Hatalmas a munkaerőhiány a legtöbb szektorban, de a cégek csak lassan alkalmazkodnak a dolgozókért folyó egyre nagyobb versenyért.

A Magyar Nemzetnek a legnagyobb állásportálok azt fejtegették, hogy nemcsak fizetésemeléssel, hanem rugalmasabb foglalkoztatással, például távmunkával vagy részmunkaidős állásokkal is lehetne csábítani az embereket. Magyarországon hagyományosa kevesen dolgozhatnak ilyen formában. A Központi Statisztikai Hivatal 2011-es felmérése szerint a munkavállalók három százaléka dolgozott távmunkában, ez mintegy ötvenezer embert jelentett.

Rákényszerülnek a magyar cégek, hogy megengedjék az otthonról dolgozást, és ez nem is baj

(Illusztráció: Pixabay, CC0)

Szigeti Nikoletta, a Profession Services üzletágvezetője a lapnak elmondta, a nemzetközi tendencia egyre inkább a rugalmas munkavégzés irányába mutat. A projektjellegű megbízások az informatika, a marketing területén a leggyakoribbak, hiszen az elvégzendő feladat sikerességét egyáltalán nem befolyásolja a munkavégzés helye. A munkaidőt lassan felváltja a feladatorientált vállalati kultúra, ahol szinte lényegtelenné válik, honnan végzi el a szakember a rá bízott feladatot. 

Kristók Balázs, a Jobinfo.hu operatív igazgatója szerint a munkavállalók körében egyre kiemeltebb elvárásként szerepel a „juttatások” között, hogy a munka részben vagy egészben távmunkában is végezhető legyen. Ezt egyre több munkáltató ismeri fel, és tesz engedményeket ilyen téren, főként olyan munkakörökben, ahol a nemzetközi kapcsolattartás miatt a másik fél eleve nem személyesen kommunikál a munkavállalóval. A multinacionális cégeknél, azon belül is a szolgáltató szektorban ez a fajta foglalkoztatás már növekedésnek indult.

Az Eurostat adatai szerint a közép-európai országokban, közöttük Magyarországon is, a részmunkaidőben dolgozók aránya 4,8–5,8 százalék között mozog, miközben Hollandiában a nők kétharmada ebben a foglalkoztatási formában dolgozik.

A Profession.hu úgy látja, hogy olyan esetekben, amikor a vállalat számára egy-egy betöltetlen pozíció bevételkiesést eredményez, hajlandók engedni a korábban igencsak szigorú elvárásokból.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Lepényleső
Na így én is vállalnék,még kapálást is.
ila51
@Lepényleső: ...:D...szórakozol velünk ? , mint Győzike a logikai játékkal ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.