Falcsik Mária költőnő is megosztott egy történetet Facebook-oldalán arról, hogyan zárta rá az ajtót és kezdte el a nyakát csókolgatni koros tanára.

27 éve halott az illető, aki a leírtak szerint 1974-ben vizsga közben molesztálta a későbbi költőnőt, aki akkor 18 éves, magyar szakos gólya volt az ELTE-n. A nagynevű irodalomtörténész professzor – Radnóti Miklós barátja – pedig szombat délelőttre hívta be vizsgázni a bölcsészkar épületébe.

„…beléptem a magam akkori 40 kilós senkiségével a nagy hatalmú és nagy testű professzor szobájába, leültem a tőle legtávolabbi helyre a könyvekkel teli, nagy, négyzetes asztal túlsó oldalán, mire a professzor nyomban az ajtóhoz ment, kulcsra zárta, majd azt mormogta felém, az egyetemi magázódó szokástól eltérően mindjárt letegezve engem: »Te tehetséges vagy, többet érsz, mint itt akármelyik, én segíthetek neked.« Nem hihettem, hogy jól hallom, semmit nem olvashatott tőlem, nem tudhatott róla, hogy verseket írok – blöffölt az öreg. A nagy csöndben megkérdeztem, mi a vizsgatételem címe, miről beszéljek, azt mondta, »Magadról!«, és jött, tolult, nyomult felém, mire én felálltam, ekkor elkapott, megfogta a mellemet, majd lefogott, és valami nyalás-harapás akcióba kezdett a nyakamnál, de amikor engedett a szorítása, hogy a szegény naiv fehér vizsgablúzom gombjait kinyissa, akkor kiszabadultam, és elkezdtünk kergetőzni a nagy négyszögű asztal körül.”

Falcsik végül visszatámadt, és egy vaskos Régi magyar költők tára kötettel csapta fejbe az idős férfit, így szabadult zaklatójától.

Metoo: Vaskos irodalomkönyvvel csapta fejbe az őt nyaldosó-harapdáló professzort a költőnő

(Illusztráció: Pixabay, CC0)

A költő – beszámolója alapján – nem tett feljelentést az abúzus miatt, és bár az adott félévben kettest kapott régi magyar irodalomtörténetből, a „kivénhedt vadász” nem üldözte tovább.

(MNO)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

volvós
Elég lett volna lendületből tökön rúgni az öreget...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.