Nyizsnij-Novgorod kocsinként 56,5 millió rubelt fizetett az új szerelvényekért, míg Budapestnek a felújított kocsik egyenként 67,5 millió rubelbe kerültek.

Egy orosz nagyváros olcsóbban vett új metrókocsit, mint amennyiért Budapest felújítottat
Fotó: MTI

Ha már Nyizsnyij-Novgorod is metrófelújításra szánta el magát, az Index végzett egy összehasonlítást, amely érdekes eredményt mutat.

Az orosz város 1,3 milliárd rubelért szerződött a Metrovagonmassal 23 új metrókocsi vásárlására. Ez kocsinként 56,5 millió rubel. Budapest 2015-ben szerződött a Metrovagonmassal 222 darab felújított metrókocsi vásárlására 69 milliárd forintért (15 milliárd rubelért). Ez kocsinként 67,5 millió rubel. Mindkét nagyváros a kb. 40 éves Metrovagonmas metrókocsijait cserélte le.

Az összevetésből kitűnik, 

egy felújított Metrovagonmas metrókocsi Budapestnek 19 százalékkal többe kerül, mint egy új Nyizsnij-Novgorodnak.

Az Index megkérdezte Bíró Endrét, a Metróért Egyesület vezetőjét, aki mindent megmagyarázott. Bíró szerint az új novgorodi metró típusa 81717.6, ami kevésbé korszerű, mint a budapesti metrókocsik: a novgorodi új kocsikban elavult orosz hajtás van régi szerkezetű forgóvázzal és egyéb orosz főegységekkel, a budapesti kocsik viszont Hitachi hajtással, Knorr fékrendszerrel és CAF kerékpárral üzemelnek. 

Ebből pedig az következik, hogy

a felújított metrókocsi jobb, mint az új.

64 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Gyurcsanyt olyasmi miatt probaltak eveken at meghurcolni amit el sem kovetett.
Itt mar bizonyithatoan hutlen kezeles, es hazaarulas esete forog fenn. Ha egyszer ujra lesz demokracia es szabadsag ebben az orszagban akkor az orban/sarlos eletfogytot fog kapni ezert, es a tobbiert amit elkovettek a magyar nep ellen.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
nevemnick
Magyar-orosz barátság...
A marhákat ott vágja át a nagy putyorban testvír ahol tudja.
Köszönjük a Nagy októberi szocialista forradalom 100. évfordulója nevében, november hetedike előestéjén!
elPaksovics 2 esetében is így járunk.
Hajrá Milesz!
division
@Hellcat: Van olyan hogy az alkatrészek többe kerülnek ha minőségi mint egy teljesen új szerelvény, de ez igaz bármilyen más műszaki dologra is. Amikor egy autót megveszel újonnan és mondjuk te magad akarnád ugyanazt összerakni akkor is a duplájába lenne, vagy ha egy OLED tévé elszáll nincs értelme rajta cserélni semmit mert jóval többe lenne mintha újat vennél, de lehetne sorolni még.
quadrocopter
Na, ebből a drágább üzletből valamennyi visszacsorgott az Orbán háztáji kasszába!
Így kell elb*szni a közpénzt, hogy maradjon is sumákba!
lusta
@quadrocopter: Ez így tételesen nem igaz. Ezek a többletköltségek minden magyar állami beruházás alkotmányos költségei.
nevemnick
A felújítás előtt mennyi ideig üzemeltek a metrókocsik? 30 évig vagy tovább?

