Nem tágít az LMP, tizenhatodjára is beadják az ügynöktörvényt a Parlamentnek. Szél Bernadett szerint egy demokráciát nem lehet a diktatúra titkaira építeni.

Az LMP újra – immár tizenhatodik alkalommal – benyújtja az átvilágítást, valamint az ügynökakták nyilvánosságra hozatalát célzó törvényjavaslatát az Országgyűlésnek.

Szél: egy diktatúra titkaira nem lehet demokráciát építeni

Szél Bernadett, az ellenzéki párt társelnöke, miniszterelnök-jelöltje szombaton, a nemzeti gyásznapon tartott budapesti sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy november 4. a Kádár-rendszer születésnapja is, és azok az emberek, akik az akkori rendszer bűnösei voltak, ma is teljesen titokban élhetnek köztünk, és nem számoltatták el őket. Az 1956-os forradalom leverése óta 61, a rendszerváltás óta csaknem 30 év telt el, és még mindig foglalkozni kell ezzel az üggyel – mondta.

Az LMP álláspontja szerint egy diktatúra titkaira nem lehet demokráciát építeni, és nem lehet korszakváltás alapozni. A párt ezért eltökélt abban, hogy az elmúlt rendszer összes piszkos titka kiderüljön. A Fidesz-KDNP tizenötször szavazta le a lusztrációs és az ügynökakták nyilvánosságát szolgáló törvénytervezetet, ezért a kormánypártok felelnek azért, hogy "a Kádár-rendszer tovább itt élhet Magyarországon" – mondta.

Kijelentette: az LMP kormányra kerülése esetén nyilvánosságra hozza az ügynökaktákat és életbe lépteti a lusztrációs törvényt.

Hadházy Ákos

Akik meg akarják akadályozni az ügynök akták nyilvánosságát, két ostoba érvvel védik – magukat. Az egyik, hogy ez olyan régen volt már...de gondoljunk bele: ha mondjuk valaki '77-ben kiskatonaként...

Hadházy szerint hamisak az érvek az ügynöktörvény ellen

Hadházy Ákos, az LMP másik társelnöke elmondta, azért adják be tizenhatodszor is a javaslatukat, mert ezt erkölcsi kötelességnek tartják. Szerinte hamisak azok az érvek, amelyeket a javaslat elutasítása mellett hoznak fel. Hamisak azok az érvek, amelyek arról szólnak, hogy ez már régen volt, nem kell vele foglalkozni, valamint, hogy a besúgok között voltak gyenge emberek, nem csak gonoszok – fejtette a politikus. A lusztrációs – megtisztulási – törvény gyakorlati haszna, hogy "nem akarunk sem gyenge, sem gonosz embereket az ország vezetésében" – jelentette ki Hadházy Ákos.

Szavai szerint "eddig már tizenöt bizonyítékot szereztek arra, hogy az ország jelenlegi vezetésében ott vannak a korábbi rendszer titkosszolgálati besúgói". Ha nem lennének ott, akkor nem utasították volna el az LMP javaslatát – mondta Hadházy Ákos.

A sajtótájékoztató után az V. kerületi Vértanúk terén a két politikus fejet hajtott Nagy Imre mártír miniszterelnök szobránál.

(MTI)

(Címlapi kép: Facebook/Hadházy Ákos)

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
@Pálinkás Pál: Arra azért jó lenne, hogy bebizonyosodjon, a mocskos komcsizók voltak a legnagyobb komcsik, besúgók, talpnyalók anno.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pálinkás Pál
Ugy látom az LMP-nek elment a maradék esze...ki a tökömet érdekel egy közel 30 éves dolog...vagy akkor kellett volna felelősségre vonni őket,vagy most már leakadni a témáról..Isten mentse meg Magyarországot attól hogy ez a női orbán hatalom közelébe kerüljön...ugyanazt kapnánk tőle mint a basitól,csak pepítában...
Béla333
Az LMP küzd a legkövetkezetesebben azért, hogy tisztuljon végre meg a közélet.
Aki ezt fikázza, az valamiért abban érdekelt, hogy az ügynöklistával zsarolhassák egymást a politikusok. Az elmúlt 27 év sok történése válhat világossá, ha végre tudhatnánk, hogy ki kit és mivel zsarot, tartott sakkban az elmúlt évtizedekben!
Támogatni kellene őket ebben (is)!
relatív
A gumicsontokon való rugózás egy erősen túlhaladott - manapság sem elhanyagolt gyakorlat - rágcsálása helyett valami előremutatóval kellene foglalkoznia ennek a csipet csapatnak IS !

