Szerdán, 90. életévében elhunyt F. Nagy Angéla Aranytollas újságíró, gasztronómus szakíró, a Magyar Konyha egykori főszerkesztője, aki teljes generációkat tanított meg a polgári konyha alapvető fogásaira – tudatta a család az MTI-vel.

Elhunyt F. Nagy Angéla újságíró, gasztronómus szakíró
Fotó: izeselet.hu

Az összegzés felidézi, hogy életművének minden darabja az arisztokrata-polgári étkezéskultúra és a magyar gasztronómia legnemesebb hagyományaihoz kötődik.

Kultúrtörténeti fűszerezéssel tálalt írásait elsőként a Magyar Nemzet közölte, majd rövid kitérővel az Újítók Lapjánál helyezkedett el, később második, orvos férje révén a Medicina Kiadóhoz került. A hetvenes évek végétől 16 éven át volt főszerkesztője a Magyar Konyhának és saját rovata is volt a Nők Lapjában. Több milliós példányszámban eladott 25 szakácskönyvéből generációk tanultak meg főzni, különösen a Család szakácskönyve az, amelyet mindenki ismer.

A szegénységet és a gazdaságot is stílusosan kell megélni – vallotta meg ars poeticáját F. Nagy Angéla az Isten fizesse meg! című kötetben korábban megjelent interjúban.

A Magyar Konyha egykori főszerkesztőjének, Örkény István volt feleségének a gazdagságot sosem a pénz jelentette, hanem a család, az ízlés, a műveltség, a barátok, a gyökerek, a kitartás és a kultúra – olvasható a család közleményében.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
Draga Angela, tobb nemzedek haziasszonya nott fol a Te szakacskonyveiden, oromet okozva ezzel a csaladjanak,...:O)
Szep kort ertel meg, koszonjuk a munkassagod, nyugodj bekeben...
Nessy
Nyugodjon békébe! Én is sokat forgattam a könyveit, sőt még ma is előveszem, ha nagyon nincs ötletem mit főzzek gyorsan, olcsón az ifjaknak.
emerencia
Őszinte részvétem. Fiatalon egy időben egyedül éltem és nem volt pénzem étterembe járni. Főzni nem tudtam és másoktól csak azt hallottam, hogy egyszemélyre nem is lehet ezt a kérdést gazdaságosan megoldani. Ekkor bukkantam rá a könyvesboltban az egyszemélyes szakácskönyvre melyből megtanultam, hogy igenis lehet. Köszönöm Angéla!
szaboria1
Nyugodjon békében! Sok jó receptet tőle tanultam meg.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.