Közzétették, mely magyar munkahelyeken ellenőriznek jövőre – azt, hogy hogyan bánnak a dolgozókkal, milyen körülmények között dolgoztatják őket, fizetik-e őket rendesen, illetve be vannak-e jelentve. Olyan területek is a fókuszba kerülnek, amelyek az utóbbi években kevésbé voltak a szem előtt.

Ezeken a munkahelyeken lesznek hatalmas ellenőrzések 2018-ban

Fotó: Pixabay

Amit már biztosan lehet tudni: egész évben kiemelt figyelmet fog kapni az építőipar, a mezőgazdaság, a feldolgozóipar, a bányászat és egészségügy. Az okot nem nehéz kitalálni: az elmúlt években itt volt a legtöbb munkavédelmi probléma.

Amit célnak tűznek ki: a munkaügyi vizsgálatoknál a szektorokkal kapcsolatban annyit az a cél, hogy az ellenőrzések 10 százaléka érje el a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén működő munkáltatókat, 15 százalék pedig a TEÁOR 08 kategóriába tartozókat. Ebbe többek közt a pénzügyi területek, az ingatlanpiac, a közigazgatás, az oktatás, az energiaszektor is beletartozik. 

Amit ellenőrizni fognak: megkapják-e a szükséges bért, biztosítanak-e elég pihenőidőt a dolgozóknak, hogyan kezelik a szabadságolásokat, illetve mennyire vezetik a munkaidő nyilvántartást.

Ennyi lesz a bírság: A hatósági összefoglalóból az is kiderül, hogy míg a munkavédelmi bírság összege 50 ezertől 10 millió forintig terjedhet, addig a munkaügyi 30 ezertől a 20 millió forintig. Fontos kiemelni, hogy bár a kkv-kat első alkalommal elvileg nem lehet bírságolni, kivételt jelentenek azok az esetek, amikor az emberi élet, a testi épség, vagy az egészség kerül veszélybe.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy csak az fentebb közöltekhez megy vizsgálódni a hatóság, ám ők kiemeltebb jelenlétre számíthatnak az adott időszakban. A többiekhez pedig, ahogy eddig, bármikor, akár egy munkavállalói panasz esetén is kilátogathatnak.

Forrás: Napi.hu

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
@bakcsubakka: De aki nem haver vagy kell a cége valakinek oda akár hetente többször is menjenek ki. Mint a NAV-osok ehhez a boltoshoz:
static.propeller.hu/images/bigpicture/300/3003449/boltos_nav_normal.jpg
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
emerencia
@bakcsubakka: Bocs, azt kihagytam, hogy szabadnapos dolgozókat hínak be, hogy a saját vezető nagyobb létszámot érzékeljen. Később ezek az emberek lecsúsztathatják ezt az időt, ami megint csak azzal jár, hogy valamelyik kolléga egyedül fog szívni...
human
@bakcsubakka: Ez a NER. Mikor a fideszes vállalkozó együtt működik a NAV-al, hogy kicsinálja a nem fideszes vállalkozást.
Írj
Valóban, kormányunk, inkább a Kft,., BT., és olyan cégeket kellene igazán ellenőrzés alá vonni, akik a munkásukat 3 havonta más cégekhez jelenti be, így legalizálja saját magát, az ellenőrzés pedig sehol sincs! Továbbá, még azt is megteheti, hogy csalnak, mert ez azt a fogalmat meríti ki, és embereket nyugdíj előtt állókat is, letagadhatnak hónapokat, pedig, fizeti a munkabéréből a megfelelő adójárulékot, TB-t és még sincs ez sehol nyilvántartva, lecsalhatják, pedig tisztességesen be van fizetve, de sehol sincs semmi nyoma! Nos miről is beszélünk??? Nem lesz ennek megfelelő ellenőrzési következménye, melynek igen is be kell következni, akkor biztos, hogy Európai Unió Emberi Joggal foglalkozó illetékes szervhez fordulok, mert ez igenis sérti a személyi szabadság jogaimat! Továbbá, megkérem a kormányt, hogy tűzze napirendre, hogy a nyugdíjminimum, mely 28500.-Ft már vagy 6 évtizeden át, pedig infláció növekszik, meg a minimálbér is, ennek összegét ugyan úgy növeljék, mert ennek az összegnek is követnie kell az inflációt, mint bármi másnak! Továbbá, megint csak kormányunk parlament elé kell, hogy vigye, hogy mi az, hogy a mai nyugdíj előtt állok, vagy éppen nyugdíjba menő dolgozók, bruttó bér után fizetik a nyugdíj-járulékot, TB-t, és minden más levonást, ugyan akkor nettó bér alapján számolják a nyugdíjakat??? Kérdezem Én, hogy a köztes összeg kinek a zsebében vándorol, vagy hol van??? Szeretnék választ kapni erről is, mert tuti ez szintén megfelelő, törvényességi döntéshozatal felé fog jogalkotásként menni! Ugyanis ezen dolog szintén a jogainkat nagyon, de nagyon is sérti!!!
Lepényleső
Lesznek munkahelyek,vagy ami eddig;meggyötört emberek?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.