A zaklatási ügyeket illetően a kormányzatban és a kormánypártokban az emberi méltóságot tartják a legfontosabbnak, ami ez esetben az áldozatok védelmét jelenti – mondta a Miniszterelnökséget vezető Lázár János csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

A miniszter kiemelte: a magánviszonyokban ugyan a kormánynak nincs helye és keresnivalója, de fontos állást foglalni.

Közölte: a leghatározottabban elutasítják az erőszak minden megnyilvánulását és a hatalommal való visszaélés minden formáját.

Kérdésre elmondta: az áldozatok az elmúlt években nem tettek bejelentést "érthető okoknál fogva", ez a személyes döntésük, és a magánszféra olyan része, amelyet illetően a kormánynak beavatkozási lehetősége nincs. Mindazonáltal a jog megfelelő védelmet biztosít, ha az áldozat él ezzel, mert ahol eljárás indul, ott van valamiféle eredmény – vélekedett. Hozzátette: ha az áldozatok oldaláról felmerül az igény jogszabály-módosításra, akkor azt mérlegelik, azonban minden eset más.

Lázár János azt ígérte, hogy minden hajléktalannak lesz szálláshelye télen

A miniszter a tájékoztatón gratulált a Fidesszel szövetséges Magosznak az agrárkamarai választáson elért győzelméhez és kiemelte, hogy a korábbi 10 ezerrel szemben 47 ezer 500-an voksoltak. Értékelése szerint a kis- és közepes birtokosok képviselete győzött a nagybirtokosokéval szemben. Lázár János működőképes modellnek nevezte, hogy egy szakmai csoport kidolgozza saját programját és a kormány emögé áll.

Azt is megerősítette, hogy a miniszterelnök utasította a belügyminisztert és az emberi erőforrások miniszterét a téli hajléktalanellátás megszervezésére. Célként jelölte meg, hogy annyi szálláshely legyen, ahány hajléktalan, senki nem maradhat ellátatlanul. Kitért arra is, hogy november 15-én életbe lép a kilakoltatási moratórium és elindul a szociális tűzifaprogram is, utóbbiban 4 milliárd forintot biztosítanak 2255 önkormányzatnak.

Lázár János arról is beszámolt, hogy az Európai Bizottság kedvezően módosította a Magyarország 2017-es és 2018-as gazdasági növekedésére vonatkozó előrejelzéseket. Ezt óriási eredményként értékelte, jelezve: a szeptemberi adatok is azt mutatják, hogy a magyar gazdaság jól fejlődik.

Egy kérdésre azt is elmondta, hogy jövőre minden beruházás elkészül a budai Várban, ami jelenleg folyamatban van. A Várkert Bazár műszaki problémáit érintő sajtóhírekre pedig úgy reagált: kérte, hogy ha érvényesíthető a garancia, akkor éljenek vele, ha nem, akkor pedig javítsák ki a hibákat.

A minisztert megkérdezték a közlekedési múzeum fejlesztéséről is, amire válaszul közölte: a Városligetben nem szabad gigantikus épületet építeni, ezért döntöttek arról, hogy két helyszínen helyezik el a tárgyakat, eszközöket. A nagy méretűekre az Eiffel épületegyüttes ajánlották fel, végső döntés a helyszínről még nem született.

A 3-as metró nyolc állomásának akadálymentesítését firtató kérdésre azt felelte: a kormány 2010 óta minden fővárosi fejlesztést támogatott, ehhez a beruházáshoz is maximálisan hozzájárult – 137 milliárd forintot biztosított –, ugyanakkor az akadálymentesítés az önkormányzatok kötelessége. Az állam odaadta azt a pénzt, amit odaadhatott, ehhez hozzájárultak azok is, akik nem Budapesten élnek – mondta, hozzátéve: a fővárosnak van saját költségvetése, bevétele, semmi nem tiltja, hogy a saját pénzéből ezt megcsinálja. Nagy költségvetéssel dolgozó önkormányzatokról van szó, több 100 milliárd forint önkormányzati megtakarítás áll bankszámlákon, nemcsak a kormánytól kell kérni, akiknek van, azok maguk is hozzátehetnek – fogalmazott.

Egy másik felvetésre a HÉV állami üzemeltetésbe vételével és a Budapest és Ferihegy közötti közlekedési fejlesztésekkel indokolta, hogy Homolya Róbertet közlekedési infrastrukturális fejlesztésekért felelős kormánybiztossá nevezték ki. Mint mondta, az államtitkár eddig is ezért a területért volt felelős, azonban eddigi feladatkörébe a főváros nem tartozott bele, ezzel bővítették ki azt.

