Sokaknak 9 éve egyáltalán nem emelték a bérét, kopnak ki a hivatalokból a jegyzők, gazdasági szakemberek.

Korábban úgy tűnt, hogy októbertől rendeződik a magyarországi önkormányzati köztisztviselők bérproblémája, de még mindig nem látszik, hogy ez valóssággá vált volna.

Az ágazatban 20 ezer ember dolgozik. Arra panaszkodnak, hogy sokuknak 9 éve nem emeltek semmit a fizetésén, ezért 36 %-os béremelést szeretnének kiharcolni.

Sztrájkra készülnek az önkormányzatoknál

(Illusztráció: Pixabay, CC0)

Ha a kormány nem veszi napirendre a bérproblémáikat és születik kedvező döntés, akár egyhetes sztrájkba is hajlandóak lennének belekezdeni – mondta a Népszavának a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) nevében Boros Péterné elnök.

Voltak olyan dolgozók, akik kaptak valamiféle bérkompenzációt, azoknál az önkormányzatoknál, amelyek ezt saját zsebből ki tudták gazdálkodni, de állami szintű béremelés még nem volt.

Az MKKSZ felmérést készít, hogy mekkora a sztrájkhajlandóság a tagjaik között.

„Az önkormányati köztisztviselők 48 százalékának rendezték valamilyen szinten a bérét, azt a mostani felmérés mutatja meg, hogy ők mennyire elégedettek. Az viszont biztos, hogy a kimaradt 52 százalék veszítette el a türelmét, nekik kilenc éve nem javult a fizetésük. A belügyi tárca kiszámolta, hogy mennyibe kerül a három év alatt 50 százalékos emelésről szóló követelésünk, de a kormány nem döntött a tervről. Ha a következő ülésen sem foglalkozik a legrosszabb helyzetben lévő 18 ezer ember megélhetésének javításával, vagy elutasítja a kérésünket, akkor még az idén megszervezzük az egyhetes munkabeszüntetést”

– mondta Boros Péterné, az MKKSZ elnöke.

(Népszava)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Kookas
a készülődésből nem lesz semmi.és mintha nyáron is volt valami.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.