„Újra össze akarja ugrasztani a magyart a magyarral és testvérháborút kezdeményez.” – mondja Gyurcsány Ferencről az erdélyi Magyar Polgári Párt (MPP).

A volt miniszterelnök kedden jelentette be, hogy a Demokratikus Koalíció aláírásgyűjtésbe kezd annak érdekében, hogy ne szavazhassanak azok, akik soha nem éltek Magyarországon, így nem viselik szavazatuk következményeit.

Erdélyből reagáltak Gyurcsányra: megint össze akarja ugrasztani a magyart a magyarral

(Fotó: YouTube/ATVzrt)

Az MPP szerint Gyurcsány kezdeményezése nem méltó egy magyar politikushoz. A párt arra hívta fel szerdai állásfoglalásában a volt miniszterelnök figyelmét, hogy a Kárpát-medencei magyarság a kulturálisan egységes magyar nemzet elválaszthatatlan része.

„Magyarország kormányának a nemzetben való gondolkodás és a határokon átívelő nemzeti újjáegyesítésre irányuló erőfeszítései közös érdekünk. A nemzetpolitikának a magyar állam, a magyarországi társadalom és a Kárpát-medencei magyar közösségek egyidejűleg részesei. Elszakított területeken élőkként nem lehetünk közömbösek az aktuálpolitikai történésekkel szemben sem, hiszen ezek határozzák meg a nemzetpolitika irányát is" – érvelt állásfoglalásában az MPP.

Az MPP szerint az a baloldal, amelyiknek a határon túli magyarság nem kellett állampolgárként, „kitárná az ország határait mindenki előtt, csupán a határon túlra kényszerített magyarok jogait csorbítaná”.

„Az érintettség jogán mélyen elítéljük és sajnálatosnak tartjuk, hogy vannak olyan magyarnak tartott állampolgárok, akik pusztán pillanatnyi érdekből Magyarország és a magyar nemzet ellen cselekszenek” – áll az állásfoglalásban.

Az MPP azt üzente, hogy nem feledi, kik fordultak a határon túli magyarok ellen a 2004. december 5-i népszavazáson. „Üzenjük nekik, hogy élni fogunk a szavazati jogunkkal” – áll a Magyar Polgári Párt szerdán közzétett állásfoglalásában.

(MTI)

55 hozzászólásarrow_drop_down_circle

elnyomott
Éppenhogy nem összeugrasztani akar.
Hihetetlen, mennyi hazugságot terjesztenek róla. Nem védem, mert ő is csak politikus, de az aláírással éppenhogy kibékítene.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Hellcat
Én meg innen üzenem Erdélybe...Ne ugassatok bele más országok dolgaiba úgy hogy nem viselitek a következményeit!!!
elnyomott
Éppenhogy nem összeugrasztani akar.
Hihetetlen, mennyi hazugságot terjesztenek róla. Nem védem, mert ő is csak politikus, de az aláírással éppenhogy kibékítene.
dr. prédikátor
Na ide figyuzzatok szarházi magyarul is beszélő ingyen élők.!!!mennyit adóztok ide??? Itt éltek???Mennyi értéket teremtettetek Magyarországon???A semmiért hány milliárdot kaptatok???Jobb lesz ha befogjátok a pofátokat és NEM UGATTOK BELE a MI dolgunkba! Innen NEM HIÁNYOZTOK!!!
RonaGyuri
@dr. prédikátor: már amelyik beszél magyarul! pl. az anyja neve kifejezést sokan nem ismerik!!! =))
glorianna
Nocsak, nocsak... MPP - csak így, névtelenül, egy (ál)párt (ál)neve mögül kikiabálni, igencsak bátor cselekedet, ugye? Jól jellemzi a legendás székely merszet :p
Gondolom, nem hat az újdonság varázsával: bármikor - még Kádár és Ceausescu idején is - fel lehetett venni a magyar állampolgárságot. Igaz, meg kellett "dolgozni" érte (Mo-n lakás, dolgozás, idő-, stb. feltételek), és távállampolgárságról szó sem esett.
Mobil123
Az összeugrasztást a jelen hatalom megtette! Ki hol él , adózik, és ország elsődleges állampolgára ott szavazzon .
Pálinkás Pál
Semmi összeugratásről nincs szó románok...majd akkor pofázzatok ide,ha itt adóztok ,laktok!!!
desiro
Ne lopják a mi pénzünket.Szavazzanak ott ahol adóznak.
RonaGyuri
ami ezt az adózás dolgoz illeti természetes, hogy a Fideszt nem érdekli, mivel ők nem nagyon jeleskednek benne! Lásd a haveroknak osztogatott adó(és járulék)-kedvezmények! =))
bencemacska
@RonaGyuri: ma,12:36
A Fideszt csak a hatalom minél nagyobb mérvű(/2/3) megtartása érdekli!
RonaGyuri
Tegye fel a kezét az, aki azt szeretné, hogy pl. ez a retardált barom Dumb-rich szavazata döntse el, hogy mi legyen ebben az országban! =))
lusta
Laci és Pista együtt dolgoznak Edinburgban. Jól megértik egymást és gyakran a meló után együtt söröznek. A választáskor Lacinak vagy Londonba, vagy haza kell utaznia szavazni, míg Pista újmagyarként levélben feladja szavazatát. Tisztelettel kérdem az egybites 300 forintos budiforradalmárokat, ez így helyes? Ez csak egy a sok kérdés közül.
simmering73
És még fenyegetőznek is. Addig ugattok, amíg ez a retardált kormány van hatalmon, aztán pofátok lapos lesz.
bencemacska
Kinek a fók-pártja is az MPP???

