Az LMP szerint a kormány csak az idősek szavazatára hajt, a Fidesz szerint ez épp fordítva van, és hiányoznak a tettek az ellenzéki oldalról.

A nyugdíjasok miatt vívott szópárbajt a Fidesz és az LMP
Illusztráció: Pixabay

Az LMP ötpárti egyeztetést kezdeményezett szerdára egy idősügyi nemzeti minimum megalkotása céljából, ám várhatóan csak a Jobbikkal egyeztethetnek erről. Schmuck Erzsébet budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: mind a Fidesz, mind az MSZP a távolmaradását jelezte.

Az LMP frakcióvezető-helyettese azért is tartotta szükségesnek egy az idősek által kívánt nemzeti minimum kialakítást, mert szerinte a kormány célja nem az idősek helyzetének javítása, csupán az, hogy minél több nyugdíjast nyerjen meg magának.

Szerinte a kabinet tudatosan tervezte alul az inflációt januárban, mert az alacsonyabb járadék folyósításával ingyen használhatta az idősek pénzét. Problémásnak nevezte, hogy az 1 százalékos korrekció a legalacsonyabb járulékot kapóknak alig jelent valamit.

Az Erzsébet-utalvány összegét szerinte készpénzben kellene biztosítani, mert számos helyen nem használható az fel, és annak kézbesítése is igen drága. Kijelentette azt is: az időseknek már eddig is részesülniük kellett volna a gazdasági növekedés hasznából.

Schmuck Erzsébet a sajtótájékoztatóját Karácsony Mihállyal, az Országos Nyugdíjas Parlament Egyesület elnökével hirdette meg, ám ahogy azt újságírókkal közölte, Karácsony Mihály az egyeztetések ellenére nem jelenet meg náluk.

Karácsony Mihály szerdán MSZP-s politikusokkal tartott közös tájékoztatót.

"Nem szavazták meg a rezsicsökkentést"

A Fidesz parlamenti frakciószóvivője szerint a nyugdíjasok iránti elkötelezettséget nem választási ígéretekkel, különböző fórumokon, vagy ötpárti egyeztetéseken kell megfogalmazni, hanem tettekkel kell bizonyítani.

"A Fidesz ezt teszi, az LMP és a többi ellenzéki párt viszont nem szavazta meg a nyugdíjasokat segítő különböző indítványokat"

- reagált Halász János az LMP-nek az idősügyi nemzeti minimumprogram kialakításáról szóló ötpárti egyeztetést szorgalmazó kezdeményezésére szerdán Debrecenben sajtótájékoztatón.

A politikus rámutatott: az LMP csak a választási kampány közeledtével figyel a nyugdíjasokra, miközben nem szavazta meg a nyugdíjemelést tartalmazó költségvetéseket.

Sem az LMP, sem a többi ellenzéki párt nem szavazta meg a nők 40 év utáni nyugdíjba vonulásának lehetőségét, de a rezsicsökkentést és az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését sem – jelezte a politikus.

"A Fidesz és a KDNP viszont az LMP nélkül is már hetedik éve biztosítja a nyugdíjak vásárlóértékének megőrzését és emelkedését"

- tette hozzá Halász János.

A frakciószóvivő a sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva közölte: a Fidesz-frakció támogatja a kereszténydemokraták kilakoltatási moratórium meghosszabbítására vonatkozó parlamenti kezdeményezését, mert az "segít a nehéz helyzetben lévő embereknek, családoknak".

