Lőgyakorlat közben fordította maga ellen a fegyverét egy szentesi katona Szolnokon sajtóhírek szerint.

Magyar Nemzet úgy értesült, öngyilkosságot követett el múlt kedden, november 14-én egy szentesi katona egy szolnoki lőgyakorlat közben.

Öngyilkos lett egy katona Szolnokon

Fotó: wikipedia CC BY-SA 3.0/KGyST

A lap megkereste a Honvédelmi Minisztériumot, de azóta sem kaptak választ. Azzal kapcsolatban is feltettek kérdéseket, hogy a honvédség állományával foglalkozó pszichológusok korábban már felhívták a figyelmet: a katonák leterheltsége, alulfizetettsége és nehéz munkakörülményeik miatt megnövekedhet az öngyilkosság veszélye a köteléken belül. Erre sem kaptak választ.

Több "befejezett" öngyilkosság is történhetett az elmúlt egy évben

A Magyar Nemzet katonai forrásból úgy értesült, az elmúlt egy évben legalább 3-4 "befejezett" öngyilkosságot követtek el magyar honvédek, ebből egy vagy két eset Koszovóban történhetett. A lap forrása szerint Koszovóban ugyanis a külszolgálattal is kevesebbet lehet keresni, mintha az ember lemenne a déli határra szolgálni, ahol a körülmények ellenére is egyszerűbb a családdal kapcsolatot tartani. 

A lap úgy értesült, emiatt a Tatán szolgáló katonákat letiltották a déli határvédelemre való jelentkezésről, hogy legyen elég ember a koszovói KFOR-misszióra. 

Sokan félnek szakemberhez fordulni, mert a pszichológiai alkalmasság hiánya leszerelési ok lehet

A cikk idézi Győrffy Ágnes, a Honvédség katonapszichológusának néhány évvel ezelőtti interjúját, amelyben a szakember elmondta, 

a fegyver jelenléte önmagában nem növeli az öngyilkosság esélyét, hiszen a fegyver használata rendkívül kontrollált folyamat.

Viszont nem is a szakmai terhelés – felettessel való vita, előléptetés, vagy épp egy tűzharc – az, jelentősen növeli a rizikót, sokkal inkább az, ha előbbi mellett párhuzamosan magánéleti problémák is nyomasztják a katonát, például anyagi nehézségek vagy párkapcsolati gondok.

Ráadásul a fegyveres testületeknél a pszichológiai alkalmasság hiánya leszerelési tényező lehet, sokan emiatt sem keresik fel a szakembereket – és azért sem, mert akkor őrültnek tartanák őket a bajtársak –, mert félnek a biztos állás elvesztésétől. 

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.

(Címlapi kép: wikipedia CC BY-SA 3.0/KGyST)

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

magyarbakancs
Mi lenne ha sorálomlányt vissza hoznák?
Menyen néznének szembe a puska csövivel?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
namihami
@wagabund: bocs, lemaradt egy mondat.
És így még vita se lehet. A honvédség dolgába ne ugasson bele mindenféle elektronika.
wagabund
@namihami: hát erről már nem is beszélve...

amúgy én is voltam olyan lövészeten, ahol a hóeséstől nem láttam a célt...-nem érdekes, adjak le egy sorozatot...aztán ledőlt a tábla, kiváló!

az élet így(is) működik
papa.49
@wagabund: Ismerős a Bakonyban éjszakai lövészet vaksötétben, nyomjelzőssel !!!
Ettől már csak a mátrai sítábor volt nagyszerűbb, ahol '70 januárban a tökünkig ért a hó, itt már csak mint ,,ügyeletes rádiómüsz,, vettem részt, de így elegem volt ...
wagabund
@papa.49: hát nem csodálkozom...szép volt, de pont elég.
cikicakk55
@Csizmás Kond: A Kádár rendszerben minden ápolónőnek volt katona könyve. Mi csak hadgyakorlaton voltunk.Kifejezetten az egészségügyi sátorban volt dolgunk,mi nem vettünk rész semmilyen gyakorlaton,nem is igen tudtunk róla semmit.A nevét az egyiknek megjegyeztem,azt is véletlen hallottam meg.Buldózer volt a neve a hadgyakorlatnak. A szocialista országok hadseregei voltak még itt és bizony éleslőszert használtak többségében. Ha jól emlékszem a halálozási ráta 0,3 % volt. tehát ennyi emberveszteség már alapból be volt kalkulálva.Rég volt,még elég fiatal asszony voltam,de én is kisgyerekkel és az nem számított.persze nálunk azért,annyit lehetett védekezni,ha nem tudtam volna a gyereket kire hagyni,vagy ha a gyerek beteg volt éppen és tudtam igazolni,akkor nem vittek el.na meg minket nem meglepetés szerűen szállítottak el.t
Csizmás Kond
@cikicakk55: ...picus...ezt másnak ne mond el mert azt fogják mondani hazudsz...:)
...hadgyakorlaton terület lezárva, civil nyiksz sem orvos sem ápoló...nemzetközihadgyakorlaton pedig még ugyanvalóst...ott még a katona is válogatott...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.