"A párt 2012. novemberi országos kongresszusán, a Magyar Polgári Párt IV. Országos Tanácsa Biró Zsoltot választotta meg az MPP új elnökének, mivel Szász Jenő lemondott a párt elnöki tisztségéről, miután Orbán Viktor miniszterelnök felkérte a Nemzetstratégiai Intézet vezetésére."
CsipkeRózsa
Kár, hogy azt nem vették észre, hogy éppen Orbán volt az, aki az összeugrasztásban jeleskedett.
lampa laz
@bencemacska: Ugye ez az a hivatal amit hálából kimondottan ennek a kövér laca komájának hozták létre? Ami amúgy nem is működik viszont cserébe milliós fizetést vág zsebre.
Hányok ezektől az erdélyi magyaroktól, még akkor is, ha van köztük rendes ember is.
bencemacska
@lampa laz: ma, 14:13
Jól tudod.
A mór megtette kötelességét, de csak felfelé mehet, jutalmul!
itthon.transindex.ro/?hir=30717
öcsi55
"élni fogunk szavazati jogunkkal"NE tegyétek! Mert akárkire szavaztok az csak a kibicnek semmi sem drága kategória!
bencemacska
@CsipkeRózsa: ma14:09
Csak OV nemcsak nem az anyaországi és a külhoni magyarokat ugrasztotta össze, hanem a külhoniakat egymással is!
kronika.ro/erdelyi-hirek/koaliciot-surget-az-mpp
namihami
Van Erdélyben egy MPP nevű képződmény, amelyik csak azért van és abból él, hogy a budapesti kenyéradó Gazdája az ottani szavazók egyrészét pórázon tarthassa, a voksaikat és szavazólapjaikat beszedje és hazaküldje. Mivel a jólétről és ingyenmannáról nem szeretnének lemondani, se ők, se a siserehad, ezért a hűséget folyamatosan bizonyítani, az alázatot fenntartani kell. És ameddig a potyapénz ömlik a határon át, addig mindig megfogja találni azt a réteget (ami, láthattuk, nem mindig ugyanazokból áll, viszont mindig van), akik a célnak megfelelnek. Amihez a határontúli egyházak, karöltve hazai társszervezeteikkel, állandó hátországot és szószéket biztosítanak. Mert a pénz nekik is jól jön. Nekik egyébként is találtpénz, a mi zsebünk bánja.
kokopelli
@namihami: Ahogy én saccolom,az ottani szavazniakaróknak is van egy felső,
Orbánékkal direkt érintkező rétege amelyik a "zsét" lefölözi.és annak fejében hü-
lyíti a népet! Fizetett ß@rkeverők,akik a saját anyjukat is eladnák! Soha nem fe-
lejtem el,hogy anno minden hozzám közelálló M.o.-n élő jó ismerősöm évekkel e-
zelőtt minden bevezető nélkül rámrontott,a hogy "csak nem gondolod,hogy a hatá-
ron túlról fogjátok...!" stb. akármivel,pedig tudhatták,hogy én nem jobboldali voltam,
vagyok és leszek!2009-2010 körül kezdek engem kostolgatni!Még az önkorm.vá-
lasztásokat is kihagytam,pedig cédulát kaptam a bejelentett lakásom miatt! Minden-
