Az ország több területén megszűnhet a házi gyermekorvosi ellátás, ha nem pótolják az orvosokat.

Póta György a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke arról beszélt az Inforádióban, hogy minél előbb meg kell újítani és erősíteni a házi gyermekorvosi szolgálatot.

Veszélyben a gyermekorvosi ellátás

(Illusztráció: Pixabay, CC0)

A szervezet meg is fogalmazta javaslatait a házi gyermekorvosi rendszer átalakításával kapcsolatban. Reményeik szerint ha ezek megvalósulnak, az a szakma megújulását és megerősítését segítik.

Az utánpótlás kérdése az első számú probléma. A szakemberek 45 százaléka 60 év feletti, de az aktív nyugdíjkorúak aránya is 25 százalék felett van. Ha az idősek pótlása nem történik meg, hamarosan nagyon komoly ellátási zavarokhoz vezethet, sőt idővel meg is szűnhet a szolgáltatás – figyelmeztetett Póta György. Ahol utód nélkül szűnik meg a gyermekorvosi praxis, ott a helyi családorvos veszi át a feladatot, véglegesen.

Bár az utóbbi években lényeges bérfejlesztési és finanszírozás növelési intézkedések történtek, de a korábbi lemaradás mértéke miatt még mindig van hova fejlődni.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Nessy
A "család barát" kormánynak addig lényeges a gyermek, ameddig megszületik! Hogy aztán mi lesz az egészségügyi ellátásával, az értelmes és használható oktatásával, a majdani munka lehetőségeivel, azt oldja meg más!
Pedig a gyermek megszületése csak a kezdet! Lehet adókedvezmény, de az nem oldja meg ezeknek a psoblémáknak a nagy részét! Természetesen ez a milliomosokra nem vonatkozik!
szaboria1
Nálunk tavaly ment nyugdíjba a gyermek orvos most hol van hol nincs, mert csak egy szintén kismamás orvost tudott az önkormányzat szerezni.
division
@Nessy: Igazad van, de szülni sem kötelező 5-6 gyereket a családiért meg a kedvezményért.
division
@Nessy: Nekem sem csak két gyerekem van, de én azért vállaltam őket mert tudtam hogy a felnevelésükkel sem lesznek gondok akkor sem ha a mindenkori kormány nem adna egy fillért sem (így is átutalom jelentős részét a rászoruló gyerekeknek). Be kellene vezetni valamiféle szabályozást, mondjuk 2-3 gyerek felett már ne járjon a támogatás, így talán csak az szülne többet akiknek lenne is mire. Gyerekorvosok terén egyébként nálunk is gond van, a legtöbbször magánhoz kell vinni őket, amit ugye nem tehet meg mindenki. Ezt valóban "orvosolni" kellene.
peterkelemen
Orbán baba- és családbarát országa. Sokkal inkább népnyúzó/népirtó állama.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.