A pannonhalmi főapát Szent Márton ünnepén búcsúzott el.

A Pannonhalmi Bencés Főapátság legrangosabb éves eseménye a Szent Márton-nap, itt jelentette be Várszegi Asztrik, hogy jövő év elején átadja főapáti feladatait az utódjának – írja a Kisalföld.

A főapát ünnepi beszédében először arról beszélt, hogy Márton püspök példája nem csak annak idején, hanem most is időszerű, mert szegények mindig lesznek, a szegények, kiszolgáltatottak sokasága és valósága mindig kihívás.

Hozzátette:

Ferenc pápa november 19-ét a szegények világnapjának nyilvánítja. A Pápa nem akar alibi cselekedeteket, hanem azt kéri, hogy az osztás életstílusát, az osztás életkultúráját alakítsuk ki. Még radikálisabban fogalmaz: Jézus Krisztus a szegények meggyötört testében megérinthető, ezért a szegények világnapja alkalom lehet az Istennel való találkozásra. Ezt a hitből fakadó radikális felszólítást, meghívást nem lehet visszautasítani felelősség, lelkiismeret-furdalás nélkül. Felszólítást kaptunk, történeti és kortárs példáink vannak, rajtunk a sor!

Várszegi Asztrik főapát beszéde végén jelentette be, hogy 27 év után elbúcsúzik:

 A Szent Márton-napokkal 17 év telt el, az én főapáti szolgálatomban pedig immár lassan 27 év telik be. A bencés hagyomány bölcsessége azt diktálta szívemnek és ez van házi törvényeinkben is, hogy az idősebb adja át helyét a fiatalabbnak. Ezt teszem magam is jó szívvel és csak úgy köszönök el, hogy nem főapátként, de jóbarátként megmaradok kedves mindannyiuk számára a továbbiakban is

Egyelőre nem tudni, hogy ki lesz Várszegi Asztrik utóda, annyi azonban bizonyos, hogy 2018. január 6-án döntenek az új pannonhalmi főapát személyéről. A beiktatást kora tavaszra jósolják.

Forrás: Kisalföld

Címlapi fotó: MTI/Balogh Zoltán

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Várszegi útban volt az Orbán-Semjén páros fémjelezte műkeresztény társaságnak.
A Magyarországnál is idősebb kolostorban 52 éve szolgáló, azt 25 éve vezető, most hetvenéves főapát arról is beszél: Pannonhalma a szabadság lehetősége. „Ha valaki nem lop, hanem épít, és nem valami ellen tesz, hanem valamiért él, akkor olyan lesz, mint Pannonhalma.”
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
nemkati
@Eladott Ország: A szegények és az elesettek gondozása az egyháztól függetlenül elsősorban állami feladat, az államnak kötelessége, és érdeke (kellene legyen), hogy minden állampolgár elviselhető életet éljen, várható életkora ne az anyagi helyzetétől függjön. Ma én azt látom, hogy az egyházak ezt a feladatot csak itt-ott, és alig teljesítik (tisztelet és köszönet a kivételeknek), az állam viszont ha egyáltalán gondot fordít a szegényekre, azt nagyon ritkán, akkor is éppenhogy, és úgy teszi, mintha a fogát húznák. A normális az lenne, hogy nem a kedvenc milliárdosokat kell még milliárdosabbá tenni, hanem a legelesettebbeket fölemelni. Ez az ország nem ilyen, ez a hatalom nem ezt teszi, emiatt is elkeserítő, hogy itt kell élni. Egyre inkább azt érzem, hogy nincs közöm ehhez az országhoz.
Eladott Ország
@nemkati: Lehet ezt magyarázni ezer módon, el lehet mondani, hogy nem lehet állami feladat az idősek ellátása és akinek van rokona, az fizessen a hozzátartozója gondozásáért. Aki síkhülye, el is hiszi, be is szopja ezt az ócska dumát. Aki képes gondolkodni, az pontosan érti, miről szól ez. Ki kell vonni annyi pénzt a rendszerből, amennyit csak lehetséges. Mert
kell másra az a forrás. Családi villára, külföldi bankszámlára, hobbira, fűtött gyepre. Nyomorult, tetves egy ország az, ahol a magatehetetlen embereken spórol a kormány. Nálunk pontosan ez történik. Öregek, betegek, rokkantak, a lét legaljára csúszott, onnan önállóan kimászni már nem képes szerencsétlenek megnyúzása árán szív ki még több pénzt a bűnszervezet azért,
hogy aztán a pofánkba vághassák: mindenki annyit ér, amennyije van. Bár most sokan nem gondolnak erre, de érdemes lenne. Az ország fele most is létminimum alatt él. A minimálbéresek, közmunkások, munkanélküliek, korhatár alatti rokkantak, de még a minimálbér fölött keresők majdani nyugdíja sem fogja megütni azt a szintet, amiből meg
tudnak majd élni öreg korukban. Esélyük sem lesz fizetni az ellátásért. Most a saját nyomorult jövőnket írjuk. Napról napra.
justhpeter
Nem vagyok vallásos ember, nem tudom megítélni, hogy milyen keresztény volt a Főapát Úr. Nem is rám tartozik.
De azt mondhatom, hogy példát adott a püspökök, más egyházi vezetők és mindnyájunk számára abból, hogy hogyan lehet egy élet vége felé is EMBERNEK maradni. Mert ennek mostanában egyre kevesebben tudnak megfelelni.

Hosszú, örömökben gazdag életet kívánok Főapát Úrnak !
idppp
Szomorúan veszem tudomásul, hogy visszavonul a katolikus főpapok közötti igen kevés keresztények egyike! Nagy űrt hagy maga után, jönnek az Orbán nyalonc, kétes múltú álkeresztények, pedig már eddig is ők voltak többségben a klérusban!
Eladott Ország
kanadaihirlap.com/2017/11/20/varszegi-asztrik-tavozik-az-uzenete-marad/
Ahogy emlékezhetünk: Várszegi Asztrik annak idején, a szükség idején, az apátság kapuinak megnyitásával üzent. Erdőnek, a kormánynak, és a keresztényeknek. Azt, hogy a kereszténység a cselekedeteken és nem a lózungokon keresztül nyilvánul meg. Most, a főapát lemondása kapcsán, kicsit nehéz nem gondolni arra, hogy némi politikai nyomás is közre játszhatott a döntésben. A hívők egyfajta kiéheztetésével bármikor zsarolható az, akinek a hithez való hűsége nagyobb, mint a kedv a politikai keresztények talpának nyalásához. Ha pedig elindul egy utólagos karaktergyilkolászás, akkor biztosak is lehetünk abban, hogy Várszegi útban volt az Orbán-Semjén páros fémjelezte társaságnak. De addig, ellenkező gondolatok igazolása híján, vegyük komolyan a közölt indokot. Azt, hogy 27 év után időszerűnek látja a fiatalítást. Ami önmagában is példamutató hozzáállás lehetne nem egy vezető számára.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.