Közel negyven ember ült péntek este a Dózsa György úti metróaluljáróban, közülük tizenöt kerekesszékes. A közelgő metrófelújításról beszélgettek, melyet már el is kezdtek, várhatóan három évig fog tartani, és közel 180 milliárd forintot költenek rá.

A mozgássérültek nem értik, hogy lehet figyelmen kívül hagyni őket a metrófelújításnál

(Illusztráció: Pixabay, CC0)

A hatalmas összegbe az összes állomás akadálymentesítése azonban már nem fért bele, a 20-ból csak 11-ben lesz lift.

Régi probléma ez a magyar metróhálózattal: a kisföldalatti teljes egészében kimaradt eddig az akadálymentesítésből, a 2-es vonalon három megálló (Örs vezér tere, Pillangó utca, Stadionok) akadálymentes, a 3-as vonalon kettő (KöKi, Árpád híd). Egyedül a három éve átadott 4-es metróban van minden állomáson lift a kerekesszékes utasoknak.

Viszont a 4-es metróvonalat naponta csupán 150 ezer utas használja, a 3-as metrót több mint félmillió.

A Dózsa György úti aluljáróban rendezett beszélgetés célja az volt, hogy felhívják a figyelmet az akadálymentesítés szükségességére. Az a metrómegálló a tervek szerint például nem fog liftet kapni.

Hrusko Erika, a rendezvény egyik szervezője arról beszélt, hogy rendszeresen használja az alacsonypadlós 1-es villamost, hiába tud azonban eljutni a metrómegállóig, ott vége a történetnek: földfelszíni közlekedés a Váci úton nincs, a metrót pedig jelenleg nem tudja használni, hisz nincs hová mennie vele. Így, ha például Újpestre menne, jobb híján buszra száll, ami viszont kerülő.

„A mozgólépcső nem megoldás, veszélyes is, főleg az elektromos székkel közlekedők számára. Nem szeretnék segítséggel közlekedni, és az emberek jószándékára hagyatkozni”

- mondta. „Létezünk, és közlekedni szeretnénk” – mondta erre egy társa.

Az összegyűltek nem tudták mire vélni, hogy a főváros nem költ a mozgássérültek számára nélkülözhetetlen liftek megépítésére. Már csak azért sem, mert szerintük ezeket a lifteket bőven nem csak mozgássérültek használnák, hanem idősek, babakocsisok és más fogyatékkal élők is.

Tarlós István főpolgármester kijelentésére, miszerint a mozgássérült utasok száma ezrelékben sem kifejezhető, csak tovább csóválták a fejüket. „Undorító Tarlósnak az a mondata, teljesen mindegy, hányan vagyunk, mindenki számít” – mondta egy kerekesszékes férfi.

(444)

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Mit nem lehet ezen erteni? A penz ami egy teljeskoru felujitasra kellene beepult a stadionokba es orban villaiba, yacht-jaiba.
Igy csak reszleges felujitgatas lesz.
desiro
Mindenki le van sz@rva csak a csókosok számítanak...
Zeta
Magam is mozgássérültkent, azt mondom, csak a szavazatunkra van szükség! Mi már csak visszük a pénzt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.