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
a.) A nyugdíjprémium nem szívesség, nem a fidesz adja, hanem 2009. évi XL. törvény írja elő. (Bajnai kormány)
b.) A nyugdíjkorrekciót sem a fidesz adja, hanem az 2005. évi CLXXIII. törvény szabályozza. (Gyurcsány kormány)
Úgyhogy semmiféle szívességet nem tesz a kormány, csak betartja az elődei által hozott törvényt. És egy kérdésem is lenne: ha annyira jól teljesít az ország miért csak most, a választások előtt nem egészen fél évvel van nyugdíjprémium? Valamint az inflációval való játszadozást is pontosan látjuk, mert rá vagyunk kényszerítve, hogy figyeljük az árakat. (És valahogy sokkal nagyobb inflációt érzékelünk, mint amekkora nyugdíjkorrekciót kapunk.)
A nyugdíjasok sem hülyék, nem kellene egy kalap alá venni bennünket. Főleg nem úgy összességében rajtun elverni a port. Mert a fideszre szavazó nyuggerek száma kb. a harmadát teszi ki a fidesz szavazótáborának. Jobban jártak volna a nyugdíjasok, ha a korrekciót nem utólag kapták volna meg, hanem ennyivel nőtt volna a nyugdíjalap, csak az inflációt ezért szándékosan alábecsülik.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kissé felnőttem
@advocat: csak egy kis fogalomzavart kéne tisztázni van -e különbség párttag és kommunista között. Párttagkönyv (piroskönyv )akinek volt tudja,nem azonos a kommunistával. Neki elvei voltak párttagnak nem. csak fedezéknek használta ki ki és mikor és ki ellen ? A másik elvették ? (13- havit ) ABBAN akkor amilyen volt az ország + nemzeetközi gazdasági helyzet ( válság) ÖN mit ? lépett volna kárenyhités képpen? DE olvasson utánna az Észtek mit is megléptek és kilábaltak? érdemes. Kérdésem de bevétel előtt re vagy utánra? emlékszik? végre valaki emlékezik ? csak pontatlanul.De A nyugdijasokról le kéne ám szállni. 1-2 ok : mi már megtettük amit a Haza megkövetelt, Sereg, kommunista szombatok sora, 45 év munkaviszonyban, család utódok de ha igy folytatódik én is Kanadáig elpályázok. Oda is dijmentes ám a nyugdijam utalása de a királyé nem leszek nem leszek akkor inkább elmegyek... ha ismeri a dalt... Kérdésem miért a választás előtt ötletelnek velünk ja nem vagyok eladó. Van és egyenes néha fáj, a cápa torkán meg szokott akadni
@Eladott Ország: és a lenyult nyugdijalap lefelejtődőtt? ? bocsi rossz a könyvelés pótolni!
Desischado
"Megőrízték a nyugdíjak vásárlóértékét" - a jó édes..nyátokat, azt őríztétek meg! A 800 ft-os "emeléssel"?!
human
Míg a nyugdíjasok szavazataiért megy a harc addig az ifjúság értelmesebbjei elhagyják az országot.
karma1
Egyik kutya, masik eb... Az otparti egyeztetesre pont a ket legnagyobb nem megy el (mszp-fidesz) nem akarnak ido elott konfrontalodni...
Mocskos egy bagazs mindket reszrol, halasz is hazudik, de ha az is teny, hogy egy csomo szocialis torvenyjavaslatot az lmp nem szavazott meg, akkor a Szel Bercike is elhuzhat a redvasba...
human
@karma1: Nem ismerem azokat a törvényjavaslatokat. Nem mindegy mi van bennük. Az adócsökkentés is nagyon jól hangzott amíg a fidesz meg nem csinálta. A gazdagok annyit spóroltak mint amennyiből a szegényebbek fél hónapig élnek. Élek a gyanúperrel, hogy azokban a szociális módosítókban is megbújik az ördög.
karma1
@human: Ha nem is mennek el egy ilyen talalkozora, az nem azt jelenti, hogy nem fogadjak el azt, hanem azt, hogy nem is ERDEKLI oket, hogy mi van azokban a torvenyekben.
Valoszinu, ok megkaptak ezeket a torvenyjavaslatokat velemenyezesre - egy kepviselo nem teheti meg azt, hogy nem megy el ha masert nem, akkor azert, hogy tiltakozzon a javaslat ELLEN, es javasoljon a partja elvei szerint valo megoldast.
Tudod, en nem vagyok (soha nem is voltam) semmilyen partnak sem a tagja, de ha en barhol parttag vagyok, vagy csak egyszeru szavazokent szavazok valamilyen part kepviseloje mellett, akkor elvarom, hogyha mar a parlamentbe ette oket a rosseb, akkor menjenek oda, es vegezzek el a munkajukat. Ezert vannak ott!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.