Mintegy 2 mázsa illegálisan forgalmazott parlagfű tablettát és annak alapanyagaként szolgáló parlagfű őrleményt találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei egy bajai vállalkozásnál – közölte a hivatal csütörtökön az MTI-vel. A hatóság a készítményt azonnali hatállyal kivonta a forgalomból, valamint visszahívta a kereskedelemből.

2 mázsa "Istenek eledelét" foglalt le a Nébih Baján
Fotó: Pixabay

A közlemény szerint az Istenek eledele nevű készítményt széles körben – bio boltokban, interneten – árusította a cég annak ellenére, hogy Európában sem a parlagfű, sem a belőle készült élelmiszerek nem hozhatók forgalomba emberi fogyasztásra szánt termékként.

Közölték, a szabálysértést tovább súlyosbítja, hogy a vállalkozás tulajdonosa lakóházának pincéjében tárolta és közvetlenül onnan forgalmazta az illegális parlagfű termékeket. Az ingatlan azonban sem élelmiszerraktárként, sem élelmiszer-kereskedelmi egységként nem szerepel a nyilvántartásokban. A parlagfű és az abból készült élelmiszerek "új élelmiszernek" minősülnek, forgalomba hozatalukat uniós szinten engedélyeztetni kell. Mivel a parlagfű citotoxikus, és sejtmérgező hatását tudományos kutatások igazolják, a forgalomba hozatalt megelőző engedélyezési eljárás különösen lényeges – olvasható a közleményben.

A Dombszéli Vadgesztenye Kft.-vel szemben több százezer forintos bírság várható – tájékoztatott a Nébih.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Equus1
nem volt nyilvántartásában a Hivatalnak. A Hivatal ezt nem szereti. A szerő emberei meg a Hiatalnak legkivált nem szeretik, mert abból élnek, h másokban hibát keressenek. Egy Ft új értéket nem termelnek, de fontoskodni tudnak. A magyar meg tűri.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.