudom,hogy többet is olvashatnék a történetről,de mitől higgyem el el,hogy ha 34 évig a hazugságot olvastam,most majd az igazságot fogom olvasni? nekem két életem volt. Egy 1955.től 1989-ig és egy másik, 1989-től napjainkig.nem tudom van-e ebben a maradékban is 34 év,de az biztos,hogy most kicsit sem vagyok boldogabb és nyugodtabb,mint a Kádár diktatúra, rezsim,vagy hívják ahogy akarják alatt.
peterkelemen
Orbánék is így fognak lógni és jól le is köpködi őket a nép.
glorianna
@peterkelemen: Erről beszéltem fennebb... nem volna szabad feléleszteni, gerjeszteni az akasztani akarók indulatait, mert akkor minden útjukba akadót akasztani fognak. Apámat csak az útlevele és szilágysági tájszólása mentette meg a felkoncolástól, mert a lábbelije alapján ávósnak hitte néhány suhanc, és anyámmal együtt akasztani akarták. Életükben először jártak Pesten, életükben először akartak nyaralni együtt, pechükre pont 56 őszén - az incidens után rohantak vissza Erdély peremére, a Szilágyságba, és soha életüben többé nem tették a lábukat Magyarország földjére (az igazsághoz tartozik: valószínűleg nem is kaptak volna útlevelet, ha kérnek...).
reagens
Szanyi mindig is piás hülye volt. Mitől változott volna meg?
quadrocopter
Hölgyeim és Uraim, valamint néhány keményen sötét paraszt!

A legyilkolt és leköpködött ÁVH-sok zöme sorállományú volt!
glorianna
@quadrocopter: Szerinted az ide írogatók közül hányan ismerik a "sorállományú" szó jelentését?
quadrocopter
@glorianna: Nem tudom, de a sötétségi szintet nézve, talán jobb lett volna a "besorozott" megfogalmazás!
reagens
Egy idő után az SS is sorállományú volt és nem önkéntes. A történelem ismétli önmagát!
Zeta
Volt egy történelem - orosz , egy történelem - angol tanárom. Kér világból jöttek. Az egyik Angliából, a másik Sz.u- ból. Mindkettő tanított. Mindketten elmondták a legendát, az oldalak véleményét. Döntsünk! A diákok forradalma sehol sincs, vagy mi nem vagyunk már azok. Pedig kellene, nagyon, nagyon kellene, hogy szembe tudjunk nézni majd a gyerekeinkkel, unokáinkkal!.
staro2
Állítja valaki hogy a kép hamisítvány?Ha nem hamisítvány, akkor igaz.
Ha megtörtént és igaz akkor Gulyás ne beszéljen ostobaságokat.
quadrocopter
@reagens: Neked - ajándékba:

-- Toborzás és kényszersorozás a Fegyveres SS-be - Sulinet
www.sulinet.hu/oroksegtar/data/.../010_toborzas_es_kenyszersorozas.htm

- A magyarországi németek kényszersorozása a Waffen-SS-be (M 7)
www.sulinet.hu/oroksegtar/data/magyarorszagi.../minket.../003_csobanka_08.htm

-hu.wikipedia.org/wiki/Waffen-SS

- Sorozás és toborzás ÉLET ÉS...
www.es.hu/cikk/2010-01-18/peter-kohler-/sorozas-es-toborzas.html

- SS-toborzás Magyarországon - Lóránt Tilkovszky - Google Books
books.google.com › History › Europe › Germany

- A Waffen-SS története Rohamjelvények
rohamjelvenyek.hu/waffen-ss-tortenete.

Van még...
quadrocopter
@Levendula: Orbán - a Geci - egészen 1989-ig ellenforradalomnak tartotta, mint KISZ-titkár! Már akkor sem volt gerinc a zakó alatt!
reagens
@quadrocopter: Nagyszerű! Tehát az önkéntesek kényszertoborzása megtörtént. Akkor az AVO, ahova soroztak épp úgy ellátta a feladatát, mint az SS. Vagyis nincs különbség csak az ideológia!

