Indoklás nélkül utasítottak el egy doktoranduszt, aki a börtönélethez kapcsolódó disszertációja miatt kellene kutatnia a börtönökben. 

„Az én jövőm sajnos még el sem kezdődhetett igazán, mert a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka egyetlen hazai börtönbe sem enged be, ellehetetleníti a kutatásaimat.”

mondta a Népszavának a doktorandusz, aki empirikus kutatás nélkül nem kaphat PhD-fokozatot.

Már kutatók, újságírók sem láthatják a rabok helyzetét

(Illusztráció: Pixabay, CC0)

Az elutasító határozatot azután kapta meg, hogy előtte rendesen megdolgoztatták a kérelem elbírálói. Érdeklődtek tőle például a disszertáció eredményéről, amire nyilván lehetetlen előre válaszolni. Kérdéseit színvonaltalannak tartották, miközben a rabok nagy része nyolc általánossal sem rendelkezik. Célja tehát nem az volt, hogy bonyolult szövegekkel fárassza a rabokat, hanem, hogy olyan kérdéseket tegyen fel, melyekre választ remélhet.

Vig Dávid a Helsinki Bizottság rendészeti programvezetője szerint amióta Tóth Tamás, a Budapesti Rendőr-főkapitányság korábbi vezetője vette át a büntetés-végrehajtás országos parancsnoki posztját, másfajta személet költözött a börtönökbe, amelyek éppenséggel nem a későbbi reintegrációt vagy a fogva tartottak jogvédelmét, a civil szakmai kontrollt erősíti.

A Népszava úgy tudja, nem csak a Helsinki Bizottságot és az Adj hangot elnevezésű, a börtönrádiót működtető szervezetet „tiltották ki” börtönükből, de más civil szervezetekkel is felbontották a szerződés, legutóbb pedig egy konferencián az egyik hetilap munkatársa panaszkodott arról, hogy a korábbiakkal ellentétben nem kapott riportkészítési lehetőséget.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

elnyomott
Épül a kemény diktatúra.
Mert ugye nem hiszitek, hogy politikai foglyok nem lesznek hamarosan tucatjával...?
Jozefina
Majd a bíróság ki fogja mondani, hogy igenis be kell engedni őket. De ez megint pár hónap, vagy egy-két év!!
quadrocopter
Nehogy a sok, mocskos, büdös bv-s szar kiderüljön!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.