Balog Zoltán emberi erőforrásminiszter szerint az utóbbi években lényegesen javultak a gyermekes családok körülményei. 2018 a családok éve lesz.

Lényegesen javultak a gyermekes családok életkörülményei az elmúlt évben – jelentette ki az emberi erőforrások minisztere kedden Budapesten, az Országgyűlés népjóléti bizottsága előtti éves meghallgatásán, amelyen a családpolitikáról, az egészségügyről, a szociálpolitikáról és a romák helyzetéről is beszélt.

Balog szerint lényegesen javultak a gyerekes családok életkörülményei

Novák Katalin családügyi államtitkár és Balog Zoltán miniszter

Fotó: MTI/Máthé Zoltán 

Balog Zoltán azt mondta, a változás mértékét jelzi, hogy ma másfélszer annyit ér egy átlagos, kétszülős, gyermekes család nettó átlagkeresete, mint 2010-ben.

A kormány úgy döntött, 2018 a családok éve lesz.

Kevesebb anya több gyermeket szül

A korábbi demográfiai folyamatok eredményeképpen csökken a szülőképes korú nők száma, nem születik több gyermek, azonban a "kevesebb anya több gyermeket szül", 2010 óta egyötödével emelkedett a termékenység. Egyre kevesebben szakítják meg a terhességüket, összességében a tavalyi év végéig 53 ezres népességvesztést sikerült elkerülni - mondta el  a miniszter.

Megemlítette a családi otthonteremtési kedvezményt (csok), amelyet már csaknem hatvanezer család vett igénybe.

Javultak a családokat érintő szolgáltatások is: bölcsődéket építettek, és emelték azok dolgozóinak bérét – tette hozzá.

Fontos vállalásnak nevezte a lombikbébiprogram kiszélesítését.

A nyugdíjprémium is jó Balog szerint

A kormány a nyugdíjak értékének megőrzését vállalta, ehhez képest az ellátások reálértéke csaknem 10 százalékkal emelkedett – közölte Balog Zoltán, megjegyezve, hogy az év végén nyugdíjprémiumot, Erzsébet-utalványt és nyugdíj-kiegészítést is adnak.

Azért nem nevezik családon belüli erőszaknak, mert a család fogalmához pozitív dolgokat akarnak kapcsolni

A kapcsolati erőszak minden formáját elítélik, és a jelenséget tudatosan nem nevezik családon belüli erőszaknak, mert a család fogalmához inkább pozitív gondolatokat akarnak kötni. Az áldozattá válás megelőzésére az ellátórendszert is bővítették – magyarázta a miniszter a népjóléti bizottság meghallgatásán.

Balog: az egészségügy is jobb lett

Az egészségügyben a rendszerváltás óta nem volt ilyen kiterjedésű és mértékű béremelés. Bár a korábbi kormány kedvezőtlen helyzetet hagyott maga után, az elmúlt években sok mutató javult, a legtöbb romló trendet megfordították – hangsúlyozta a miniszter.

Ha nem is állt meg, de csökkent az orvosok, szakdolgozók külföldre áramlása – emelte ki.

Ösztöndíjprogramokat működtetnek, megerősítették az egészségügyi alapellátást, segítették a háziorvosi praxisok betöltését. Tavaly már 50 százalékkal több forrást biztosítottak a terület támogatására, mint 2010-ben. A letelepedési és praxisvásárlási pályázatok eredményeként 2014-től 2016-ig 198 háziorvosi szolgálatot tudtak betölteni. Az idén a duplájára emelték a letelepedésre szánt összeget – mondta. Emellett fejlesztették a kórházakat, új mentőautókat vásároltak – sorolta.

Lehetővé tették, hogy az emlő- és a méhnyak- után a bélrák szűrése is mindenkinek elérhető legyen.

Balog Zoltán úgy fogalmazott, hogy olyanok kérik számon a kórházi várólisták hosszát a kormányon, akik nem foglalkoztak a kérdéssel. A várólistákat a jelenlegi kabinet vezette be, majd csökkentette azok méretét.

Segély helyett munkát adtak

Közlése szerint a 18 év alattiak jövedelmi szegénysége megfeleződött, a jövedelmi egyenlőtlenség lényegesen kisebb az európai uniós átlagnál.

Mérséklődött az ifjúsági munkanélküliség, nőtt a fogyatékkal élők és a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása.

A kormány a segély helyett munkát elvet érvényesíti – nyomatékosította.

Azt mondta, emelték a szociális dolgozók bérét is, valamint javították az ellátási körülményeket.

A halmozottan hátrányos helyzetűek roma gyermekek 99 százaléka óvodába jár, ahol naponta háromszor ingyenesen étkezhet.

A romáknak már a 40 százaléka dolgozik, és megduplázódott a körükben a felsőoktatásban tanulók száma – hangoztatta Balog Zoltán.

Azért nem emelkedett a családi pótlék összege, mert a családi adókedvezményben hisz a kormány

Korózs Lajos (MSZP) megkérdezte, hogy miért nem emelték kilenc éve a családi pótlék összegét. A miniszter úgy felelt: a családi adókedvezmény pártján állnak, munkaalapú társadalomban gondolkodnak.

