Idén szeptemberben csaknem 14 százalékkal voltak magasabbak a keresetek,  mint egy évvel korábban.

Az átlag bruttó bér az országban 292 ezer forint volt, a versenyszférában pedig 299 300 forint volt az átlagos bruttó kereset, a nettó pedig 199 ezer forint. A reálkeresetek (ami azt mutatja, hogy a bérből mennyi árut, szolgáltatást lehet vásárolni) is bő 10 százalékkal nőttek.

A súlyos munkaerőhiány miatt a versenyszférában a cégek rákényszerülnek, hogy jóval több pénzt adjanak a dolgozóiknak, és az állami szektorban is végrehajtottak több lépcsős és több területet is érintő fizetésemelést, ezért is változtak ennyit az átlagbérek.

(KSH)

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

emerencia
@Eladott Ország: Br.170.000 ft. alapbérrel, +prémiummal és minden törvényes vasárnapot ledolgozva októberben kerestem összesen 127.000 +valahány száz forintot nettó. A világ viszont úgy tudja, hogy két-háromszázezreket keresünk nettó/hó. Na jó, ezen kívül kafetéria is van, kb. 9-10 ezer ft./hó de az egy az egyben megy az önkéntes nyugdíjpénztárba kb.10 éve. (Több mint 18 éve dolgozom a cégnél.)
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
ja persze az átlag hány csökkenőt kompenzál a Lolo mérhetelen gazdagodása?
human
Szeretném megjegyezni, hogy a helyi magyar kézben lévő üzemben 4-en végzik 8 ember munkáját. Azaz nagyobb a nyomás a munkásokon és hétvégére is berendelik az embereket dolgozni. Hoznak Szerbiából, Ukrajnából vendégmunkásokat, de nagy részük nem bírja tovább pár hétnél. Ráadásul az új munkaerők nincsenek rendesen betanítva így hiába vannak többen a termelékenység alig nő. A csoportvezető persze hajtja a melósokat, hogy szaporábban, ne legyen lemaradás. De persze biztos nem így megy mindenhol. Ez csak amiről én tudok.
Eladott Ország
kettosmerce.blog.hu/2017/07/04/az_atlagkereset_mitosza_es_a_valosag
Egy egyszerű és szemléletes példával élve tételezzük fel, hogy Magyarországon csak Mészáros Lőrinc él és jómagam. Mészáros Lőrinc vagyona 2016-ban 100 milliárd forinttal nőtt, az enyém nullával. Ebből az következik, hogy átlagosan 50 milliárd forinttal gyarapodtunk (átlagos vagyonnövekedés = [100 milliárd + 0] / 2). Most már csak az a kérdés, hogy én tudok-e örülni a rám eső 50 milliárdos átlagnak, amikor valójában nulla forinttal lettem gazdagabb?
m.blog.hu/ke/kettosmerce/image/bf5.PNG
Az ábra alapvetően a 2016-os minimálbér emelés várható hatásait mutatja, de szerencsére megjelenik benne a medián bér (160.000 forint) és az átlagbér (230.000 forint) is – lásd a fenti ábra. A jegybank által közölt számok ismeretében, vagyis azt tudva, hogy 2016-ban a keresetek fele havi bruttó 160.000 alatt van, felmerül a kérdés, hogy vajon hányan kerestek kevesebbet az átlagkeresetnél?
emerencia
@human: Kb. húsz éve városunkban egy olasz (nem multi) üzemben már ugyanez volt a helyzet színmagyar dolgozókkal. (Személyes tapasztalat.) Dúlt a munkanélküliség, hiszen még zárt volt a külföldi munkapiac de idővel az emberek már inkább nyomorogtak munka nélkül, mint hogy odamenjenek dolgozni. Azóta is hallani/tapasztalni ilyeneket a legkülönfélébb tulajdonú és nagyságrendű üzemekben, szolgáltatásokban.
emerencia
@Eladott Ország: Br.170.000 ft. alapbérrel, +prémiummal és minden törvényes vasárnapot ledolgozva októberben kerestem összesen 127.000 +valahány száz forintot nettó. A világ viszont úgy tudja, hogy két-háromszázezreket keresünk nettó/hó. Na jó, ezen kívül kafetéria is van, kb. 9-10 ezer ft./hó de az egy az egyben megy az önkéntes nyugdíjpénztárba kb.10 éve. (Több mint 18 éve dolgozom a cégnél.)
Eladott Ország
Az átlag, nem sok információt tartalmaz a mögöttes adattömeg egyéb jellemzőiről. A medián mint statisztikai fogalom, egy picit többre képes, így használata pontosabb, jobb képet adhat. A medián érték, medián kereset, az az érték, amely a kereseti sor középen helyezkedik el. Aki pont annyit keres, mint a medián kereset, az biztos lehet benne (egy kis túlzással), hogy éppen annyian keresnek nála kevesebbet, mint ahányan többet. A KSH sajnos nem közöl medián kereseti adatot – a jelen politikai vezetés nem szereti a kormánypropagandát cáfoló adatokat.
nyanya001
Naháááát :O
És az árak mennyivel nőttek ?
Vegyük csak alapul a tejet, vajat, kenyeret, tojást , a legalapvetőbbet a krumpli árát !
Jozefina
Az áruk és szolgáltatások árai növekedtek, ugyanakkor a forint értéke meg romlik!!! Már megint etetik a népet ahülye átlagaikkal, ami semmire nem jó!!! Közel 314.- Ft 1 EURÓ!!! Mirőé beszél ez a szerencsétlen fidesz-kdnp???
namihami
Imádom ezt az ún. ""átlagjövedelmet"".
Vegyük a bolha és az elefánt pöcsét és átlagoljuk. Bolhanéninelk kicsit apró lesz, elefántnagyságának pedig, gondolom, kicsi. Hasonló arányokat érzek a bérek tekintetében is.
Zeta
Gratulálok! Majd értesítsenek mindenkit , akinek nem annyi!
namihami
@Zeta: A csomagokat se győzi a posta. Képzeld, ha ez a négymillió levél hirtelen a nyakukba zúdulna.
Mert, ha jól számolom, kb. 20.000 fideszvezérre (tán még annyi sincs) esik kb. négymillió, aki hozza azt, hogy az átlag kijöjjön.
cikicakk55
Ez az átlagosítás már tényleg idegesítő.Az,hogy statisztikailag egy ilyen adat jön ki,azt bizonyítja,hogy a cirka 6-7 millió aktív dolgozó közül a holdudvar olyan rengeteget keres,hogy a minimál és az átlag keresetűek bére ettől a duplájára nő.Senki pénztárcájában sem szoktam kutakodni,mi meg nyugdíjasok vagyunk,így nem nagyon vagyok otthon a jelenlegi fizetésekben.A 40 éves fiamtól tudom,mert Ők a feleségével dolgoznak,hogy Diplomás emberekként, 2 gyerekkel , semmivel nem tudnak többet és jobb minőséget vásárolni,mint pár évvel ezelőtt. Ha nőtt is a keresetük,az a napi életszínvonalukban nem jelentkezik,pedig a fiamnak 3 munkahelye van.Lassan a gyerekeinek be kell mutatkoznia,mikor hétvégenként haza megy. Így a feleségével együtt,4 munkahellyel tudnak annyit keresni,hogy a forint alapú lakáshitelt tudják törleszteni, a 2 gyereknek nem kell éhezni,fázni, az iskolához való dolgaik meg vannak. Amit esetleg félre tudnak tenni,és kénytelenek,mert 2 gyerekkel nyáron csak el szeretnének menni nyaralni valahová,akkor arra megy el a megspórolt pénz,hogy nyáron 1 hétig igen minimális kiadással( fagylat nélkül,ingyen strandon,hazulról vitt konzervekkel) el tudjanak lenni valami vízparti részen.Mivel a gyerekek még kicsik,így a sátor kizárt,pedig az még olcsóbb lenne. A karácsony is sokkal szűkebb,de legalább van fenyőfájuk és csak a 2 gyereknek valami lehetőleg 1000 ft-nál nem drágább ajándék legyen.tehát a magyar átlag szerintem ez és nem az amit a kormány statisztikaként hirdet.Itt is olvasom a kommentelők beírásait,nem látom,hogy valaki is az átlag feletti lenne, úgy,hogy a k. anyátokat nektek kormánypártok.
iluminati
Szerintem az ő köreikben,szavazóik között számolnak átlagot...az sem kizárt ,hogy a túlórákat is beleszámolják...
eszegfu
@nyanya001: 11:45 Éppen ma döbbentem le, hogy az 5%-ra csökkentett ÁFA-ju tojás 60 Ft/db!!
kokopelli
@emerencia: valaki azt mondotta volt,hogy
"a statisztika olyan mint a bikini,mert csak a legfontosabb
részeket takarja el!"... lehet,hogy az öreg angol mondta? ;--))
emerencia
@kokopelli: Az az öreg angol aki anno csak a saját maga által hamisított statisztikát hitte el? :-)
Eladott Ország
“Csak abban a statisztikában hiszek, amit én magam hamisítok” – (Churchill )
42
Az átlag a legkevesebb.
A milliós, milliárdos fizetéseket együtt veszik a minimálbéren bejelentettekével.
Ez egy álságos, szar hazug irányszám.

