A megkérdezettek 75 százaléka szerint az állam feladata a tisztességes időskor biztosítása, öt éve még csak az emberek 61 százaléka vélekedett így – írja pénteki számában a Világgazdaság az OTP Öngondoskodási Index legutóbbi felmérésére hivatkozva.

A megtakarítási hajlandóság annak ellenére csökkent, hogy a makrogazdasági helyzet kedvezőbb, ám az alacsony kamatok, úgy fest, inkább fogyasztásra ösztönzik a polgárok többségét – olvasható az újságban.

Nyugdíj: egyre több magyar hiszi, hogy állam bácsinak kell gondoskodnia róla idős korában

Tetemes a megtakarítással nem rendelkezők száma, ami azt jelenti, hogy nőtt a vagyonkoncentráció – írja a lap az MTI tudósítása szerint.

A nyugdíjakkal kapcsolatban kiderült: a megkérdezettek háromnegyede kiszámíthatatlannak tartja pénzügyi helyzetét, s csak 17 százalék az, aki vállalja, hogy havonta félretesz bizonyos összeget 71 éves koráig.

A válaszadók 73 százaléka véli úgy, hogy nem lesz elég az állami nyugdíja, mégis, 34 százalékuk szerint kizárólag a nyugdíjából fog megélni.

(napi.hu/MTI)

Cikk- és címlapkép: Youtube

56 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
@Lepényleső: @papa.49: Ha ez nem így van, akkor miért vonja le a fizetésekből azt a százalékot?
Szőke ciklon (a Vezére aktív közreműködésével) gondosan tett arról, hogy amit ÉN akartam félretenni, azt ők tették el-maguknak. Akkor most, hogy sikerült ezzel a Fidesz nevére venni minket, tartsa kötelességének az eltartásunkat.
Jaaaaa, hogy az a pénz már biztos helyen van? Hogy elvesztette közpénz jellegét? Akkor viszont a teljes garnitúrának fal eé és: Vigyázz-Kész-TŰZ.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
cikicakk55
@peterkelemen: tegnap 16:01
Igen,biztos igazad van,hogy gyáva a magyar,de nem csak a nyugdíjasok. Mi esetleg már csak golyófogónak vagyunk jók. Indulj,kezd el és majd megyünk utánad.Szerinted ahhoz,hogy megmozduljon az a 7 millió ember,akik közt vannak gyerekek és nagyon öregek is,így legyen csak 6 millió,minden szervezettség nélkül,minden vezető segítség nélkül,gondolatátvitellel fog elindulni? A annyira pátyolgatott görögjeidet is segítette valakik,valakik, Eddig minden felkelés,puccs, nevezd aminek akarod,csak úgy indult el,hogy hónapokig szervezték előtte. Azt viszont csak olyan tudja megtenni,akinek van valami anyagi tőkéje,van politikusi hajlama és becsületes,és ami a lényeg,nem idős nyugdíjas ember.
cikicakk55
@Pegero: Nem tudom mennyi igaz a Kádár okozta anyagi összeomlásból,de Kádár nem a rokonaira és a barátaira költötte el a pénzt. Még az inflációhoz képest is most sokkal több az állam adóssága,mint Kádár idejében volt. A különbség az,hogy akkor volt középosztály és volt munkásosztály.A munkásosztály a mostani koldusok,akik dolgoztak rendesen,de a Gengszterváltás után már feleslegesek lettek.Így szép lassan felélték a tartalékaikat.van akik a híd alatt,van akiknek még a házuk,lakásuk megmaradt,csak már semmi nincs a falakon kívül benne,mert amit lehet eladtak,amit nem,azzal meg fűtöttek.A szép vastag középosztályból meg lett egy vékonyka vonal, a többi lecsúszott már a létminimumosok közé. Szidhatjátok Kádárt de annyi kárt nem okozott,mint az azóta megtollasodott politikusok. legelső helyen a Csuti,második Gyurcsányék , Harmadik a Horn és annak holdudvara, negyedik az akkori MDF és ugye közben ide oda csapódva,mikor kivel az SZDSZ.
cikicakk55
@peterkelemen: tegnap 19:49
na látod ezért akadtam ki tegnap a nagy kifakadásodat olvasva. Már régóta ismerem az írásaidat és eddig szinte mindig egyet is értettem veled.Volt olyan is,hogy nem voltam biztos benne,de olyankor inkább nem írok,mert én nem vagyok elég tájékozódott és ezért senkivel nem akarom összerúgni a port.Tegnap viszont nagyon megleptél azzal a tömény gyűlölettel,ahogy a nyugdíjasokról beszéltél,illetve írtál.Az jött le,hogy mindennek mi vagyunk az oka.Mi kussolunk,mi csókolgatjuk a csuti kezét,lábnyomát, mi nyugdíjasok ixeljük be,hogy a harmadik 4 évet is ez a romboló párt folytathassa. Nem tudtam elképzelni mi történt veled,hisz már mióta ismerlek,és soha semmi sértőt nem írtál a nyugdíjasokról.Persze,abban igazad van,hogy pár rozi néni van aki verset ír,kezet csókol ennek az elmebetegnek,de állítólag 1,7 millió és 2 millió közt van a fix szavazótábora és egész biztos vagyok benne,hogy annak csak egy kis része a nyugdíjas. Öregek vagyunk,de nem mind hülyék.
peterkelemen
@cikicakk55: Mindig vannak kivételek mindenben.
Mézike
@peterkelemen: Úgy nagyjából azt akartam írni mint @cikicakk55: Csak kiegészítem.
itt a dolgozók tartották el a nyugdíjasokat. Már a Kádár rendszerben is. Jól is van ez így , mert akkor még biztos volt a nyugdíj hiszen dolgoztak az emberek. ma viszont? Nézz csak szét hogy a 3 millió dolgozó magyar mennyit tart el? nem csak nyugdíjas , hanem , kiskorú, beteg... tehát mindenki mást aki nem dolgozik. Ők mindannyian kapnak valamilyen járulékot. Ahogy ürül az ország, mert egyre többen vállalnak munkát külföldön, úgy lesz több az eltartott a dolgozóval szemben. Ugyanez vetitődik ki az egészségügyben is. Ellátás mindenkinek jár. Még annak is aki egy napot nem dolgozott az országban, de van egy bejelentett lakcíme és kettős magyar állampolgár.
cikicakk55
@peterkelemen: Köszi a választ. Bízom benne,hogy a régi peterkelemen jött vissza és itt is marad. Nekem is vannak rossz napjaim,mikor haragszom az egész világra,csak olyankor meg főleg csendben vagyok,mert ismerem magam,még a legjobb barátaimat is képes vagyok vérig sérteni.Velük szerencsém van,mert ismernek,tudják,hogy ez csak egy átmeneti megzakkanás nálam. Kívánom,hogy nálad is csak egy egynapos kiakadás volt az egész. További szép napot!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.