Az azbesztgyár üzemeltetője jogutód nélkül megszűnt, így a bíróság nem tudja felelősségre vonni a vezetőket.

Nem kap kártérítést annak a férfinak a családja, aki azért kaphatott tüdőrákot, mert túl sokáig és túl közel lakott a lőrinci azbeszt- és cementgyárhoz. A Fővárosi Ítélőtábla immár másodfokon úgy döntött, hogy nem változtat az elsőfokú ítéleten, azaz az elhunyt férfi hozzátartozói – és még 7, azóta szintén elhunyt társának családtagjai – egy fillért sem kapnak.

Jogerősen nem kapnak egy fillért sem az azbeszt-szennyezés halálos áldozatainak hozzátartozói

Az ügy érdekessége, hogy a bíróság korábban már megállapította, hogy van összefüggés a tüdőrákos megbetegedések és a gyárból kiáramló, mikroszkópikus azbesztszálak között, az állam mégsem felelős.

A cementgyárnak volt ugyanis egy hivatalos kezelője, egy cég, ami viszont jogutód nélkül megszűnt, így annak vezetői ma már nem vonhatók felelősségre.

(hirtv.hu)

Cikk- és címlapkép: Youtube

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lópicigáspár
Szóval, ha most agyonütök valakit - több ötletem is lenne - és a cselekmény elkövetése után becsattogok az anyakönyv-vezetőhöz, hogy nevet akarok változtatni, mert a régi nem tetszik, meg különben is már sok van a rovásomon, akkor nem fognak felelősségre vonni?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
justhpeter
papa.49 igazára szavazok. Ha végig állami vállalat volt, nem is értem milyen kérdés lehet még ?
glorianna
@Horizont: Ennyien pereltek. De az azbeszt káros hatásának mai napig ki vannak téve több tízezren, akár több százezren is. Rengeteg épület készült egy időben azbeszttartalmú betonnal. Amíg nem porlik/bontják, addig nincs gond vele/miatta, de mihelyt az azbeszt ki tud szabadulni (szabad szemmel nem látható szálacskák :S), azonnal komoly bajt tud okozni.
Nemrégiben a városligeti bontások kapcsán részletesen is volt szó erről.
Zeta
Az nem számít , hogy volt tulajdonosa, az állam. Mi van , ha azért szünt meg jogutód nélkül, hogy ne kelljen kártérítést fizetni?
Sajnos eltudom képzelni.
dr. prédikátor
Na ácsi! Mégis hogy gondoljátok?ha ezeknek a szerencsétleneknek fizetne az állam, akkor a cigus fecalicus geci miből építene ujabb stadionyokat???Na meg akkor kevesebbet is tudnának a szemetek lopni!!!
papa.49
@Horizont: Az a 8 ember csak a jéghegy csúcsa sokkal többen haltak meg ott az azbeszt por belélegzése miatt...
papa.49
@Horizont: Voltak valamikor onnan munkatársaim még mikor a VIV. nél dolgoztam, azokból is meghalt már jó pár, és érdekes módon mindenki tüdőbetegségben ...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.