Csak neked! :-)
coni
Szanyi egy felesért nemcsak a pártját, de a gyerekét is eladná...
kamazuka
Bármelyik oldalon állókat is, anya szülte.
Valaki siratta.Siratja most is.
De nem felejtünk.
quadrocopter
@reagens: Fogalomzavartod van! A "kényszertoborzás" - amely nyilván nem önkéntes belépés - nem azonos a besorozással!
Nem véletlenül kaptad a linkeket, de ennyi idő alatt végig sem olvashattad mindet!
Amúgy a háború vége felé vált "önkéntessé" amikor orosz, litván, ukrán...stb. hadifogjok közül alakítottak ss "idegenlégiót" amely egyben menekülés is volt a hadifogoly táborból.
Egy ismert - már meghalt - hazánk nagy focistája is önkéntes volt a magyar ss-ben, aki aztán 1969-ben kérte felvételét az MSZMP-be, de ekkor derült ki, hogy ss önkéntes volt!
quadrocopter
@reagens: és az egyik link, mintha magyarázná is a különbséget. Olvasd el.
reagens
@quadrocopter: Ne esztergáljuk a fingot! A kényszertoborzást nevezzük sorozásnak!
quadrocopter
@reagens: Felétek azonos a két fogalom - felénk nem! A sorozásról tudható, hogy bizonyos feltételek fennállása esetén várhatod a behívódat, felékszülhetsz rá, a kényszersorozás(toborzás) nem előre kalkulálható, bármikor lecsaphat rád, ha a jogszabály így szól!
reagens
@quadrocopter: Tehát mindkét esetben a betöltött életkor után elvisznek katonának. Oda, ahová ők akarják, míg önkéntesként az alany választ!
quadrocopter
@reagens: Marhaság! Az ss önkéntesség során nem határozhatta meg a delikvens a szolgálati helyét, ráadásul a háború vége felé már a betöltött életkor sem számított, míg a besorozásnál figyelembe vehették a családi, szociális helyzetet, a kényszersorozásnál leszarták!
Nem tudsz azonosságot vonni a két módszer között, A fegyveres ss-t Nürnbergben emberiség ellenes szervezetnek nyilvánították!
Az ÁVH-ba ismert, állam-ellenes nézeteket vallókat soha nem soroztak, amíg az ss kényszertoborzás során a kutyát sem érdekelte a vége felé a delikvens politikai nézete!
reagens
@quadrocopter: Tehát az AVH még elvakultabb párthadsereg volt, mint az SS. Így nem is csoda, hogy senki nem nézte "sorozott" voltukat!
peterkelemen
A botrányos az, hogy mennyire ÁLSZENT és HAZUG módon adják elő 1956-ot a mindenkori pártok. Már eleve hazugságra építik hisz nem a budapesti egyetemisták holmi kis csoportjai indították el. Jobban mondva nem tudták volna elindítani sem a titkosszolgálatok nélkül, akik anno a fegyvereket már előre berakták a város különböző pontjain aminek segítségével már újabb fegyvereket tudtak szerezni laktanyákból. Többek között ezért sem volt azóta sem felkelés, forradalom Magyarországon pedig már régóta lett volna. Ráadásul ezt a felkelést úgy leverték az oroszok, mint a szart így ezen mit ünneplünk tulajdonképpen? Sokkal inkább nemzeti gyásznap hisz nem érte el a célját. Például Kubában is volt forradalom, de győzelemmel zárult így jogos ha azt ünnepelték. Az is tény, hogy a lincselőket és gyilkosokat ne kelljen már egykalap alá venni és ünnepelni, mert ha igen, akkor éppen azok a gyilkosok akik ezt teszik a magyar néppel. Valójában Orbánéknak már régen lógnia kellene ha annyira szabadságszerető nép lennénk.
quadrocopter
