Megnyílt a budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásár pénteken Budapesten, a Vörösmarty téren.
Európa tíz legszebb vására között tarják számon a több hétig tartó eseményt, amelyen gazdag gasztronómiai kínálattal, zsűrizett kézműves és iparművészeti termékekkel, ünnepi műsorokkal várják a látogatókat november 10. és december 31. között.
Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője elmondta, hogy hónapok óta készülnek a karácsonyi vásárra, amelyre mintegy 800 ezer vendéget várnak külföldről és belföldről. Ismertetése szerint az esemény a kézművesek között is népszerű, idén csaknem dupla annyian jelentkeztek a vásárra, mint az előző években.
Idén 120 kézműves kínálja magas minőségű portékáit. A vásározók között több mint 20 szakma képviselteti magát, a családi vállalkozások, kis manufaktúrák hagyományos kézműves tárgyai mellett pedig újragondolt tárgyakkal is találkozhat a közönség. A Kézműves Szövetség tagjai több mint ötven ajándékot kínálnak karitatív célra, amelyekre licitálni lehet majd. Az adventi időszakban angyali kórus és gyertyagyújtás várja a látogatókat vasárnaponként, a vásár kézművesei által készített óriás, több mint 3 méter átmérőjű adventi koszorúnál.
Lesz liba-, töltött káposzta, vad- és halétel hét, nem maradnak el a böjti étkek sem és bemutatják a hanuka ízeit is. Ezenkívül az árusoknál a hagyományos kürtöskalács, lepény és sült gesztenye mellett a kis manufaktúrákban készülő csokoládén és marcipánon kívül flódni, bejgli, rétes, és mézeskalács is kapható. A karácsonyi forgatagban Magyarország borrégiói is bemutatkoznak.
A színpadon népzenei, jazz-, crossover, alternatív, blues-, soulkoncerteket láthat a közönség hétköznaponként és hétvégén egyaránt.
A gyerekeket hétvégenként bábszínházi és zenés-táncos előadásokkal szórakoztatják, valamint december elején péntektől vasárnapig, utána pedig hétköznap délelőtt és délután is kézműves játszóházban sajátíthatják el a gyertyaöntés, a mézeskalácssütés, a gyöngyfűzés, a nemezelés és a kosárfonás technikáit a fűtött faházban.
(MTI)
(Fotók: Mónus Márton/MTI)
Új hozzászólás