Hiába ígért nyugdíjkorrekciót és -prémiumot a kormány, rengetegen panaszkodtak, hogy a novemberben érkezett járandóság sokkal alacsonyabb lett, mint ahogy várták. A szakértők szerint pontatlanul ígérgetett a kormány.

Az államkincstár szerint ők pontosak voltak

Több száz panasz érkezett a Magyar Államkincstárhoz a novemberi nyugdíj, illetve a kormány által beígért nyugdíjkorrekció és -prémium elmaradása miatt. Az Államkincstár szerint – amelybe pont novemberrel olvadt be a nyugdíj-biztosítási főigazgatóság - ők mindent rendben és pontosan utaltak el. 

Jellemzően a 80 ezer forint feletti nyugdíjasok panaszkodtak, akiknek a nyugdíjprémiumát 12 ezer forintban maximálták – olvasható korábbi cikkünkben.

Pontatlan tájékoztatás, nagy ígéretek

A Magyar Nemzet cikke szerint még több panaszra lehet számítani, mert a postai kézbesítések szerdától indulnak. A lapot rengetegen megkeresték a panaszokkal, legtöbben arról beszéltek, sokkal kevesebbet kaptak, mint előzetesen számolták, de volt olyan is, aki a Magyar Nemzettől tudta meg, hogy mivel idén ment nyugdíjba, neki nem is jár a nyugdíjprémium.

Rengetegen panaszkodnak, hogy a nagy ígéretek ellenére kevesebb nyugdíjat kaptak

Fotó: pixabay.com CCO

A kormányzat szerint 2,7 millió ember örülhet novemberben a megemelt nyugdíjnak, ám azt Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár elismerte, egyedi hibák lehetnek az utalásokkor, amiket ki kell vizsgálni. 

Hiba volt téves, félreérthető politikai nyilatkozatokat tenni. A nyugdíjasok már csak olyanok, hogy szeretnek utánaszámolni, pontosan mennyi az annyi

- mondta el a lapnak Barát Gábor nyugdíjszakértő. Szerinte nem számolhattak el semmit, ugyanakkor hiba volt pont novemberrel beolvasztani az államkincstárba a nyugdíj-biztosítási főigazgatóságot. A szakértő úgy látja, elmaradt a pontos tájékoztatás, ezért dühösek sokan.

Maximált nyugdíjprémium, ami nem is jár mindenkinek, hiába ígérte ezt a kormány

Farkas Attila nyugdíjszakértő elmagyarázta, miért is lehet kevesebb a nyugdíj, mint amit vártak. 

"Az egyösszegű, egész évre (12 hónapra) vonatkozó korrekció mértéke a novemberi ellátás 9,6 százaléka (12 hónap szorozva 0,8 százalékkal). (...) Még idén januárban 1,6 százalékos volt a nyugdíjemelés, de az infláció 2,4 százalék lett, így a kettő különbözete miatt jár havi szinten a 0,8 százalék.

Ami pedig a nyugdíjprémiumot illeti: 80 ezer forintos ellátás fölött ez maximum 12 ezer forint, míg 80 ezer forint nyugdíj alatt az ellátás összegének a negyede, szorozva 0,6-del. Tehát mondjuk 60 ezer forintos nyugdíjjal számolva 9000 forintot jelent. Ez pedig messze van attól a 23-24 ezer forinttól, amit Lázár János kancelláriaminiszter vagy Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere mondott el naponta többször is" – olvasható a cikkben.

A pontatlan tájékoztatást még Balog Zoltán emberi erőforrásminiszter is táplálta, ő ugyanis arról beszélt, hogy még a nyugdíjszerű ellátásban érintettek is kaphatnak valamennyi kiegészítést, aztán egy későbbi kormányrendeletből derült ki, hogy az idén nyugdíjba mentek nem kaphatják meg a prémium összegét.

(Címlapi kép: pixabay.com CCO)

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
30-35 ezer volt a kezdő hazugságuk. Már akkor jót nevettem rajtuk. Igaz én még nem vagyok nyugdíjas. Lehet sípolni, dobolni, kezet csókolni a nemzet(meg)vezetőnek.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
simmering73
30-35 ezer volt a kezdő hazugságuk. Már akkor jót nevettem rajtuk. Igaz én még nem vagyok nyugdíjas. Lehet sípolni, dobolni, kezet csókolni a nemzet(meg)vezetőnek.
magyarbakancs
A a lényeg ,hogy sok nyugdíjas kezet csókol neki ,és isteníti mert kegyet gyakorlót.
Bölcs vezérünk a sarokba egy nagy zsákba őrizte a nyugdíj prémiumot,és korrekciót.
A zsák szája be volt kötve?
Nem fújta ki a szél belőle egy kis manit egy új stadionra?
nezelodo
Nem számít a választáskor megismétlik az orbitális hazugságot, és a most reklamálók is úgy emlékeznek majd, mint aki hazudja, hogy óriásit emelt.
dr. prédikátor
Savazó, köpködő mocsok fityfaszos vén nyuggerek !!! Most tapsikolhattok és le is szophatjátok az imádott vezéreteket a cigusn fecalicust!!!
Pálinkás Pál
Talán így rájönnek hogy a csúti tahó egy hazug barom,akinek sitten a helye!!
lópicigáspár
@Pálinkás Pál: Tévedsz! Az ő bűnei oly szerteágazóak és ráadásul nemzetellenesek, hogy a kóter szanatórium volna számára!
human
@lópicigáspár: Ja. Az elégedetlenkedőknek meg ...
coub.com/view/fpmqp
human
@lópicigáspár: Orbánnak a legnagyobb büntetés a börtön lenne. Gondolj bele. Egy egoista, magát mindenki felett állónak tartó embernek a legnagyobb büntetés, ha elveszik tőle a hatalmat, az imádatot és megszégyenítik.
lópicigáspár
@human: Ütném agyon a bébit azonnal! Fenntartom az előbbi véleményemet!
Zeta
A fidesz ezzel segített kilózamodni a nyugdijasok jórészémek!
A baj az, , hogy sokan vannak akiknek kellett volna az a nehány ezer forint, hogy egy pillanatra jobban érezzék magukat.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.