Na ezek nem fognak...
solidedge
A mi metrókocsijaink ajtajai már menet közben kinyílnak, így a megállóban már nem kell kinyitni azokat. Nyizsnij-Novgorodban az olcsóbb megoldást választották, ne csodálkozzanak ha nincs ilyenjük.
quadrocopter
@lusta: Jaaaaa...ha "alkotmányos költségek" ( lánykori nevén "ügyintézési illeték"), akkor más a helyzet...
Hellcat
@division: És ezzel most mire akartál kilyukadni? Ha az új olcsóbb minek szarakodnál a felújítottal??? Egyértelműen rossz döntést hoztak ez ügyben akkor nemdebár? Az oroszok idetolták drágábban a szart...és velük akartok ti atomreaktort építtetni baszki.
division
@Hellcat: Van ismerős aki a 10 éves BMW - jén inkább kicserélteti az alkatrészeket ha szükséges mintsem vegyen egy újat pedig megtehetné lazán. Miért? Mert szarabbak. Ja igen, baszki...
Hellcat
@division: Magyarázod a lehetetlent. Tudod te is nagyon jól, hogy NEM A MI metrókocsijainkat újították fel...kiszuperált szarokat kaptunk felújított néven...drágábban mint az új kocsik. Gondolom sokat használod a metrót, hogy így értesz hozzá...
division
@Hellcat: Azt sem tudom mikor ültem utoljára metrón vagy bármilyen tömegközlekedési eszközön:-))
Tudom, persze, de valakinek fel kell hozni alternatívákat is:-)
Yoda69
Gyurcsanyt olyasmi miatt probaltak eveken at meghurcolni amit el sem kovetett.
Itt mar bizonyithatoan hutlen kezeles, es hazaarulas esete forog fenn. Ha egyszer ujra lesz demokracia es szabadsag ebben az orszagban akkor az orban/sarlos eletfogytot fog kapni ezert, es a tobbiert amit elkovettek a magyar nep ellen.
Pálinkás Pál
@division: Aha...hát szerintem csak a hülye szarakodik a régi mókolásával ha az új olcsóbb!!!
Persze kíváncsi lennék ezért a projektért mennyit osztottak vissza az oroszok?
Nem irigyellek...égeted magad állandóan hogy probálod megmagyarázni a védhetetlent!!!
Clavigo
@division: Aha...az ismerősöd közpénzből cserélgeti az alkatrészeket a bömbijén ??? Ba...meg,,,,,,ilyen ökör összehasonlítást már rég hallottam.
szép új világ
@Clavigo: Lehet, hogy rátapintottál a lényegre?
Sámannus
Már írtam máshol is, Tarlóék direkt drágábban kérték a munkát, és a fakocka benne volt az kikötésében, hogy a bajokról eltereljék a figyelmet.
A példa azért jó, mert így már biztos hogy nem az oroszok a zsiványok, hanem ezek a geci szarháziak.
Csizmás Kond
Mára oda jutott ez a társadalom mint a beteg hal...mindenre harap.
...vannak olyan vadiúj akármik amiből egy tucat sem ér meg egy száz éve gyártottat...
Sámannus
"viszont Hitachi hajtással, Knorr fékrendszerrel és CAF kerékpárral " Ezt a maszlagot melegen kell felszolgálni reggelire. Akkor az oroszok a régi vasat Japán áron adják el. Ők ugyanis biztosan kevesebbért adnák közvetlenül nekünk. Ez ugyanis a kereskedők csirízes kezétől drágul meg.
elnyomott
@Csizmás Kond: - ja a mi felújított szerelvényeink aztán megérik a pénzt.
Neked minden jó, ami rossz - csak benyalhass egyet a hatalomnak.
Eladott Ország
Mi van a Mengyi Roland illetékes illeték elvtárssal ?
Csizmás Kond
@elnyomott: ...hányszor ültél valamelyiken is ?
Béla333
Úgy könnyű olcsóbban vásárolni, ha nem kell a felülszámlázott részt leadni a kormányzó pártnak.
Az orosz városban nyilván nem kell visszaosztani Putyinéknak. Hiszen övék a gyár!
Donáld Tramp
Ezt a kib@szott Fővárost szét kéne bombázni és újat építeni a helyére... mindig csak veletek van a baj...
Donáld Tramp
@Donáld Tramp: Higyjétek el a Vidék lesz@rja azt hogy ti mit problémáztok 'odafönt'... sajnos vagytok !!! :D :P
Béla333
@Donáld Tramp: 009.43
Hibát követtek el, ha leszarjátok, hiszen a buli egy részét ti is fizetitek...
eszegfu
@Donáld Tramp: Tudod, ha nem lakna a fővárosban közel 2 mill. ember, vagyis az egész lakosság 20%-a, akkor nem kellene "problémázni"... de igy? Ha tetszik, ha nem, akkor is meg kell oldani ennyi embernek a tömegközlekedését és akkor nem számolom Bp.-től 10-60 km-es távolságban lakó, de Bp-en dolgozó embereket.
relatív
Talán a helyes vélemény kialakításához például figyelembe kéne venni, hogy az A8 as gépkocsit mennyiért lehet kapni Németországban ( nem IS ott készül ), és mennyiért hazánkban...