A tárcavezetőt faggatták a Tiborcz Istvánnal való találkozójáról is. Azt felelte: ezt nem tartja összeférhetetlennek, ő az az ember a kormányzatban, akinek az a dolga, hogy "mindenkivel beszéljen". Kifejtette: még polgármesterként ismerte meg a vállalkozót, amikor még nem volt házas és semmi köze nem volt a leendő családjához. A beszélgetést azzal magyarázta, hogy a parlamentben egy jobbikos képviselő róla érdeklődött, erről beszéltek.

Megjegyezte azt is, hogy a parlamentben ritkán fordul elő, hogy a több százezer magyar vállalkozóból egy nevére rákérdeznek. "Ha Tiborcz István ugyanennyi pénzt keresne, ugyanilyen házat vásárolna, ugyanennyi lenne a jövedelme, ugyanennyire sikeres lenne a vállalkozása, de nem Orbán Viktor veje lenne, föl nem állna egyetlen egy parlamenti képviselő sem és meg sem kérdeznék" – mondta, méltánytalannak nevezve, hogy családtagokat kevernek a politikába. Azt is hozzátette: megtehették volna, hogy nem egy nyilvános helyen találkoznak, de semmi szégyellni- vagy titkolnivalójuk nincs.

Lázár János egy múlt heti futballmérkőzésen történt késeléssel kapcsolatban feltett kérdésre közölte: ez alapvetően rendőrségi ügy, a kormány elvárja a rendőrségtől, hogy a legszigorúbban lépjen fel az elkövetőekkel szemben, mert "megengedhetetlen, ami történt".

(MTI)

Cikk- és címlapkép: Youtube

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nyanya001
Nektek is jusson belőle hely...
Jönnek a választások most mindent megígérnek ezek a semmirekellőek !
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
42
Sosem értettek engem.
Sosem akartam, hogy értsenek engem.
Amit én tudok (és sokan mások, no azért nem olyan sokan - vagyis a sokan, kevesen vannak), azt sosem értették meg.
Ez nem is a megértés korszaka.
Ahogy menetel az egész emberiség a vég felé...
Ahogy elpusztul ez a világrendszer tűz által, ahogy elpusztult egy világrendszer korábban a víz által...
Ezt Jézus maga mondta. (Keresztény vagy? Fogadunk, hogy nem tudod, hogy miről beszélek?)
Pont ezért vagyok a világok vitázója.
Mindent tudok arról, amiről te semmit nem tudsz.
Hát így.
42
Tudod mit?
Fogok arról írni, amiről te semmit ne tudsz (magát kereszténynek valló)..
Kemény leszek, mint az orosz tél, de te akkor sem fogsz tudni mindéről - illetve fogsz tudni róla, de nem hiszel benne.
A tudás, és hit nem ugyanaz!

Én Sátánnal táncoló vagyok (aki ezerszer megrágott, és kiköpött)., szóval van rálátásom az emberiség egész történetére - az elmúltra, a jelenvalóra, és az eljövendőre.

Ha azt hiszed, fényezem magam, tévedsz.
Egy senki vagyok!
Ez egy kegyetlen kultúra-miazma.
quadrocopter
Eddig is gondoskodtak szavakban a hajléktalanokról, csak éppen mások osztják a kaját a Blahán és adakoznak a hajléktalanok javára!
Nehogy már Genyóland maffiás csőcseléke a javulás és emberség útjára tévedjen...
42
Anyádnak az agyát mossad, te büdös paraszt, lézer jani..
Annyid van, amit összeloptál?
Legyen neked.
Te szegény (gazdag), még azt sem tudod, hogy honnan jöttél, ki vagy, és hová tartasz.
Vagyis SEMMIT nem tudsz az életről, az élet értelméről.
Te csak vagy - a halálodig, kőbunkón.
DR PRÉDlKÁTOR
A közterületen élő hajléktalan emberek, a fedél nélkül élő, nomád, csavargó és a szokásos lakóhely fogalmát nem ismerő szemé­lyek, nem rendelkeznek kellő kapcsolati tőkével vagy jövedelemmel, amely átsegítené őket a lakhatási problémákon.
papa.49
Ha csőrőslázár valamit megígér abból BIZTOS SEMMI NEM LESZ !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.