Az élet minőségének az arányszáma számítana, de ez itthon már irreleváns - mert hazug.
A gazdagok már jó dolgukban nem tudnak mit csinálni, míg a szegények rossz dolgukban nem tudnak mit csinálni.
Az orbán kormány öl, butít, és nyomorba dönt..
Meghamisítja a múltat, és ellehetetleníti a jövőt.
Az orbán kormány képes tönkretenni a jövő.
Az orbán kormány, nemzetgyilkos - csak.
42
Rengeteg szép szavam lenne, de a fidesznyikes gyülevész banda miatt, csak csúnya szavaim vannak.
Péklapát.
Ahogy találkozom egy fidesznyikessel, (aki agitálni próbál) egyből péklapát.
Hogy utána letartóztatnak, börtönbe vetnek, a csúnyaságom miatt?
A kutyát nem érdekli!
A szappant is leejtem, ha kell, de ne tudd meg, hogy utána mi történik!
Te azt hiszed, hogy az történik, amit a filmeken láttál?
Nem.
Ott, akkor minden máshogy történik.
Miért?
Mert egy GECI vagyok - ha kell, darabokra szedem az összes cigány bűnözőt, csúnyán.
nevemnick
Nu, akkor vegyük ki a 19 megyéből Pest megyét és észak Dunántúlt nem egészen az ország 1/4 részét.
Akkor most tessék számolni tiszteletlen KSH...
42
Azt hiszed, csak ámítok, pedig nem, mert ezt már meg tettem egyszer, és megteszem újra, ha úgy alakul,
Miért?
Mert egy GECI vagyok.
kokopelli
@emerencia: nem akartam leírni az öreg nevét! Dolgozzatok ti is!
Mégegy csuklóból!:
...az öreg egy régi női ismerősével teazott minden nap azonos időben!
Egy szép délután egy kis nézeteltérés után a hölgy:
" Sir! Ha ön lenne a férjem,már rég megmérgeztem volna a teáját!"
"My Lady" én pedig,ha ön lett volna a nejem,akkor rögtön megittam volna!" ;-))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.