A vita el IS dőlt !

Vannak a jelenlegi regnálónak rossz döntései ( a legtöbb ), de nem mindent lehet a nyakába varrni...
eszegfu
Lehet, hogy a régi metrokocsik jók voltak és sokáig birták a "gyürödést", de ha ezt ujitják fel, akkor az alkatrészei már nincsenek raktáron, tehát ma gyártják le, aminek tartóssága már megkérdőjelezhető. A régi kocsik szétszedése + a régi alkatrészek ujbóli legyártása (amihez talán már a "gyártósor" is hiányzik, vagy hiányos) nyilván többe kerül, mint az uj.
Nekem volt egy régi hütőm, ami jól is müködött évtizedekig. De 1x elromlott valami "hőgomba"... aztán minden évben u.ez történt... vagyis hiába volt strapabiró, ha ez az alkatrész már "utángyártott" és nem birta ki csak 1 évig...kár volt reménykednem, hogy ezzel még "elmegy" ujabb évtizedekig... ujat kellett vennem. Valahogy ilyen ez a metrókocsi ügy is, csak itt sokkal több pénzről van szó!
eszegfu
@relatív: Azt gondolom, hogy egy A8 ára nem igazán "renget" meg engem, de talán sokunkat sem ... hiszen elérhetetlen. A másik, hogy nem igazán tömegközlekedési eszköz... ettől függetlenül értem az összehasonlitást (a 2 ország árai közötti óriási eltérést viszont továbbra sem világos!).
Sámannus
@eszegfu: A Hitachinek is van raktárkészlete annyi ócskavassal, hogy na, azt eladják a balekoknak, ezek meg tovább, mint márkás terméket. A végén idetolnak egy fatengelyes rinocéroszt.
kokopelli
@division: (23:57) ...ezt te sem hiszed el! ;--)
tudode
Nagyon nehéz, talán nem is lehet a megértés szintjére jutni nem csak a felújított metrókocsik, a Paks-2 üzlet túlárazására miért van szüksége egy több, mint 131 milliós országnak egy EGYRE ZSUGORODÓ dekára számolt EU tagország 9,775.806 fős országának az LEKÖTELEZÉSÉRE, azok után, hogy 2007-ben az ÜZLETKÖTŐ ÁLTAL le lettek sajnálva!
.
--- Orbán Viktor üzenete a fiataloknak 2007-ből
www.youtube.com/watch?v=NtKwEovr5Wo...
.
Lehet, hogy ez a POLITIKA BUKÉJA, így kapjuk vissza a ki, be csukit???
eszegfu
@Sámannus: Sajnos van igazságod... Hitachi, Knorr, Caf alkatrészek, de ettől még összeszerelve nem biztos, hogy "egymásnak teremtették őket", vagy hogy kompatibilisek... jó kis "hibrid".
elnyomott
@Csizmás Kond: - nekem nincs kocsim. Sem saját, sem közpénzen harácsolt.
Én tömegközlekedek.
Csizmás Kond
@elnyomott: ...tehát nem ültél sem a budapesti felújított metróban sem az olcsóbb vadiúj oroszban...na de akkor miszerint hasonlítasz ?
elnyomott
@Csizmás Kond: - mondom tömegközlekedek. És tudok számolni is.
Te egyikhez sem konyítasz és még lelkiismereted sincs.
Zeta
Ettől kezdve nem kell mutogatni a 4 es metró irányába. Vannak itt is érdekes dolgok.
division
@Clavigo: Pedig igaz, és nem közpénzből, persze aki semmire sem vitte az csak erre tud gondolni ha a másiknak jól megy...
division
@Pálinkás Pál: Nem érted a lényeget, nem baj.
Clavigo
@division: Ember !!! Engem nem érdekel a haverod Bömbije,,,és a privát lóvéból finanszírozott alkatrészcseréi.!!! Hogy jön ez ehhez a cikkhez ?? Akkora baromságokat beszélsz,,hogy a hajam égnek áll,,,,ember.Vazzze,,,,ha tudnád,,hogy milyen ökörségeket írkálsz,,nem járnál ide kommentelni,,,hanem elásnád magadat valahol...
division
@Clavigo: Akkor majd 200 ember maradna munka nélkül, mehetnének külföldre dolgozni, mint magyar ember ezt szeretnéd? :-)
Clavigo
