Új törvénycsomagot tárgyal a héten a parlament, melyek között szerepel az új időskori szociális támogatás, és a kormányrendelet alapján adható egyszeri juttatások is.

Azénpénzem.hu cikke szerint nagyot változik a családtámogatások rendszere. A jogszabály mintegy szentesíti, hogy a kormány akár külön rendeletben bármilyen egyszeri juttatást biztosítson. Ilyet lehet majd fizetni a Nyugdíjbiztosítási vagy az Egészségbiztosítási Alapból.

A részletes indoklás szerint a gyermeküket ápoló hozzátartozók komoly terhet vesznek le az intézményrendszerről, ám mivel keresőtevékenységet nem – vagy csak korlátozott mértékben – tudnak végezni, a számukra megállapítható nyugellátás mértéke alacsonyabb lehet. Ezért vezetik be a gyermeküket tartósan ápoló személyek nyugdíjba vonulását követően biztosítható új ellátási formát, a tartós ápolást végzők időskori támogatását.

Havi 50 ezer forint plusz

Havonta 50 ezer forintot kaphatnak azok a nyugdíjasok, akik legalább 20 évig gondozták gyermeküket. Ha a szülő az időtartam egy részében nem ápolási díjban, hanem a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermekre tekintettel folyósított családtámogatási ellátásban (gyesben) részesült, a gyes idejét – legfeljebb 10 éves időtartamban – hozzá lehet számítani a 20 éves gondozási időszakhoz.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
staro2
"Tízezrekkel nőhet sokak nyugdíja"
Pár hónapja is így kezdődött,amikor bejelentették a kompenzációt és a nyugdíjprémiumot.
Eladott Ország
Ha ez nem elég, szintén ez a kormány volt az, amelyik egy csomó embertől megvonta, vagy eleve hozzájutni sem engedte a havi 15 ezer forintos támogatáshoz. Ezt az összeget a mozgásukban erősen korlátozott emberek kérhetik (miután az utazási támogatás is megszűnt), de aki képes önállóan meginni egy pohár vizet, az már nem kapja meg. Ezen a ponton nyilatkozott meg Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkár, aki azt mondta: A fejlett országokban a krónikus ellátást nem az egészségügyi ellátórendszer részeként nyújtják, hanem a szociális ellátórendszerben. Igen. Csak éppen Magyarországról sok minden elmondható, de fejlett országnak nehéz lenne nevezni azt a helyet, ahol 110 százalékos korrupció mellett a munkaképes lakosság tömegesen menekül külföldre, az itthon maradók (ezen belül a nyugdíjasok) fele létminimum alatt vegetál.
Eladott Ország
2010-ben nyugdíjban, ellátásban és egyéb járandóságban 2 980 277 ember részesült, 2016-ban 2 638 617. Miután nem kevesebb lett a nyugdíjaskorú, hanem mintegy 200 000 fővel növekedett a számuk az eltelt 6 év alatt, ez azt jelenti, hogy rengeteg ember kiesett az ellátórendszerből. Miután öregségi nyugdíjat nem tud megszüntetni a kormány, egyéb ellátást – főleg rokkant ellátást – viszont igen, a számok jól tükrözik, hány ember sodródott a szakadék szélére. Ha még ők nem is nyugdíjas korúak, jellemzően nem fiatal emberekről beszélünk. És amikor (ha egyáltalán) elérik a nyugdíjjogosultsági korhatárt, akkor sem lesz nyugdíjuk, mert nem lesz meg a szükséges szolgálati idejük. Szintén beszédes adat: ápolási díjban részesülők száma 2010-ben 56 853 fő volt, 2016-ban 53 969. Nem, nem gyógyult meg hirtelen ennyi ember.
quadrocopter
Ígérni semmibe sem kerül! Vajon milyen címen fogják kizsarolni a cégekből a bőséget?
kukac50
A 28500 forint mennyivel fog emelkedni 2018-ban.? Fideszesek válaszoljatok!
Desischado
És az ápolási mikor fog minimálbér szintjére emelkedni?!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.