@reagens: Mert? Mert nem önkéntes volt az ÁVH sorállománya?
advocat
Igen! Nemzeti gyásznap. Mert 1953. június 17-e, a nyári lengyel események után ki hihette azt, hogy az oroszok kivonulnak. Vegyék figyelembe azt a tényt is, hogy Berlin két oldalán szinte csak az amerikai és orosz tankágyúk csövei nem értek össze. És nem volt beavatkozás! Akkor - 3 év után - a magyarok mire számítottak. 1849-ben már bemutatkoztak. És különben is Jalta. Ott leosztották Európát. Szerintem.
öcsi55
Ez a történelem a mi történelmünk ! 56-hoz ezek a dolgok is hozzá tartoznak ,akár tetszik akár nem ! Nem lehet az események egyoldalúan vizsgálni mert az a történelem meghamisításához vezetne! Sajnos voltak olyan események amire nem lehetünk büszkék,az ilyen képet nem felháborítónak inkább szomorúnak tartom!
reagens
@quadrocopter: Nem! Sorozottakat is vittek. Kék és zöld ÁVO.
advocat
A zöld ÁVH a határőrség volt! Erről tudna beszélni Bakondi hőr. ezredes - jelenleg nemzetbiztonsági - fő és tanácsadó. Is.
kiscsillag66
Kár vitatkozni, mert a forradalom nemcsak szép dolgokból állt. Sajnos, sok kegyetlenkedés is volt és ugyanakkor rengeteg pozitívuma is volt. Együtt kell elviselni a rosszat és a szépet.
magyarbakancs
Képen látható holtest egy besorozott AVO-s kis katona volt, kit a népharag meg lincselte.
Történelmi húség kedvéért.
Nessy
@kiscsillag66: Viszont azok, akik csak hallottak az eseményekről, nem akarják elhinni, hogy a forradalmak bizony nem csak hősökről szólnak!
Göncz Árpád fogalmazta meg: Ahány ember, annyi 56!
A kórházból, a sebesültek történeteit hallva másképp láttuk az eseményeket, mint akik a barikád más - más oldalán harcoltak.
Mint ahogy másképp emlékszik okt. 25.-re aki ott volt, aki felett repültek a golyók, aki mellett meghalt a legjobb barátja, mint aki csak hallott róla. De ez természetes is.
elnyomott
A megemlékezésnek nem csak a hősökről kellene szólni, hanem az elesettekről is.
Ez lenne a szembenézés és utána a megbékélés.
Kis hazánk erre képtelen, legyen az akármilyen történelmi esemény évfordulója.
Eladott Ország
@Equus1: Wittner Máriska csak a nyugdíjszelvényét vitte járandóság emelésre, mártíromságát maga előtt pajzsként toló, mint hivatásos nagypofájú, óbégató forradalmár.
kereső
@Mirabilis: nem AVH-s volt, a képen meggyalázott holttest Asztalos László honvéd alezredes, akit a Jakab Piroska nevű "forradalmár" leköp.
Macskaszem
@Mirabilis: Igen, most olyan időket élünk, amikor 56-ból csak a szépre emlékez(het)ünk.
namihami
Azoknak az anyáknak, akiknek a fiait a ""becsületes magyar forradalmárok"" állatmódon mészárolták le a Köztársaság téren, azoknak '56 igenis ELLENFORRADALOM marad.
Egyszerű sorkatonák és kényszerből odavezényelt gyerekek voltak, akiket a börtönökből szabadon eresztett és azok által felheccelt tömeg egyszerűen meggyilkolt.
Vajon mit tenne ma az a szerencsétlen 19-20-21 éves fiatal, aki ellen fellázított horda jönne és fegyverrel lőne rá? Előtte a fegyveres forradalmár, a háta mögött a tisztje, aki lelövi bármikor parancsmegtagadás címén. Hiszen ezek is csak a saját életüket védték a nagyrészt " bátor, börtönből kieresztett"" és a határon túlról heccelt volt úri magyar elit által felfegyverzett csőcselék (tisztelet a kivételnek, de az nem nyúz meg halott ellenséget se) ellen.
