A GKI elemzést tett közzé azért, hogy bemutassa, hogyan alakult és várhatóan hogyan alakul Magyarország és a környező néhány EU-tagország növekedése, GDP-je 2002-2018 között – írja a 24.hu.

A GDP a vizsgált országokban 2002-től 2008-ig növekedett, majd a gazdasági világválság hatására 2009-re – Lengyelország kivételével – visszaesett. A válságból való kilábalás nagyon gyors volt Lengyelországban és Szlovákiában. Ezzel szemben az összes többi ország 2008-2012 között visszaesett vagy stagnált.

Gazdasági növekedés: Magyarország jócskán lemaradt a régió országaihoz képest

Magyarországon ez a stagnálás már 2005 után megkezdődött (a költségvetés elszabadult hiányának kiigazítása miatt). 2008-tól a magyar kilábalási pálya erőteljesen hasonlít a román és a cseh pályához, de dinamikájában jóval gyengébb a románnál.

A növekedési lemaradás nagy része 2005-2008 között keletkezett, de a rés azóta is növekszik, a relatív lecsúszás folytatódik. A „kétszer 8 év” növekedési szempontból egyik részében sem sikertörténet. Felzárkózás a régió országaihoz egyik nyolc évben sem sikerült.

Összességében a vizsgált 16 év alatt Magyarország az utolsó előtti helyet foglalja el az  „növekedési ranglistán”, Ausztriát megelőzve, de a többiektől jelentősen elmaradva.

Ausztriát tekintve, amely Európa egyik legfejlettebb gazdasága, ez nem meglepő. Ugyanakkor Csehország példája arra is rámutat, hogy egy nálunk fejlettebb gazdaság is képes lehet gyors növekedésre a térségben.

(24.hu)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
Aaaa', az nem lehet... Megmondta az osszes Don Padrehoz kozeli statisztikai hivatal, hogy Magyarorszag mar annyira szarnyal gazdasagilag, hogy lepkehaloval kell leszedni a levegobol, nehogy elszalljon...:o)))
Jaaaa'j, hat akko' most mi van???
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Yoda69
@egyvandor: Hacsak 3x-ozta volna. Veszteseges vallalkozobol, aki az orban diktatura elott evi 5 millio veszteseget termelt, mara az orszag leggazdagabb stromanja lett. A napi bevetele tobb milliora rug.
Desischado
Nem értem. Állítólag "szárnyalunk" akkor hogy létezik, hogy mindenki sorra előz meg minket? Én vagyok e hülye, vagy ordasan hazudnak? Szerintem az utóbbi, sajnos.
Eladott Ország
www.vasarnapihirek.hu/files/public/temp/GxSgFYlp_2_1000x700.png
„Ha nem akar, mit csináljunk?”
- Nemcsak a németek kötnék feltételekhez az uniós támogatásokat
- Új eszközök kellenek az európai értékek és a jogállamiság fenntartásához
Grafix69
Lehet én vagyok a hülye , de elolvasta ezt valaki ? Csak olvasd kicsit : "Összességében a vizsgált 16 év alatt Magyarország az utolsó előtti helyet foglalja el az „növekedési ranglistán”, Ausztriát megelőzve, de a többiektől jelentősen elmaradva." Most ez mi? Mi a lófasz ez , aztán folytatja : " Ausztriát tekintve, amely Európa egyik legfejlettebb gazdasága, ez nem meglepő. Ugyanakkor Csehország példája arra is rámutat, hogy egy nálunk fejlettebb gazdaság is képes lehet gyors növekedésre a térségben." Mi van? Ausztriát megelőztük , akkor az az utolsó ami a legfejlettebb ország az euban ? Ki írta ezt a fogalom zavart?
simmering73
Ez hogy a fenébe lehet. A multkor még egész Európa elitjét aláztuk. Ne dőljetek be ennek. Ez egy Soros provokáció.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.