Szokásos kormányinfóján arról beszélt Lázár János miniszter, hogy az USA beleavatkozik a magyar választásba a vidéki független sajtó támogatását célzó pályázattal. Arról is szó esett, hogy november végén a kínai miniszterelnök Budapestre látogat.

Kína miniszterelnöke érkezik Budapestre

Egy a gazdasági együttműködés kiterjesztéséről szóló kínai-közép-európai csúcstalálkozó házigazdája lesz november 26-án és 27-én Budapest, amelyen a kínai miniszterelnök is részt vesz – közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki, budapesti tájékoztatóján.

Lázár: az Egyesült Államok beleavatkozik a magyar választásba

FotóMTI/Soós Lajos

A miniszter hangsúlyozta: a térség országai komoly gazdasági kapcsolat kialakítására törekednek a világ GDP-jéből egyre nagyobb hányadot kiszakító távol-keleti országgal.

A miniszter elmondta: a kereskedelempolitika mellett a fejlesztéspolitikában is együttműködésre törekednek a felek, és itt jelentik be a Budapest-Belgrád vasútvonal projektjének részleteit is, amelynek tendereztetését várhatóan a hónap végén elindítják.

Orbán Göteborgban ismerkedik a munka világával

Közölte azt is: az Európai Unió vezetői a napokban Göteborgban a munka világával, a munka szociális vetületével foglakoznak egy konferencián Orbán Viktor miniszterelnök részvételével.

Lázár János szerint a következő két napban itt azzal lehet majd szembesülni, hogy a bizottság véleménye szerint az unió szociális pillére a migráció támogatása lenne. Ezt azonban Magyarország sosem fogja támogatni, mi úgy gondoljuk, hogy az európai munkavállalókat kell támogatni – közölte.

Mindent megtesznek az ukrajnai magyar kisebbségért

Magyarország a Keleti Partnerség jövő heti eseményét is felhasználja arra, hogy az ukrán kormányt jobb belátásra bírja a kárpátaljai magyar kisebbség jogainak védelmében – hangsúlyozta a miniszter a tájékoztatón. Hozzátette: meg kell maradniuk mindazon kisebbségi jogoknak, amelyek az ukrán nyelvtörvény bevezetése előtt léteztek. Amíg erre nincs ígéret, Magyarország minden nemzetközi fórumon határozottan lép fel az ügyben.

Az USA beleavatkozik a magyar választásba

A választási kampányba történő beavatkozásnak, és szövetségesek között furcsa lépésnek értékelte Lázár János azt, hogy az Egyesült Államok Külügyminisztériuma pályázattal támogatná a vidéki magyar sajtót. A miniszter hangsúlyozta: a kormány helyesli, hogy a magyar külgazdasági és külügyminiszter bekérette az amerikai ügyvivőt az ügyben. Értetlenül állunk a lépés előtt – fogalmazott, hozzátéve: nem világos, mi az amerikai külügyminisztérium célja, miközben számos területen kiváló az együttműködés a két ország között.

Hitellel váltják ki a Paks II-re felvett orosz hitelt

A miniszter a paksi beruházáshoz kapcsolódó hitellehívást firtató kérdésre azt felelte: tíz, összesen 98 millió eurós számla kifizetéséhez az összeg 80 százalékának megfelelő hitelkeretet hívott le Magyarország, amelynek előtörlesztéséről az év végéig döntenek. Lázár János megjegyezte: jelenleg megéri előtörleszteni, mert kedvezőbb hitellel kiváltható az.

Lázár szerint a Kúria egyik bírája haragszik a Fideszre

A társasági adókedvezményekkel kapcsolatos adatok nyilvánosságra hozatalát firtató kérdésre Lázár János úgy felelte: véletlen folytán a tao-val kapcsolatos döntések a Kúrián rendre annak a Baka Andrásnak a tanácsához kerülnek, aki hivatali státuszváltásából adódó óriási sértettsége okán nagyon haragszik a kormányra és a Fideszre. Hozzátette: érdekes döntések születnek a Kúrián az ügyel kapcsolatban, és feltette a kérdést: a gyermekek után járó adókedvezmény felhasználásáról is be kell majd számolni?

Erdélyi magyar földre is magyar hulladékkezelőt

A miniszter a magyar állami tulajdonba került erdélyi hulladékkezelő ügyével kapcsolatban kérdésre megjegyezte: az állam az AVE Magyarország Kft. fejlesztésekbe kezd, hogy az környezetkímélő módon váljon a térség legnagyobb hulladékkezelőjévé. Profitábilis vállalkozásról van szó – jegyezte meg –, hozzátéve: "az, hogy magyar földön magyar hulladékot magyar cég kezel, nem rossz hír".

(MTI)

(Címlapi kép: MTI/Soós Lajos)

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

quadrocopter
Azannyát! És a romániai fél-.ázsiai fél magyarok, miért avatkozhatnak be a magyar választásba a szavazataikkal?
Pálinkás Pál
Ó te hazug tahó...valaki igazán pofán rúghatna lézeres!!!
cs.n.
Milyen választásba? Nem lesz semmilyen választás akkor. Az országgyűlési már lezajlott, az önkormányzati meg másfél évvel később lesz. Nem kéne mindenkit hülyének nézni, elég csak a szavazóitokat.
CsipkeRózsa
A magyar kormány beavatkozik más országok választásába a szomszéd országokban.

Sőt, a kinti magyarok beavatkoznak a magyarországi választásokba.
quadrocopter
Azannyát! És a romániai fél-.ázsiai fél magyarok, miért avatkozhatnak be a magyar választásba a szavazataikkal?
magyarbakancs
Román,Ukrán?szerb,Horvát,Brazil,USA állampolgárok is bele avatkoznak a magyar belügyekben mert szavaznak.
Pedig nem is itt élnek,nem veszik ki a közös dogáinkból a részüket nem?
picike1
a távoli amutomatika irányitás is beavatkozás lesz bizony és erre minden adott lesz

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.