A mindenáron média-láthatóság az igazi kedvező törekvéseket nem pótolja még a gyengeelméjűek körében sem, mint azt a vélemények egyoldalúsága IS bizonyítja...
Pálinkás Pál
@Béla333: Csak a hülye gondolja hogy eredményes lesz így...beadhatjátok naponta is ezt,majd naponta leszavazzák...száz szónak is egy a vége...nektek ugyanúgy csak a pofátok van program helyett ,mint a többi pártnak!!!
human
@Pálinkás Pál: Arra azért jó lenne, hogy bebizonyosodjon, a mocskos komcsizók voltak a legnagyobb komcsik, besúgók, talpnyalók anno.
Béla333
Szégyen szemre csak nálunk nem lettek nyilvánosságra hozva az ügynöklisták.
A régi besúgók, ügynökök ezáltal tudják zsarolni, manipulálni a történéseket.
Az lenne az alap, hogy végre 27 év után tisztázzuk már a múltat.
Akik ez ellen szólnak vagy tesznek, azok személyükben vagy pártjaik által érintettek lehetnek.
Szégyen az országra, hogy még ennyit sem tudtunk elérni! Képtelenek vagyunk szembenézni a múltunkkal!
peterkelemen
A demokráciát nemhogy építik, de napi szinten a koszos talpukkal tapossák Orbánék. A jogállamiság pedig Hagyó Tünde (Fideszes Szájer felesége) óta totálisan megszűnt.
tudode
Igen!
Felvetődhet a kérdés, hogy egy falú széli kurta kocsma, v fatornyos falu gyermeke milyen módon juthatott hozzá ahhoz, hogy hozzájuthasson ahhoz a FEKETE DOBOZ-hoz, amelyet szinten SOROS pénzelt, v SPONZORÁLT az ÉLHETŐBB "átkosban"???
.
---- Pesty: A Fekete Doboz is Soros pénzén ment
mandiner.hu/cikk/20130819_pesty_a_fekete_doboz_is_soros_penzen_ment
amelyet láss csodát NEMZETVÉDŐNK is igénybe vett többször is már akkor, amikor a tojáshéj még az alfelén volt politikusként, a RENDSZERVÁLTÁS ELŐTT
.
www.youtube.com/results?search_query=fekete+doboz+orb%C3%A1n+viktor
.
Elsőként kiadta az Édesapját, mert kapott tőle egy, két fülest
.
----- Orbán Viktor: Vert az apám és mindig volt egy kis skizofrén hajlamom
www.youtube.com/watch?v=GDZJUIwGogY
.
Hogy juthatott eszébe, hogy KIADJA AZ ÉDESAPJÁT amiatt, mert ugyanolyan neveletlen volt, mint van!!!
,
Honnan a bánatból tudta anno, hogy van pl. FEKETE DOBOZ???
.
---- Fekete Doboz dokumentum. Orbán múltja, jelenét szenvedjük.
www.youtube.com/watch?v=lhMEwD-uaLQ
.
Az ország szégyene, hogy hozzájuk hasonló nyikhajok, v mik KAPJANAK BÁRMELY, MAGUKRA ADÓ ORSZÁGBAN felhatalmazást életre, halálra.
.
Emlékszünk még?
.
--- Orbán Viktor: Vissza akarjuk kapni a jogot a HALÁLBÜNTETÉS BEVEZETÉSÉRE
hvg.hu/itthon/20150508_Orban_Viktor
.
Félelmetesebb a kiszámíthatatlan, SAJÁTSÁGOS ÉSZJÁRÁSA miatt még Sorosnál is!
reagens
Az LMP így próbál a köztudatban maradni. Lehet, talán politizálniuk kéne, ha már pártként vegetálnak. Még pár ütős ötlet és tényleg csak ketten maradnak!
Béla333
@reagens: 20.33
Ez miért nem politika? Hozzuk nyilvánosságra a pártállami idők ügynöklistáit!
Lásson végre mindenki tisztán: ki érintett, ki lehetett megzsarolva, ezáltal az elmúlt évtizedekben mi történt azért, mert a közszereplők egyikét-másikát megzsarolták?!
Ez bizony politika a javából!
Yoda69
Na es? Ott is maradnak. Mert orban valtas nelkul itt nem lesz semmi reform.
orban valtashoz pedig az egyeduli megoldas az osszefoggas, aminek az elempe az ellenzoje.
Igy nem lesz orban valtas, es az ugynokok is maradnak ott ahol vannak.
Kedves elempe, jo lenne befejezni a szelmalomharcot, es erdemi munkat folytatni.
reagens
@Béla333: Eddig senki nme houta nyilvánosságra. Se a szocik, se az SZDSZ. Orbánon ezért elverni a port sportszerűtlen. Amíg prominens árulás!ók ülnek minden pártban, nem lesz változ
Csizmás Kond
ügynöklista.