Tóbiás József (MSZP) azt mondta, nem azt a kérdést kellene feltenni, hogy hány gyermek születik, hanem azt, hogy hová. Európa húsz legszegényebb régiójából négy Magyarországon található; teljes csőd a magáncsőd intézménye – mondta. Balog Zoltán reagálásában úgy fogalmazott, a helyzet nem jó, de jobb, mint a korábbi. A magáncsőd működésképtelenségével egy olyan képviselő hozakodott elő, akinek kormánya "úgy ráborította" a devizahiteles problémát a társadalomra, hogy "majdnem belepusztultunk" – jelentette ki.

Vágó Sebestyén (Jobbik) a szociális életpályamodell hiányát kérte számon a kormányon. Szavai szerint egy építőipari segédmunkás jobban keres, mint egy szociális dolgozó. A miniszter elismerte, hogy még nem vezettek be életpályát a szociális ágazatban úgy, mint a pedagógusoknál vagy a rendvédelemben. A szociális munka napjának munkaszüneti nappá nyilvánítását azonban pozitív jelzésnek nevezte.

Ander Balázs (Jobbik) kiemelte, hogy Magyarország kettészakadt, a kistelepülések lemaradtak.

Szabó Tímea (független, a Párbeszéd Magyarországért párt társelnöke) szerint nem nőttek jelentősen az egészségügyre fordított összegek, Magyarország rosszul áll a születéskor várható élettartam, a rákos halálozási statisztikák, a szív- és érrendszeri megbetegedések terén. Az orvoselvándorlás csupán a fogorvosok körében csökkent – tette hozzá. Balog Zoltán hangsúlyozta, hogy fontos a szenvedély, de a számok a kormányt támasztják alá.

A kormányoldal szerint minden nagyon jó

Kovács József (Fidesz) megkérdezte: igaz-e, hogy forrásokat vonnak ki az egészségügyből. A miniszter jelezte, hogy a jövő évi költségvetésben 220 milliárd forint többletet biztosítanak a szektornak.

Harrach Péter (KDNP) szerint nem lehet tagadni a kormány eredményeit. Balog Zoltán azt mondta, a házasságkötések számának növekedése szemléletváltozást tükröz: az emberek megértik, hogy ez az intézmény nagyobb biztonságot nyújt.

Párhuzamos világok

Az ülés szünetében Szabó Tímea sajtótájékoztatót tartott, ahol úgy fogalmazott, kiderült, hogy a kormány egy párhuzamos világban él, amely köszönőviszonyban sincs a magyar valósággal.

(MTI)

(Címlapi kép: MTI/Máthé Zoltán)

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lampa laz
Balog te minden nap olyan hülye vagy, mint az előző nap voltál..
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Zeta
Szerencsétlen! Sosem tudja mit beszél.
Hazudik.
namihami
Igen, az a család, amelyik anyagi lehetősége alapján, eddig se szorult rá, annak valóban nagyot nőtt az életszinvonala. Azok, akik annyi jövedelemmel rendelkeznek, hogy maradéktalanul le tudják az összes adókedvezményt és egyéb juttatásokat vonni, na azok tényleg jól járnak.
Csupán az a néhány millió ember fázott rá a Fideszes családpolitikára, akik napról-napra élnek és annyi bevételük nincs, hogy ezeket a kedvezményeket le tudják vonni.
Magyarul: a gazdag családoknak kedveztünk, a csórókkal pedig, jó szokásunkhoz méltóan, ismét kib@sztunk. Ez a Balog (Fidesz)-családsegítés.
Eladott Ország
Hosszasan lehetne sorolni, hogy Balog Zoltán lelkészként, emberként és politikusként miért az
egyik leggyalázatosabb, legvisszataszítóbb figurája a jelenlegi kormánynak, amelynek berkeiben egyáltalán nem gyenge a verseny. Az a fennhéjázó ostobaság, ami ebbe az emberbe szorult akkor is vérlázító lenne, ha nem az egészségügy és az oktatás földig rombolásán ügyködne következmények nélkül. Ha nem botrányosabbnál, botrányosabb ügyek tarkítanák áldásos tevékenységét. Balog Zoltánnál szervilisebb marionett bábu aligha segíthetné Orbán 2017 utáni céljainak megvalósítását, ráadásul arcvesztés nélkül szabadulhatna meg legtámadottabb, leglátványosabban dilettáns miniszterétől is. Nincsen annál mélyebb gödör, mint amikor egy pap, egy lelkész – a moralitás morzsáit is eltaposva – a politika csahos kutyájává lép elő és kilógó nyelvvel, csorgó nyállal várja az utasításokat. Aki ellenvetés nélkül, bólogatva, hajbókolva hallgatott mindig egyetlen felettese szavára, akinek
alázatos hűsége felülírt minden emberséget, aki képtelen volt egyetlen percre is önállóan
gondolkodni, cselekedni, koktélcseresznye az orbáni országrombolás avas tortáján.
Nessy
Lehet, hogy sokan egy másik dimenzióban élünk, mint amiről most Balogh tiszteletes mesélt a híveknek.
Andersen meséi a nyomába sem érnek!
szép új világ
@lampa laz: Ez így azért nem igaz! Nem számoltál a politikai pályán töltött idővel arányos fejlődéssel. Ha ezt is belevesszük az egyenletbe, akkor az eredmény az, hogy minden nap hülyébb és aljasabb, mint az előző napon volt!
lampa laz
@szép új világ: Igaz, gyógyíthatatlan mint a többi idióta fideszes. A gazdaállat maradandó agykárosodást okozott mindegyiknél.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.