És még az '56-os egyetemi ifjúságról annyit. A Műegyetem és többi egyetemista azok ellen is indult, akiknek a munkájából megtermelt pénzből volt módja tanulni. És ez is egy szempont.
farkas
@Mirabilis: ÁVH-s ezredes volt. Az ÁVH-ra úgy tekintettek az emberek, mint a II. VH. után az SS-re. Ott is röviden meglincselték a kiszabadítottak a tiszteket és a kiskatonákat is. Az ÁVH ellen elemi volt a gyűlölet a tetteik miatt.
farkas
@Mirabilis: Megkérdőjelezett egy nemzeti ünnepet, mert idézőjelbe tette és a megölt ÁVO-sokat gyászolja. Nem érzed hogy ez hülyeség? Melyik ország tűrné el- Franciaország, USA? Melyik?
emerencia
@elnyomott: ma 11:18 azt írod: "A megemlékezésnek nem csak a hősökről kellene szólni, hanem az elesettekről is. Ez lenne a szembenézés és utána a megbékélés." Veled ellentétben szilárd meggyőződésem, hogy eljön az az idő, hogy így fogunk ünnepelni.
farkas
@Mirabilis: Azzal, hogy idézőjelbe tette az ünnep szót, azzal kérdőjelezte meg.
elnyomott
@emerencia: - ez talán egy nagyon távoli korszak lesz, amikorra kihalnak azok, akik fanatikusok, akik elfogultak és akik karrieristák.
Te tényleg hiszel ilyen időben...?
emerencia
@elnyomott: Én meg szeretném élni. Kb. 30-40 év múlva esedékes.
kokopelli
Bexarok,hogy mindenki tudja a tutit! Hál istennek,hogy abban az időben
legalább "ovi felvételt" kaptam,amit sikerült is elvégezni és mehettem az
isibe! Azóta mindent olvastam,hallottam az egészről,de mindíg mást! ;--)))
Lehet hogy két '56-os mozgalom volt?
Azt írta egy külföldi szinész/humorista/író már cca. 100 éve az ilyen dologról:
"Már minden meg lett mondva,de még nem mindenkitől"...(Karl Valentin)
evacica
Én láttam 17 évesen a Köztársaság téren a meggyalázott holttesteket, a Teréz körút és Aradi utca sarkán a felhúzott századost, az Üllői úton a tankok által kivasalt holttesteket, magyar, orosz egyaránt, borzalmas volt. Sajnos ez is 1956 volt. A barikádnak két oldala volt, s mindkét oldalon magyarok is voltak, sorkatonák és civil lakosok,ilyen olyan politikai meggyőződéssel, de attól még emberek voltak!Soha ne legyen ilyen öldöklés, a bosszú bosszút szül!
kiscsillag66
@Nessy: Erről van szó! Mindenki a saját szemszögéből emlékszik! Az emberek nem egyformák, ki-ki saját vérmérséklete szerint emlékszik. Én például arra emlékszem szívesen, hogy a pincében együtt lehettem azzal a fiúval, aki tetszett.
mariaberta
A nagykörút és az Aradi u. sarkán -saját szememmel láttam- hogy egy fiatal katonát, -rangját nem tudom,mert a látványtól rosszul lettem- fejjel lefelé felakasztottak. Ez is hozzá tartozik 1956 október 23-hoz, de erről mindig megfeledkeztek. És mindig csak a "pufajkások"-ról beszéltek, és beszélnek, pedig azok a pufajkások csak az akkori, hivatalos katonai ruházatot hordták és az akkor még 3 éves katonai szolgálatot töltötték. Kíváncsi lennék arra, hogy ha ma egy katona megtagadná a parancsot mi történne. Szanyi csak annyit tett, hogy ennyi év után a másik oldalról is idézett.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.