Nakéremszépen az egy olyan dolog ami mindig átível a kormányokon, nem mindenik de a nagyja. Az aki ennek a nyilvánosságra hozatalát kéri az tulajdonképpen burkoltan azt karja, hogy mondják meg név szerint ki melyik országban kémkedik a kormány javára...és ezzel kinek is akar jót ?
karma1
Becsulnivalo lenne Hadhazyek erolkodese, ha erre lenne most ido, es folosleges energia.
Valoban minden nemzet szembenezett a II.VH utan a sajat multjaval es levontak a megfelelo konzekvenciakat is ebbol. Csak a magyarok titkoltak, illetve csinaltak egyparan sajat kis coming out-ot , amivel aztan az egesz magyar kozvelemeny szeme ki lett szurva... (Som Lajos, Vikidal Gyula, maga orban is, Csurka Istvan, stb...) Ez volt a szepsegtapasz ezen a kerdesen, es hat mindenki inkabb megprobalta megorizni a multjat.
Hadhazyeknak inkabb a sajat programjukkal, kitelepulesekkel, az emberek meggyozesevel kellene inkabb foglalkozniuk.
Ugyanis akik 61 evvel ezelott "helyzetben" voltak, mara mar 80-90 evesek, akik nyugdijban vannak, vagy mar meg is haltak, mint pl. Biszku Bela is...
Nem a III/III-ok nyilvanossagra hozatala lenne most a legfontosabb: eleg lenne, ha ezt beigernek a gyozelmuk esetere - hiszen valojaban akkor lenne nekik ezzel barmi tennivalojuk, hogyha kormanyra kerulnek. Anelkul viszont semmi, mert ebben a kerdesben a mindenkori kormany fogja kimondani a vegso szot: akarjak-e a teljes listat nyilvanossagra hozni, vagy sem?
Aztan ezeknek a listaknak a hitelessegerol is lehetne vitat inditani - mondjak, hogy az eredeti lista moszkvai szefekben nyugszik, putyin orizete alatt. Hat nem hinnem, hogy Hadhazyektol most annyira megijedne putyin, hogy azonnal kiadna a kezebol ezt a listat.
Elvesztegetett ido, penz, energia most ezutan kurkaszni: eleg, ha csak elovesszuk az elozo kormanyok tisztsegviseloinek, minisztereinek a nevsorat, es ott talaljuk mellette a hiteles listat a beosztasukrol - a gugli ugyanis mindenkinek a baratja. Vannak dolgok, amit nem lehet letagadni. orban multbeli tisztseget, koverlaca, es a tobbieket sem - egyenlore legyen eleg.
anka
@karma1: - én sem tartom fontosnak, mert a javát úgy is tudjuk ismerjük! - választások előtt nem ezzel kell foglalkozni!
justhpeter
@karma1: Bizony két dolgot meg kellene tenni.
Nem a meghalt ügynökök szerepe az érdekes. A most hatalomban, parlamentben pöffeszkedő volt ügynökök szerepe az érdekes, mert ők irányíthatók minden értelemben.
Másik megfontolandó dolog az, hogy ha a mai politikai szereplők múltját nyilvánosságra hozzák, a szereplők 80-a ellehetetlenülne és rögtön kormányzati válság törne ki.
Nem véletlenül nem vizsgálja senki a pártokban levő régi mszmp-tagok múltját sem.
Pálinkás Pál
Mindenkinek ajánlom figyelmébe ezt a videót...főleg béla 33-nak...tolja a nagyasszony az orbánc szekerét kupaklalával egyetemben
..www.sztarklikk.hu/kozelet/megdobbento-video-kosa-tarsasagaban-sorosozott-szel-bernadett/330291/
relatív
Ez az ' ügynök-listás-kodás ' csak a politikai élet helyettesítését célozza.

Kérdés : milyen ' ügynök lista ', hiszen ' ilyen ' van több IS !!!

A gyakorlat pedig az, hogy az ügynökök már történelmileg ismert ' jelenség '! Minden kormányzat (?) alatt voltak , és lesznek ( ma IS vannak gyakorlók ! ), vannak aki minden kormányzaton átívelően gyakorolták (-ják ), vagy a kormány támogatásával, tűrésével, vagy anélkül IS !

Ezzel a kérdéssel - szerintem IS, mint annyi másért, amit a mai pártok nyomnak zsigeri gyűlöletből - a történészeknek lenne dolguk, de azokat a törekvéseket IS a mai közélet egy elfogult irányba tolja... sajnos !

A pártoknak pedig a teljes népesség életének jobbítására kellene kellő hatékonysággal fellépnie a manapság elterjedt szélmalomharc-, vagy egyenesen gyűlöletkeltő törekvésekkel szemben... ...IS !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.