ki a saját ügyében a saját környezetében döntsön! Nem tudom,hogy milyen csator-
nákon jutott el hozzám a szavazócédula,de nem is jártam utána!! OTP számlám és
havi befizetésem is volt,de máig sem tudom! :--(
namihami
@kokopelli: Pont az általad leírtakat jelenti az ""ottani szavazók egyrészét pórázon tarthassa,"" részlet, a fenti szösszenetemből. Nekem is van olyan Ismerősöm, aki 15 éve (kb.) él itt és soha nem vitáztam vele arról, hogy beleszólhat-e az itteni dolgokba, hiszen adózik, TB-zik, magyarul itt él. A gondot azok az ottmaradt rokonai jelentik, akik semmi fizetési kötelezettséget nem teljesítenek itt, de mára elvárják a határon inneni orvosi ellátást, kórházi kezelést, sőt mostanra már beleszólni is jogot formálnak az itteni ügyekbe, a ""Mi is magyarok vagyunk!"" címszó alapján.
A humoros oldalát a dolognak az képviseli, hogy ezeknek a rokonoknak mér az itt élő családtagjuk is ""Gyurcsány-bérenc"" lett. Sorosnál még nem tartanak, de ami késik...
bencemacska
@kokopelli: ma, 15:53
Ha magyar állampolgár (is) vagy és van lakcímkártyád, akkor benne vagy a választási névjegyzékben. Nem kell regisztrálnod, vagy jelentkezned!
nezelodo
Milyen érdekes, pl a burgenlandi magyarok szavazatát nem akarja megvenni a dakota, se templom, se stadion építéssel, se beiskolázási támogatással, és dzsemborit sem rendez a sógoroknál nyilvánosan, csak a zárt ajtók mögött.
Zeta
MPP, a kreált párt. Csak az a baj, hogy a nemzet megosztása Viktorotok szinrelépésével kezdődött. Egy kicsit , ha elemeznék az államprgársággal kapcsolatos fejleményeket , érdekes megállapítást találhatnának. Hogy jutottak el a szavazati jogig. Amiről szó sem volt a fidesz retorikájában sem, az akkor realizálódott, mikor érezte, hogy arra a 2 képviselői mandátumra is szüksége lehet. A nagy ajándékozások mögött félő, hogy vmi még rejtőzik, vmi , ami meg nagyobb aljasságot fog lehetővé tenni a fidesz számára!
kakaósbögre
nos,ezzel már elkéstetek.magatoknak köszönhetitek hogy a honi választópolgár így vélekedik. Gyurcsány csak kimondta.ennyi.egyébként nem látom át hogy miért is kellene szeretnem- még ha magyar is- az olyan embereket akik vakismeretlenként belepofáznak az életembe.
Itthon vagyok.
A határontúli "magyaroknak" kuss. Ne ugatérozzanak bele abba, aminek nem "élvezői". Van születéskor kapott állampolgárságuk, az alapján szavazzanak, akkor és amikor lehet. Majd' 100 éve nem "élvezik" az itteni helyzetet. Állampolgárságot sem kellett volna kapniuk.
bencemacska
@Zeta: ma, 16:47