@division: Pontosan ...ha van rá esélyük.!! Mielőtt engem kérdeznél,,,én már kint dolgozom.
division
@Clavigo: Sokuknak már nem lenne, ráadásul jól is keresnek, hála nekem. Csak jobb itthon mint menni a bizonytalanba.
staro2
Tessék azt is figyelembe venni, hogy az a csóró Nyizsnuj Novgorod nem egy virágzó gazdaságú erős és büszke K Európai középhatalom fővárosa.
Nekünk a drágábbra is fussa!
namihami
""a felújított metrókocsi jobb, mint az új.""
És egy következő logikai bukfenccel már odáig is eljuthatunk, hogy a fel NEM újított, rozsdás sz@rok a legjobbak.
Dialektikus fideszizmus órán tanítanak hasonlókat.
quadrocopter
@division: Ismét menőzöl, parasztgyerek?
division
@quadrocopter: Megint pofázol, több nickes eltartott?:-)
Írjál már a költői vénáddal is valamit te unatkozó hátrányos helyzetű kisiskolás:-)
Nincs pénz otthon lego - ra mert Orbán kevés családit ad 10 gyerekre?
quadrocopter
@division: Mire vered a taknyodat f@szfej, a primitív butaságfodra, te ökör entero, nulla perc alatt megbuktál te barom, mert annyi eszed nincs, ha nicket váltasz, akkor stílust is kellene - te barom!
A menőző parasztgyertek először lát villamost - típusú hülyegyerek.
division
@quadrocopter: Nekem mindig is normális stílusom volt, és akinek az van meg is marad annál. A nick megváltoztatás lényegét még mindig nem sikerült felfognod, de szerintem nem is fog menni a borsónyi agyaddal, ugyanis amikor még moderáció működött az oldalon egy esetleges kitiltás után ugyanazzal a névvel már nem lehetett visszajönni, nem úgy van mint most hogy egy valaki akár 100 néven is irkálhat unalmában legózás helyett. Egyébként entero sosem volt sem ökör sem buta, őt azért nem szerették mert sok esze volt mindig is és sokra vitte, ez bántja még ma is leginkább az olyan tajparasztok csőrét mint amilyen te is vagy:-)
quadrocopter
@division: Magyarázd csak magad parasztgyerek! Rágógumi is volt tanyán sunyiló, vagy csak bringabelsőt rágtál?
division
@quadrocopter: Ritka nagy paraszt vagy, remélem 2018 a végét jelenti a magadfajtáknak.
Lepényleső
Mindig is jó gazdára bíztuk a pénzünket,minket a templom egere is kinevet?
quadrocopter
@division: Nálad nagyobb tahó paraszt nem kell bugris, tsz-t neveznek el rólad meg legelőt, gumicsizmát - menöző sunyi nullajózsi!
division
@quadrocopter: Már csak röhögni lehet rajtad, de ilyen ember is kell aki egész nap ráér baromságokat írni több néven, ugye itthon vagyok:-) Szar hogy nincs családod, nem igaz? :-)
quadrocopter
@division: Érkezhet a "több név" - gyökér csávó! Magadból indulsz ki, gyökér csávó?
"Szar hogy nincs családod, nem igaz? " Neked lottózni sem érdemes, gyökér csávó!
csipetke
Nálunk mindig mindennel így ment ez.A paraszti agyammal azt gondolom,azért,mert a beszerzés attól függött,mennyi della került amúgy mellékesen illetékes elvtárs zsebébe.
Eladott Ország
Egy felújított Metrovagonmas metrókocsi Budapestnek 67,5 millió rubelbe kerül, míg egy
új Metrovangonmas metrókocsi Nyizsnij-Novgorodnak 17%-kal kevesebbe, mindössze 56,5
millió rubelbe. Mindenki nyugodjon le, a szakértő megmondta: ez azért van így, mert a felújított
orosz metró sokkal jobb, mint az új. Vagyis tehát minden pénzt megért.
index.hu/belfold/budapest/2017/11/06/dragabb_a_felujitott_orosz_metro_mint_az_uj/
A hülyére nézésnek nincs határa a fidesz tolvajbandánál!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.