2015 óta élő jogszabály értelmében a települések bármire kivethetnek adót, amit az állam nem adóztat. Kezdetben az önkormányzatok nagy kreativitással és lendülettel vágtak bele a speciális adónemek kifundálásába, de csakhamar rájöttek, hogy nem nagyon lehet már a helyiektől több pénzt beszedni.

A törvény adta lehetőség ellenére száznál alig több település van, ahol speciális helyi adót szednek. Gamás önkormányzata például meg is gondolta magát és úgy döntött, hogy eltörli a 80 méternél magasabb építmények adóját. A toronyadó Pilisjászfalun sem volt sikeresebb: alig egy évvel az után, hogy bevezették, már vissza is vonták a 30 méternél magasabb épületek méterenkénti egymillió forintos adóját.

Nem kell persze azt hinni, hogy bárki is épp ezekbe a falvakba tervezett volna felhőkarcolót. A helyi adószabályokat a mobilszolgáltatók átjátszótornyaira írták. Pilisjászfaluban például úgy számoltak, hogy a falu 240 milliós költségvetését közel a harmadával megdobhatja ez a bevétel. Csakhogy a kormányhivatal úgy gondolta, túlzott mértékű, és még a jogellenességét is vizsgálta volna, de ezt végül nem várták meg, inkább eltörölték az adót, mielőtt egy fillér is érkezett volna.

Több olyan adónem is van, amelyet úgymond népnevelő céllal vetettek ki, és nem annyira fontos, hogy mennyi pénz folyik be belőle. Visegrád például négyzetméterenként 800-1000 forint adót vet ki a csúnya épületekre – a hivatalos megnevezés szerint az elhanyagolt, rendezetlen, gondozatlan vagy félkész építményekre. Ebből évente mindössze 500 ezer forint érkezhet a város kasszájába.

Óbuda fordítva áll hozzá ehhez a kérdéshez: ott nem a csúnya épületek adóztatását foglalták rendeletbe, hanem minden új épületre kivezették a települési adót, és mentesítették alóla azokat, akiknél főépítészi vélemény igazolta, hogy az épület beleillik a településképbe. A III. kerületi önkormányzat megadóztatja a motoros vízi járműveket is – a környékről Nagymaros lépett hasonlót, de ott minden, nem sportszövetséghez tartozó vízi jármű adóköteles.

Több olyan falu is van, ahol a traktorok okozta kátyúkat próbálják rendbetenni a helyi adókból. Pilisjászfaluban volt lóadó, de eltörölték, miután egy érintett család az ombudsmanhoz fordult. A toronyadójáról is elhíresült faluban 150 ezer forint adót vetettek ki minden belterületen tartott lóra. – írja a hvg.hu.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Mit mondjak. Kreatívak. Hogy a bőr hűljön a pofájukra.
karma1
Hat akkor a fustado nem is volt akkora baromsag... Otletes a magyar, meg most is kepes arra, hogy hulyet csinaljon magabol...
Penzert mindent...:o)))
vladimir putin
Én oxigénadót vetnék ki, minden településen.
A településen lakók átalányban fizetnének mittudomén 4 ezer forintot havonta. (Életbenmaradási díj)
A település határánál az úgynevezett "Településrendészet" megállítaná az áthaladókat.
A "Településrendész" minden áthaladót megállítana az úgynevezett "Oxigéndíj Befizető Állomás"-nál.
Az adó mértéke a település kilométerben számított átmérőjétől és az ott töltött idő hányadosától függene.
Tehát például, ha valaki autóval behalad a Településre, a "bejáratnál" kap egy időbélyeget. A kijáratnál, (a másik ellenőrzőpontnál) egy másikat. Az adó mértéke egy 5 kilométer hosszú településnél átutazónként 5000 forint lenne.
Amennyiben ha valaki gyalogosként érkezik (gyalogos kedvezmény) 4600 lenne a díj.
Ha valaki nem tud fizetni, azonnali kivégzés a kilépési pontnál.
AZ OXIGÉN A TELEPÜLÉS TULAJDONA!
FELLEBBEZÉSNEK HELYE NINCS!
karma1
@vladimir putin: Istenkem, ez olyan szep terv, igazi putyini...:o))))
En most dolgozom egy teheneknek es birkaknak felkotheto pelusrol, mivel ezek az allatok nem atallanak egesz nap fingoraszni, amivel rengeteg metan kerul a legterbe, ezzel is fokozva az uveghaz-hatast...
Ket eset lehetseges: a tehenek egesz nap mozdulatlanul allnak egy karamban, a seggukbe egy muanyagcso csatlakozik, es ez egy nagy gaztartalyba megy be... Ezt az gazt aztan lehet auto uzemanyagnak felhasznalni, futeni vele, fozni, meg neha tuzijatekot csinalni.
Ezzel kizarolag annyi a problema, hogy a farmernak rengeteg dolga van, mert az allatokat folyamatosan kell etetni, itatni, neki kell odahordani a kajat... Ebben a farmer nagyon elfarad.
A masik megoldas a pelenka, amiben a tehenek kimehetnek legelni, csak estere kell begyujteni a szaros pelusokat. Sajna, ez sem a tokeletes megoldas, mert a metan meg igy is vigan belekerul a levegobe...:o)))
Most dolgozom a kombinalt megoldason: a fingos teheneket kozvetlenul egy holegballonhoz csatlakoztatnam... Nem lenne annyira utopikus megoldas, es a tehenek vegre a magasbol szarhatnanak minden hulye fejere, mikozben atrepulnek felettuk...:o)))
Ne mondd, hogy nem jo megoldas...:o)))
nezelodo
A toronyadót biztos nem a mobilcégek, hanem a plébános fúrta meg! Nem jó a pappal haragban lenni, mert kiprédikálja némelyik még az adatvédelmi biztost is, ha rájön a bolondéria. Lóadó? minek? Marhaadó? Már az sincs a falukban csak az aki befizeti a hülye adóikat!
simmering73
Mit mondjak. Kreatívak. Hogy a bőr hűljön a pofájukra.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.