Egy dokumentumot kell benyújtani az ONYF útmutatásai alapján.

Kevésbé ismert információ, hogy egyes nyugellátások esetén méltányossági alapon is kérvényezhető a nyugdíj emelése. Ehhez egy dokumentumot kell benyújtani az ONYF útmutatásai alapján.

Kevés a nyugdíja? Így kérheti az emelést!

(Illusztráció: Pixabay, CC0)

A törvény szerint:

Kivételes nyugellátás-emelés engedélyezhető annak a nyugellátásban részesülő, az öregségi nyugdíjkorhatárt elérő személynek; a megváltozott munkaképességű özvegynek; a fogyatékkal élő, illetve tartósan beteg vagy legalább két árvaellátásra jogosult gyermek eltartásáról gondoskodó özvegynek; továbbá az árvának, akinél a nyugellátás és rendszeres pénzellátás együttes havi összege nem haladja meg a 85 ezer forintot.

Ki nem részesülhet kivételes emelésben?

Nem engedélyezhető kivételes nyugellátás-emelés annak a személynek, akinél a nyugellátás megállapításától, továbbá a korábbi kivételes nyugellátás-emeléstől számított 3 év még nem telt el, továbbá, aki előzetes letartóztatásban van, szabadságvesztés büntetését tölti, vagy a törvény alapján definiált tartós bentlakásos intézményben él, otthont nyújtó ellátásban részesül, illetőleg javítóintézetben van elhelyezve.

Milyen összegű kivételes nyugellátás-emelés engedélyezhető?

Az emelés összege nem haladhatja meg az öregségi teljes nyugdíj mindenkori legkisebb összegének huszonöt százalékát, de nem lehet kevesebb annak tíz százalékánál.

Hol és hogyan nyújtható be a kivételes nyugellátás-emelés iránti kérelem?

A kérelem a "KÉRELEM-ADATLAP" elnevezésű nyomtatványon nyújtható be (Letölteni itt lehet.) A nyomtatvány a nyugdíjbiztosítási szervek ügyfélszolgálati egységénél is beszerezhető.

A nyomtatványt pontosan kitöltve és aláírva, hozzátartozói nyugellátás (árvaellátás) esetén az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság központjához, egyéb esetben a kérelmező lakóhelye szerint illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatási szervhez, vagy az ONYF központjához kell benyújtani.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

iluminati
Igen azért,hogy elutasítják megalázó módon...édesanyám is kért..mert krónikus beteg...a lakásból nagyon ritkán haggya el.."akkor ha kerekes székben viszem" Rokkant parkoló kártyát is elutasították mert nincs beépítve protézis... az orvos egészségesnek nyílvánította...hol ott napi ellátásra szorul... Igen ha nem elég terepjáróra a pénzünk akkor nem jár...
Yoda69
Lehet emelest kerni? De jo.
A cocializmusban is lehetet lakast kerni. Mikor Budapesten beadtam az igenylest tanacsi lakasra, akkor megnyugtattak, hogy csak 35 evet kell varjak, ha semmi nem valtozik. Aztan valtozott :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.