Akkor hozták meg a kettős állampolgárok szavazásáról szóló törvényt, amikor fix 2/3-uk volt, nem szólhatott bele senki!
Volt pár ellenszavazat és tartózkodás is!
bencemacska
@anka: ma, 17:07
Nagyon jó! Köszönjük!
szép új világ
Ebből a nyilatkozatból egyértelművé vált - amit eddig is tudtunk - hogy MPP a fide$$ erdélyi leányvállalata.
Majd akkor szavazzanak az Én sorsom felől, ha Én is szavazhatok az Ő sorsukról!
Zeta
@bencemacska: A Kövér Lászlóé, vérmagyar, agyar.
Zeta
@szép új világ: az már az RMDSZ is. Ők a legjobb példa a megvásárolhatóságra. De legalább sokáig ellen álltak a fidesznek. Legalább is Markó vezetése alatt.
Cicamama55
@bencemacska: Nem kell itt a határt átlépni azért hogy lássuk, milyen ellentéteket szítottak, hisz érezzük a saját bőrünkön! Szegényeket a gazdagokkal, fiatalokat az idősekkel, fővárost a vidékkel stb. állítanak szembe egymással, s akkor még a pártokat nem is említettem!
kokopelli
@bencemacska: ..ezért nem értettem,hogy miért kaptam jogot az önkorm-i
választásra,amikor nem voltam magyar állampolgár!Hacsak nem a szüli.
hely Budapest,és a bejelentett lakhely zavarhatta meg őket! Nem mentem el
még megkérdezni sem,hanem a "kosaras titkos trezorba" dobtam!
"Nicht mein Bier",mondtam a családnak! ;--)
feco fero
Gy. Feri!
Te az én szemembe egy senkiházi vagy!
Ettől függetlenül nagyon egyet értek veled!
Testvéreink el meg üzenem h előbb otthon vívják ki a jogaikat mert az ingyen kapott és politikai célokat szolgáló jog nem más mint alamizsna !
Erre jogokat követelni és adni Hazaárulás !
Dr.Pálfi József
Igaza van Gyurcsány Ferencnek, nem tudom miért bántják. Csak annak van joga dönteni, aki a kötelességének eleget tett. Ha nem itt él állandó jelleggel, nem itt adózik, milyen alapon akar a mi ügyeinkbe bele avatkozni.Döntsön a saját hazájában az őket érintő dolgokról, ne a mi bőrünkre utazzanak pár forintért.
lusta
Hát nem érdekes, a burgenlandi magyarok valahogy nem tiltakoznak.
Itthon vagyok.
Na pont az erdélyi magyarok véleményére nem vagyok kíváncsi. Ahogy a felvidékiekre, burgelandiakra, kárpátaljaikra, vajdaságiakra. Lehet jönni dolgozni, adózni, élvezni az itteni jólétet. Amíg csak az állampolgárság van, addig kuss minden határontúlinak.
Tele a mamusz azzal, hogy az adóinkat a határon kívül rekedt "magyarokra" is költjük.
Erdély meg különben se ugasson.
relatív
Ha becsületes jó magyar emberek lennének a határon túl élő magyarok - senki sem veszi el magyarságtudatukat, sőt a regnáló hazai ellenfelei még növelné IS azt - akkor talán nem igyekeznének a határon belüli dolgainkba beleszólni...

