2060-ra minden harmadik ember 65 év fölötti lesz Magyarországon.

Amikor a mostani állami nyugdíjrendszer alapjait lefektették, még a népességnek csekély része élte meg és így élvezhette a nyugdíjaskor előnyeit, s akkor sem sokáig - idézi a napi.hu Pandurics Anettet, a Mabisz elnökét, a Posta Biztosító vezérigazgatóját, aki a Pénzügyi Szemlének adott interjút.

A szakértő nemrég Szalai Péter szerzőtársával egy átfogó írt egy tanulmányt írt a lapba nyugdíjtémában.

Szakértők kiszámolták, mikorra fog megreccsenni a nyugdíjrendszer

Amikor a mostani állami nyugdíjrendszer alapjait lefektették, még a népességnek csekély része élte meg és így élvezhette a nyugdíjaskor előnyeit, s akkor sem sokáig – magyarázta a szakember a lapnak. 

Ma 1,8 millió 65 évesnél idősebb ember él Magyarországon, ami a teljes népesség 18,28 százalékát teszi ki. 2030-ban – amikor a mostani '50-es korosztály zöme nyugdíjba vonul – már 2,13 millió 65 évesnél idősebb él majd velünk és ők – a csökkenő születésszámnak köszönhetően – ekkor már a népesség 23,6 százalékát adják majd.

A nyugdíjasok száma 2041 körül eléri 2,39 milliót – ekkora a Ratkó korszakban született emberek zömében a múlt század '70-es éveiben született gyerekei is nyugdíjba mennek – s ekkor már az idősek aránya a teljes népességen belül 28 százalék lesz. Ha a trend nem törik meg – és erre egyelőre kevés jel látszik – 2060-ban a magyar társadalom harmada 65 évnél idősebb lesz – hívta fel a figyelmet Pandurics Anett.

A közgazdász szerint az első pillért temetni semmiképpen nem kell, de a jelenlegi rendszer középtávon nem lesz fenntartható. Ugyanakkor szerinte az első pillér fenntartásának számos politikai megoldása lehet, és lesz is, így nem ért egyet azokkal, akik "vészmadárkodnak", vagy arról beszélnek, hogy "nekünk már egyáltalán nem lesz nyugdíjunk". Ma a helyettesítési ráta (a nyugdíj és az utolsó kereset aránya) Magyarországon 66 százalék körül van, ami az európai 57-58 százalékos átlaghoz képest kifejezetten magasnak mondható.

(napi.hu)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

46 hozzászólásarrow_drop_down_circle

LÜKE SZKÁJVÓLKÖR
Ja, de akkor kb. 650 ezren leszünk ebben az országban!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Desischado
Ha orbán és a bandája marad, akkor nem lesz gond a nyugdíj, mert halálig kell majd dolgozni, és az egészségügy megoldja a többit! Mármint orbánék szemszögéből nézve.
Yoda69
Nem fog addig kitartani. Ha jovore orban nyer gondoskodik rola, hogy hamarabb osszessen, amint lekerulunk az Unios lelegezteto geprol.
Eladott Ország
@hemami: Igazságosabb jövedelemelosztást, hogy azok is tudjanak megtakarítani, akik dolgoznak, értéket teremtenek. Azaz tisztességes jövedelmet a keményen dolgozó hülyére vett kisembernek , hogy jusson nyugdíj előtakarékosságra is. Nyugdíjplafon bevezetése. A kivándorlás megakadályozása, születések számának növelése. De ezzel a fidesznek nevezett trágyadombbal ez nem érhető el.
KisGenyo2
Akkor nekem ez jó hír! Addigra már jócskán a túlvilágon nyomom majd! ;-)
Eriksson
@Desischado: "Amikor a mostani állami nyugdíjrendszer alapjait lefektették, még a népességnek csekély része élte meg és így élvezhette a nyugdíjaskor előnyeit, s akkor sem sokáig "
Manapság az emberek nagy része megéli a 80 évet. Ha 55-től számítjuk a nyugdíjat, az 25 év. Ez majdnem annyi amennyit dolgoztak, ezért tarthatatlan a korhatár.
A nyugdíjkorhatár emelése világtendencia, nem magyar találmány.
Eladott Ország
@Eriksson: www.youtube.com/watch?v=rvkpgABMYgQ
És íme a fidesz magyar találmány: Bazdmeg!
Fidesz új Alkotmánya szerint az államnak eztán nem kötelessége TB-ellátást, valamint nyugdíjat biztosítani állampolgárai számára.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.