Úgy tűnik, egyelőre csak papíron igazak a Tesco sztrájktárgyalásokon tett ígéretei, egyelőre ugyanis nemhogy nőne az áruházlánc alkalmazottainak száma, hanem tovább csökkent az állomány.

Csak papíron teljesültek a dolgozók elvárásai, tömeges felmondások jöhetnek a Tescónál?

(Illusztráció: Wikimédia)

A győri irodaközpontból és vidéki egységekből többtucatnyian mondtak fel az utóbbi időben a más cégek által kínált magasabb fizetések és a jobb munkakörülmények miatt.

A vecsési Tescóban közel negyven dolgozó mondott fel nemrégiben, még az üzletvezető is, mivel a létszámhiány ellenére a cég központjából azt az utasítást kapták, hogy idén nem vehetnek fel újabb munkavállalókat.

Több olyan Tesco-egység működik az országban, ahol a dolgozók és a vásárlók napi tapasztalatai ellenére sem várható, hogy a karácsonyi bevásárlási szezon előtt gyarapodik a létszám. Ennek indoklása a munkáltató részéről az, hogy az adott üzlet nem teljesíti az előre kalkulált nyereséget, ezért nincs keret újabb munkavállalókra – értesült a Magyar Idők.

A lap arról is ír, hogy a győri központi irodában is sorra mondanak fel a dolgozók, mivel az átlagosan bruttó 250 ezer forintos fizetésükhöz képest százezerrel többet kínálnak ha­sonló munkakörökben a környékbeli cégek, ahol ráadásul kevesebb a munka és a felelősség is kisebb.

Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke azt közölte a lappal, hogy november 9-én újra tárgyalóasztalhoz ülnek a vállalattal, ahol napirendre kerülnek az eddig rendezetlen kérdések.

Úgy tudjuk, Vecsésen kívül felmerült a tömeges felmondás lehetősége például egyes Vas, Zala és Győr-Moson-Sopron megyei, illetve Balaton-környéki boltokban is, emellett több helyütt ismét fontolóra vették a dolgozók, hogy egységes tiltakozásukat fejezik ki nem teljesülő elvárásaik miatt.

A Tesco reakciója

A Tesco reagált a cikkben megjelent állításokra, az alábbi közleményt juttatta el a szerkesztőségekhez:

A Tesco a szakszervezetekkel kötött megállapodás szerint jár el, a toborzás és a munkaerő felvétel folyamatos. A napilap tömeges felmondásokra vonatkozó állítása minden valóságalapot nélkülöz.

A Tesco nem adott ki utasítást a létszámok befagyasztására, éppen ellenkezőleg, a Tesco folyamatosan együtt dolgozik a munkaügyi központokkal, önkormányzatokkal és a szakképző intézményekkel is a toborzás hatékonyságának növelése érdekében. A Tesco karrieroldalán (http://tesco.hu/karrier/allasajanlatok/) is jól látszik, hogy a felvétel folyamatos. Mindemellett a Tesco jövő héten indítja a szezonális, minden áruházát érintő Karácsonyi toborzási kampányát.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.