1990. október 25-én, csütörtökön este jelentette be Antall József, hogy 65 százalékkal emelik a benzin literenkénti árát. Így az elérte az 56 forintot, ki is tört a botrány.

Ma már nehéz elhinni, hogy 56 forint is volt a benzin literje – és épp akkor drágult elviselhetetlenre. Persze akkor még a fizetések is mások voltak.

27 éve történt

Október 25-én, vagyis ma 27 éve, hogy kitört a taxisblokád Budapesten. 

Az Antall-kormány aznap este jelentette be, hogy 65 százalékkal drágul a benzin literenkénti ára. Az áremelést két dolog okozta: az öbölháború miatti olajár-növekedés és a szovjet olajszállítás akadozása. Az Antall-kormány úgy gondolta, ilyen mértékű áremeléssel megakadályozzák a felvásárlást, az országnak ugyanis csak pár napra elegendő olajtartaléka volt.

Mintha csak tegnap lett volna: 27 éve kezdődött a taxisblokád

Fotó és nyitókép: Fortepan/Erdei Katalin

A felvásárlást akarták megakadályozni

A felvásárlást megakadályozták ugyan, de a balhét nem: a taxisok szinte azonnal a parlament elé vonultak és az intézkedés visszavonását követelték. Mivel Siklós Csaba közlekedési miniszter elhajtotta őket, a főváros és az ország több pontján is lezárták az utat a forgalom elől.

Pár óra alatt összeomlott a közlekedés

Október 25-én este fél 10-re dr. Barna Sándor, Budapest rendőrfőkapitánya megállapodott a taxisok képviselőjével, Horváth Pállal, hogy a taxisok elhagyják a Lánchidat, cserébe reggel nyolctól tárgyalnak majd velük a benzin áráról. 

Másnap délre az ország főútvonalain összeomlott a közlekedés, ám a taxisok megígérték, hogy továbbra is biztosítják az utak járhatóságát. Az Árpád híd pesti hídfőjéhez rendőrök vonultak, de a több ezres tömeg nem engedte át őket. A kórházban fekvő Antall Józsefet helyettesítő Horváth Balázs belügyminiszter (aki emlékezetes módon kis híján kiesett a parlament ablakán, amikor integetett a tömegnek) kijelentette, hogy a kormány minden törvényes eszközzel helyreállítja a rendet. Később mégis visszarendelte a rendőröket, a budapesti főkapitány, Barna Sándor pedig közölte: ha erőszakra kell parancsot adnia, lemond. 

Ausztria ajánlott benzint

Október 27-én, szombaton hajnalra ideiglenes megállapodás született arról, hogy felfüggesztik a blokádot és folytatódnak a tárgyalások. Ám a taxisok többsége nem engedett, továbbra is zárta az utat. Addigra az ország élelmiszer-ellátása is összeomlott, órákig kellett várni kenyérre, sem autók, sem buszok nem jártak.

Ausztria üzemanyagszállítmányokat ajánlott fel, ami után a kormány este bejelentette, hogy reális lehetőség van 10-12 forintos kedvezményre literenként. Este még a Belügyminisztériumtól érkezett egy közlemény, hogy azonnal szüntessék be a blokádot, de aznap este Szabó Győző, az országos rendőr-főkapitány bejelentette a Magyar Televízió Napzárta című műsorában, hogy semmiképpen nem lesz erőszakos rendőri beavatkozás a taxisokkal szemben.

A blokádot végül október 28-án este kilenc órakor szüntették meg, addigra sikerült megállapodni abban, hogy literenként 12 forintot enged a kormány a benzin árából.

Tele volt politikával a blokád

Persze nem lett volna ez magyar tüntetés, ha a politika nincsen jelen minden mozzanatában. Az azóta megszűnt SZDSZ politikusai a taxisok blokádjai mögül szónokoltak, az  (azóta szintén széthullott) MDF pedig szimpátiatüntetést szervezett a kormány mellett.

Orbán Viktor éles szavakat használt már akkor is: az ellenzéki Fidesz frakcióvezetőjeként a háromnapos válság után parlamenti beszédében közölte, hazudott a kormány, mivel még a bejelentés előtt is tagadta, hogy áremelésre készül.

Pizsamában nyilatkozott a nagybeteg miniszterelnök

A megállapodás aláírása után Antall József miniszterelnök kórházi betegszobájában nyilatkozatot adott a televíziónak, az ún. "pizsamás interjúban" az országban kialakult helyzetet, a válságot megoldó kompromisszumot elemezte. Elismerte a kormány felelősségét abban a tekintetben, hogy a benzináremelés bejelentésével összefüggő előkészítő munkában hibákat követtek el. Szerinte – mint mondotta – a megállapodás létrejötte után előállt helyzetben nincsenek vesztesek és győztesek – írta a mult-kor.hu.

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

elnyomott
Akkor még volt összefogás, volt együtt akarás.
Boltban idős nénik beszélgettek mögöttem, hogy nem baj, bármilyen nehézség is adódik, ne hagyják magukat az emberek.
Vitték ki a taxisoknak az ételt, italt. És a taxisok a mentősöket átengedték, ha baj volt, segítettek.
Akkor még lehetett érezni, hogy egy ország vagyunk...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
justhpeter
@elnyomott: Szerencsétlenségünkre a politikusok két országot csináltak belőlünk szociálisan uis és gazdaságilag is.
elnyomott
@justhpeter: - sajnos, túl sokan adták el egy tál lencséért az ország igazi érdekeit. Ezért tudták a politikusok megosztani az országot. :(
Lepényleső
Akkor sem kellett volna csak egy szikra,s meg lett volna Antall álma,forradalom lett volna ismét e
kis hazába,de ma nem élnénk talán a középkorba?
glorianna
Akkor még az 56 forintos benzinből is 200 literre futota volna beosztott tanári nettó fizetésemből. Ami mai körülményekre vetítve azt jelentené, hogy a beosztott, 10-15 év gyakorlattal rendelkező tanár heti 18 tanóráért nettó 680-700 ezer forintott kellene kapjon. Nos? Szerintetek?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.