Érthetetlen az az igyekezet (?) - ha van - mely más ország törvényes rendjébe való beleszólást, mint jogot képvisel ! Mintha mi akarnánk meghatározni Románia, Szlovákia... stb. törvényeit !!!
relatív
... és a regnáló sorozatos reakciói világossá teszik - minden más igyekezettel szemben -, hogy ki a legnagyobb vezetője a magyar ellenzéknek manapság... - ezen még a néha megjelenő zsigeri gyűlölködők írásai sem változtatnak... IS !
Desischado
Röviden: A határon túliak menjenek a pokolba! Ott ugassanak bele az ország és az emberek belügyeibe, ahol élnek, és adóznak! Nekik nem kell semmilyen következményét viselni a szavazatuknak! A mi bőrünkről van szó! Gyurcsánynak ebben tökéletesen igaza van! Ahogy lehet, rögtön alá fogom írni az ívet!
lusta
Ha jól értem egyesek felháborodását, a határon túliak magyarságtudata csak szavazati joggal együtt létezik, ergó, eddig nem volt nekik.
RonaGyuri
Hogy nem látod az értelemét az egy dolog,

avagy Gyurcsány egyetlen épkézláb ötletére össztűz zúdul

Csodálkozni nem csodálkozom, hogy az mno.hu másköltségén világutazó főmunkatársa a derék Lukács de Csabus is azok közé tartozik, akik megugatják Gyurcsány felvetését. Ráadásul ő azok közül sem lóg ki, akik azzal is előjönnek, hogy „”Ha van a Fidesz kampánycsapatában (és úgy tudom, akad) a határon túli magyarok mozgósításáért felelős ember, az most nyugodtan küldjön egy pezsgőt Gyurcsány Ferencnek.. Egyfelől ugye ő is olyan, akinél mégha jót is tenne, akkor sem lehet az jó, azonban más gondok is vannak. Azonban ő a dologban többszörösen érintett. Egész élete azzal telik, hogy kicsiny hazánkban már a kádári érában is megkülönböztetés, egyértelműen pozitív diszkrimináció illeti meg az un. határon túli magyarokat. S ez az ő gondolatiságukban nem segítség, hanem nekik ez jár (mint Orbánnak az EU-s pénzek). Ennek ellenére az érvelése – nem kétlem a jogosságát, pont ezért – nem túl jó színben tünteti fel „honfitársait”.
Egyenesen azt mondja, hogy „Ennél hatékonyabb buzdítást a szavazásra a határon túli magyarok körében el sem lehet képzelni … így még ha nem tervezték is a részvételt a tavaszi országgyűlési választáson, most van egy erős érzelmi okuk, hogy regisztráljanak.”.
Nos mint mondtam nem kétlem, sőt biztos vagyok benne, hogy a nemzet-társai valóban így gondolkodnak. Pont úgy, ahogy Őfenesége mikor a kisvasútját kérdezték: „ha támadják a kisvasutat, akkor meg kell hosszabbítani Bicskéig, és ha akkor is támadják, akkor meg Lovasberényig”
terlasz
„Újra össze akarja ugrasztani a magyart a magyarral"
Igaz, de ez a törvényhozó legfőbb szándéka! Normális ember nem nézheti tétlenül, hogy a pénzéből más országok lakóit fordítsák ellene. Orbán mindig is az "oszd meg és uralkodj" elvét követte.
glorianna
Az RMDSZ - azzal együtt, hogy kifejezetten etnikai alapon szerveződött párt - az 1990 óta eltelt idő kb. felében kormányon is volt. Most éppen nincs benn a kormányzó koalícióban, nem utolsó sorban azért, mert az utóbbi években túl közel került az RMDSZ a fideszhez, valamint az MPP és két másik, szintén a fidesz által gründolt és fenntartott pártszerűség által elvitt szavazatok miatt. Ne legyen tévedés, a mindenkori román kormány ugyanúgy az egységes és etnikailag "tiszta" ország hívei, mint itthon OV és csipet-csapata, nem véletlenül nézik tétlenül és némi kárörömmel, hogy a magyarok (a cigányokon kívül a legnagyobb etnikai kisebbség) hogy ölik egymást.
relatív
A regnáló Erdélybe kihelyezett pártocskájának a véleménye - erről IS, de bármiről... - a legkevesebbet éri, elfogultsága épp, hogy erősíti azt a törekvést, hogy ne szólhassanak bele a magyar közélet dolgaiba !!!
papa.49
Találni egy jó cikket a Mikoláról 2006. ból olvassátok el pont ezt játszák le most !!!
Mivel akkor túl korán kipofázta ,,száműzte,, a csutigörény Brüsszelbe, de azért a tervet végrehajtják

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.