Nagyságrendileg idén is körülbelül ugyanannyi orvos és egészségügyi dolgozó váltotta ki a külföldi munkavállaláshoz szükséges engedélyt, mint tavaly.

Szinte ugyanannyian mentek külföldre, mint tavaly

Nem csillapodott a magyar orvosok és egészségügyi dolgozók külföldre vándorlása, idén az év első hat hónapjában az Állami Egészségügyi Ellátó Központ adatai szerint 324 orvos, 78 fogorvos, 327 egészségügyi szakdolgozó és 19 gyógyszerész kért hatósági bizonyítványt külföldi munkavégzéshez. 2016 első félévében a külföldre távozó orvosok száma 400 fölött volt, a fogorvosok száma valamivel száz fölött állt – olvasható a Világgazdaság cikkében.

Továbbra sem állt le az orvosok külföldre vándorlása

Fotó: pixabay.com CCO

Tavaly egyébként egész évben 823 egészségügyi dolgozó kért külföldi munkavállalási engedélyt.

"Ezenfelül további 208 külföldi állampolgárságú, de Magyarországon végzett szakorvos is kért hatósági bizonyítványt külföldi munkavégzéséhez. Idén 41 férfi szakápoló is külföldi munka miatt hagyta el a magyar egészségügyet" – olvasható a cikkben.

Németország és Anglia a legnépszerűbb

Az idei első félévben külföldi munkavégzéshez szükséges hatósági bizonyítványt kiváltó több mint 300 egészségügyi szakdolgozó közül 

- 130 fő Németországba;

- 57 fő Ausztriába;

- 43 fő Angliába

ment. 

A legidősebb szakdolgozó, aki engedélyt váltott, egy 60-65 év közti korcsoportba tartozó nő volt. 

Az orvosok közül

- 59 fő Angliába;

- 54 Németországba;

- 38 Svájcba

ment dolgozni, a hetedik legnépszerűbb úti cél Románia volt, oda 19 fő kért engedélyt. 5-5 fő pedig Malawiba és Dániába ment.

5-6 ezren dolgozhatnak külföldön

A Világgazdaság a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján arról is beszámolt cikkében, hogy idén nyáron humán egészségügyi és szociális ellátás területén 7028 betöltetlen álláshely volt az országban. 

"Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár 2017-re is meghatározta a legjelentősebb orvosi hiányszakmákat. A legnagyobb gond az érsebészet területén van, majd ezt követi a gyermek- és ifjúságpszichiáter, a fül-orr-gégész, az igazságügyi orvos, valamint az ortopéd és a traumatológus orvosok hiánya. Az államtitkár kiemelte, hogy Nógrád megyében valamennyi alap- és szakorvosi szakképesítés hiányszakmának minősül" – olvasható a cikkben.

Mindezek mellett az egészségügyben az elvándorlás miatt is kialakultak hiányszakmák a cikk szerint, ezek többek közt az aneszteziológia, intenzív terápia, belgyógyászat, háziorvostan, sebészet, csecsemő- és gyermekgyógyászat, valamint a szülészet-nőgyógyászat. Ezek a szakmák az Európai Unió legtöbb tagállamában is hiányszakmának számítanak. 

Az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ adatai szerint az évi közel ezer kivándorló orvos száma nagyjából megegyezik az évente Magyarországon frissen végzett orvosok számával. A Magyar Kórházszövetség adatai szerint 5-6 ezer magyar orvos dolgozhat külföldön jelenleg, az orvosok mintegy 10 százaléka.

(Címlapi kép: pixabay.com CCO)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Mégis mi tartaná őket vissza? Az orvos, ha tudja az adott ország nyelvét, akkor vígan talál állást a hazai többszöröséért. Egy áplónak már nem fontos annyira a nyelv ismeret!!! Elég, ha az alapokat jól tudja. A magyaroknak meg nem marad orvos, de már ez egészségügyi ellátás sem százas!!!
human
Egyre többet hallani, hogy fizetős egészségügyre kell váltani. Csak hát mi lesz azokkal akik nem tudják megfizetni. Valamint vissza kell csábítani a nővéreket, mert ott nagyobb a hiány mint az orvosoknál. A betegellátást pedig racionalizálni kell. Mivel a finanszírozás alapja, hogy hány beteget kezelnek ezért olyanokat is bent tartanak akit nem kellene.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.